Skip to main content

Cătălin Tolontan, interviu pentru Variety: „Colectiv nu este despre sistemul de sănătate şi corupţie. Este despre democraţie”

 
Foto: Variety
Foto: Variety

Interviu în publicaţia Variety cu jurnalistul Cătălin Tolontan, despre documentarul „Colectiv”, care are două nominalizări la Premiile Oscar din acest an.

Publicitate

Pe 25 aprilie va avea loc cea de-a 93-a gală de decernare a premiilor Oscar. „Colectiv” a fost nominalizat atât la categoria „Cel mai bun documentar”, cât şi la „Cel mai bun film străin”.

Variety a vorbit cu Tolontan pe Zoom, iar jurnalistul de la Libertatea şi Gazeta Sporturilor a mărturisit că a avut reţineri în a lua parte la acest documentar, refuzându-l iniţial pe regizorul Nanau. „Am avut o mulţume de rezerve”, a mărturisit Tolontan pentru Variety.

Nanau, însă, l-a asigurat că nu îi va încurca pe reporteri în munca lor şi, totodată, le va arăta varianta finală a documentarului, astfel încât să se asigure că nicio informaţie personală legată de surse nu este expusă în film.

Variety mai punctează un aspect important: anchetele lui Tolontan din Gazeta Sporturilor, o publicaţie axată pe ştiri din sport devenind „una dintre principalele surse de ştiri în urma incediului din 2015 de la un club numit Colectiv”.

Ce a spus Cătălin Tolontan pentru Variety?

- „Pentru mine, Colectiv nu este despre sistemul de sănătate şi corupţie. Este despre democraţie. Jurnaliştii şi cetăţenii trebuie să fie implicaţi, iar în acel moment guvernul va înregistra progrese.”

- „Am făcut investigaţii timp de 25 de ani despre personaje din lumea sportului, dar şi despre politicieni. Suntem imparţiali şi echilibraţi în acoperirea pe care o facem. An de an facem această muncă şi câştigăm încrederea cititorilor noştri, pentru că ei văd că obţinem rezultate.”

- „Profesia noastră este riscantă, dar este riscant să fii şi şofer de taxi în New York. Nu sunt un erou. Adevăraţii eroi sunt denunţătorii, medicii, victimele şi famiile lor.

De asemenea, Tolontan speră să participe la ceremonia din Los Angeles, dar nu este sigur din cauza restricţiilor legate de pandemie, care ar putea să facă imposibilă călătoria sa în America.

Dacă va fi pe covorul roşu, el ar putea să se întâlnească cu Aaron Sorkin, cel care a scris scenariul pentru filmul „The Trial of Chicago 7”. Sorkin este preferatul lui Tolontan. „Să fiu pe aceeaşi pagină (o pagină lungă, desigur) cu Sorkin ar fi incredibil”, a mai spus Tolontan pentru Variety.

CITEŞTE ŞI: Performanţă fantastică! Două din două! Filmul „colectiv”, nominalizat la Premiile Oscar la două categorii

CITEŞTE ŞI: Nouă performanţă pentru „colectiv”. Documentarul, nominalizat la Premiile BAFTA

CITEŞTE ŞI: Documentarul „colectiv” a câştigat marele premiu al galei „Cinema Eye Honors”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus