Skip to main content

Nouă dispută MediaSind-TVR tranşată la Tribunal. Postul public trebuie să le dea sindicaliştiilor informaţii despre Raico Cornea, om din conducerea TVR

 
Raico Cornea
Raico Cornea

UPDATE. „Decizia instanţei NU face referire la presupuse privilegii ale domnului Raico Cornea”, precizează TVR într-o reacţie ulterioară publicării acestui articol. (pe larg, la finalul textului).

Publicitate

Tribunalul a tranşat o nouă dispută între sindicatul MediaSind şi TVR. De această dată, judecătorii au dat câştig de cauză sindicaliştilor.

Mai precis, TVR trebuie le furnizeze celor din sindicat o serie de informaţii despre Raico Cornea - reprezentant al Grupului Minorităţilor Naţionale din Parlamentul României în cadrul Consiliului de Administraţie al TVR. Informaţiile despre Raico Cornea sunt legate de activatea sa din TVR.

Iniţial, MediaSind ceruse respectivele informaţii în baza Legii 544/2001, cea a liberului acces la informaţiile de interes public. TVR nu le-a furnizat, motivând că datele „nu sunt de interes public”, aşa că sindicaliştii i-au chemat pe oficialii instituţiei la Tribunal.

Judecătorii au decis că o parte din informaţiile cerute iniţial de MediaSind erau totuşi de interes public. Aşa că a decis ca TVR să răspund la trei din cele cinci întrebări adresate de sindicalişti. Decizia nu este definitivă şi poate atacată cu recurs, coform Portalului Instanţelor de Judecată.

Care este programul şi ce atribuţii are Raico Cornea în fişa postului

Printre altele, TVR ar trebui să furnizeze sindicatului informaţiile legate de programul şi de atribuţiile pe care Raico Cornea le are în fişa postului. Conform deciziei Tribunalului Bucureşti, TVR ar trebui să răspundă la primele trei din cele cinci întrebări adresate de sindicat postului public. Acestea sunt:

  1. Care este locul de muncă al dlui. Raico Cornea, conform contractului individual?
  2. Care este programul de lucru?
  3. Ce atribuţii are în fişa de post?

De asemenea, MediaSind a mai cerut şi detalii legate de rapoartele de activitate ale lui Raico Cornea, dar şi situaţia prezenţelor sale la muncă:

4. Situaţia prezenţelor/absenţelor dlui. Raico Cornea de la locul de muncă, pe perioada ianuarie 2020 – prezent.

5. Situaţia rapoartelor de activitate pentru perioada ianuarie – prezent.

Reacţia TVR

„Ca urmare a comunicatului apărut în mediul online cu titlul „Tribunalul Bucureşti obligă pe şefa TVR să facă publice informaţiile despre privilegiile acordate reprezentantului Grupului Minorităţilor Naţionale în Consiliul de Administraţie”, precizăm următoarele:

Decizia instanţei NU face referire la presupuse privilegii ale domnului Raico Cornea. Conform sentinţei, dispusă în primă instanţă, SRTv este obligată să furnizeze doar informaţii privind locul de muncă al salariatului, programul de lucru şi atribuţiile stipulate în fişa postului. Menţionăm că, în acord cu legislaţia incidentă, fiecare salariat din România beneficiază de astfel de „privilegii”, aşa cum le numesc semnatarii comunicatului MediaSind, angajatorul fiind obligat să stipuleze aceste date în contractele de muncă şi în fişele posturilor.

Aşadar, nu este vorba de „privilegii” acordate dlui Raico Cornea, ci de termenii stabiliţi în contractul de muncă, încheiat în deplin acord cu legislaţia în vigoare.

În concluzie, acest demers, care face parte dintr-o serie interminabilă de solicitări ale reprezentanţilor MediaSind, nu face decât să consume resurse ale televiziunii publice, fără a avea un impact constructiv asupra activităţii instituţiei.

Pe această cale, SRTv respinge cu fermitate acuzaţiile pe care Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind le generează şi care conţin, ca de fiecare dată, ameninţări, minciuni, atacuri la persoană, instigare, prin care aduc grave prejudicii Televiziunii Române”

Decizia Tribunalului Bucureşti

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Livia Pila Livia Pila
    Eternul Raico! Mereu în CA, mereu de partea șefului, astăzi servant credincios al Gradenei. Altminteri, veșnic paralel cu meseria și cu munca.

Trimite un comentariu

sus