Skip to main content

REZULTATE. INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, după campania naţională de eliminare a testelor

 
Campania naţională #DeNetestat. Sursa foto: Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (V.I.F.)
Campania naţională #DeNetestat. Sursa foto: Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (V.I.F.)

O primă victorie pentru campania #DeNetestat. INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere. 

Publicitate

Institutul de Medicină Legală Mina Minovici (INML) nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă, începând cu data de 10 iunie, potrivit unei note semnate de directorul INML, George Cristian Curcă. 

Decizia a fost luată după ce societatea civilă a tras un semnal de alarmă asupra acestor teste, încă practicate în România şi considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o încălcare a drepturilor omului.

La nivel naţional, se derulează o campanie de scoatere a acestor teste în afara legii, iniţiată de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (V.I.F.), ce reuneşte o serie de ONG-uri, după cum a relatat Paginademedia.ro.

Până în prezent, petiţia online a strâns peste 40.000 de semnături şi a atras şi o serie de influenceri români, printre care Dana Rogoz, Sore, Atena Boca, Oana Trifu, Noemi Meilman, Sînziana Sooper, Beatrice Olaru şi Alma Cazacu, Ada Galeş, Andreea Retinschi şi Silviu Faiăr.

Însă campania continuă până când testele sunt eliminate din toate celelalte unităţi medicale din ţară, au anunţat iniţiatorii.

OMS a cerut interzicerea testelor de virginitate

Până de curând, unităţile de medicină legală din România eliberau certificate de virginitate pentru fete şi femei, la cerere, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) au cerut, încă din 2018, interzicerea lor.

Testele de virginitate sunt considerate o încălcare a drepturilor umane, mai ales că, potrivit OMS, nu există dovezi ştiinţifice că metoda poate dovedi dacă o femeie ori o tânără a avut sau nu act sexual vaginal.

Medical vorbind, inspecţia himenului are o precizie mai mică de 10% în ceea ce priveşte determinarea virginităţii în cazul fetelor şi femeilor examinate. În plus, procedura poate provoaca traume, subliniază cei din Reţeaua VIF. 

Andrada Cilibiu, Coordonator PR şi Comunicare al Centrului FILIA, organizaţie ce face parte din reţeaua VIF:

“Faptul că INML nu mai eliberează aceste certificate de virginitate la cerere este un prim pas către normalitate, ne dă speranţă în tot acest demers.

Mulţumim tuturor care s-au implicat în sprijinirea cauzei şi au făcut posibilă această primă decizie.

Ne propunem să demonstrăm că virginitatea este doar un concept social, cultural şi religios, care reflectă discriminarea de gen a fetelor şi femeilor.

Acest test nu are vreo însemnătate medicală şi poate cauza daune psihologice celor care îl susţin”.

În ce situaţii se cere un test de virginitate?

Fie au legătură cu o anchetă penală, fie se fac la cererea părinţilor – în special, de către taţi.

Câte tinere sunt verificate anual?

Potrivit sursei citate, în 2019, testele de virginitate din România au reprezentat 2% din totalul examinărilor realizate în unităţile aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an.

GALERIE FOTO. "Examenul cu două degete"

Campania a fost lansată cu ocazia desfăşurării examenelor de bacalaureat din România, printr-o paralelă efectuată între examenul maturităţii (examenul de BAC) şi examenul de verificare a virginităţii.

Astfel, liceenii din România au aflat despre existenţa acestei practici medicale, supranumită şi „examenul cu două degete”.

Subiectul campaniei naţionale sociale #DeNetestat a fost lansat în dezbatere pe agenda publică şi a fost urmat de o petiţie online de eliminare a acestor examinări din legislaţia din România, adresată Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii, dar şi Institutului Naţional de Medicină Legală.

Peste 40.000 de semnături au fost colectate, până acum, în cadrul petiţiei online, desfăşurate pe platforma organizaţiei non-guvernamentale Campaniamea.Declic.ro, iar iniţiatorii îşi propun să depăşească pragul de 50.000 de semnături.

Aşadar, petiţia este în continuare deschisă celor care doresc să se alăture acestei cauze, ea putând fi semnată AICI.

Roxana Niţă, Director de Creaţie DDB România:

“Ne bucură enormă receptivitatea oamenilor la mesajul campaniei şi numărul mare de semnături de susţinere pe care l-am strâns într-un timp atât de mic.

Suntem foarte mândri ca eforturile susţinute ale Reţelei VIF şi ale societăţii civile a determinat eliminarea testelor din INML, o prima schimbare în bine.

Nu ne oprim însă aici, ci continuăm să spunem că virginitatea e #DeNetestat până când testele de virginitate vor fi eliminate complet din toate unităţile de medicină legală din ţară“.

#DeNetestat este o campanie socială, semnată de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF), realizată pro bono şi comunicată în parteneriat cu agenţiile DDB România, ABIS Studio, Porter Novelli, Media Investment, cu sprijinul regizorului Iulia Rugină, actriţei Voica Oltean, compozitorului Mihai Dobre şi fotografului Adi Bulboacă.

Campania, care se va încheia la sfârşitul lunii iunie, cuprinde acţiuni de comunicare desfăşurate în mediul online (social-media) şi în presă, o campanie de publicitate outdoor în Bucureşti (led screen-uri în 21 de locaţii, unele amplasate în preajma liceelor şi universităţilor), acţiuni de vizibilitate în cadrul târgurilor liceelor şi universităţilor din Capitală, precum şi PR stunt-uri în universităţi.

Filmul campaniei prezintă o adolescentă supusă la acest examen, chiar în preajma simulărilor pentru examenului de BAC.

Filmul campaniei #DeNetestat

Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF) reuneşte organizaţii active în domeniul promovării drepturilor femeilor, al protejării victimelor violenţei de gen şi al combaterii discriminării pe criterii de gen.
 
Printre membri se numără: Asociaţia ANAIS, Centrul FILIA, Asociaţia FRONT, Asociaţia TRANSCENA etc.

Citeşte şi: VIDEO. #DeNetestat. Campanie pentru scoaterea testelor de virginitate în afara legii. Ce susţine OMS

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • B.A.M B.A.M
    DE CE NU TE POȚI ABȚINE DIN FURAT, ***????
    P.S.
    Pagina de media, eu am fost cenzurat că am fost critic atât la adresa voastră cât și a celorlalți. Pe el de ce îl lăsați??? Nu vine cu niciun fel de idee...
  • B.A.M B.A.M
    Io sunt unicul si adevaratul B.A.M . Si sunt cam greu de cap . Asa ma recunoaste lumea.
  • Soby Soby
    @B.A.M, tu suporți falimentarul B1 TV, iar eu suport Digi 24.

    Huooo! Sper să dea faliment B1 TV și Digi 24 să fie lider de audiență!
  • B.A.M B.A.M
    NU-MI MAI FURA NICKNAME-ul!!!!
    Ce naiba NU ÎNȚELEGI??? Chiar așa agramat, ***, ***, etc vrei să pari?!?!
  • duros duros
    daca erau facute cu japca inteleg dar daca EU vreau test de ce sa nu mi se faca ?
  • B.A.M B.A.M
    @abc+, uite aici ***: https://cna.ro/article12014,12014.html
  • abc+ abc+
    Soby, nu mai abera! Parcă nu mai comentai pe aici, hai fuga pe site-ul tău de nimic
    CNA:
    Întrunit în ședințe publice în zilele de 8 și 9.06.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a continuat analizarea rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a autosesizării pentru modul în care a fost reflectat, în cadrul unor emisiuni de știri și dezbateri, subiectul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Rapoartele analizate s-au referit la emisiuni difuzate în perioada 05.03.2022 – 29.04.2022 de posturile Nașul TV, News România, Realitatea Plus, România TV, Radio Guerrilla și Gold FM. În ședința publică din 09.06.2022, constatând nerespectarea prevederilor legislației audiovizualului, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni :
    - amendă de 50.000 de lei postului News România pentru edițiile din 14.03 și 04.04.2022 ale emisiunii „România informată”, în cadrul cărora au fost încălcate dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual ;
    - amendă de 20.000 de lei postului Nașul TV deoarece edițiile din 21 și 29.03.2022 ale emisiunii „Să vorbim despre tine” au fost difuzate fără a se respecta prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) și b) și ale art. 66 din Codul audiovizualului ;
    - amendă de 5.000 de lei postului Gold FM pentru emisiunea „Ce-i în Gușă și-n căpușă”, edițiile din 17, 25 și 30.03.2022, transmise cu încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul audiovizualului ;
    - somație publică postului News România pentru încălcarea dispozițiilor art. 78 alin. (3) din Cod, la difuzarea unor emisiuni informative si de dezbateri din zilele de 15 și 16.03.2022, fără mențiunea „Direct” sau „Reluare”, pe întreaga durată a edițiilor respective ;
    - somație publică postului News România deoarece în emisiunea „România Unită” din data de 19.03.2022 nu s-a ținut cont de prevederile art. 66 din Codul audiovizualului [„În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”] ;
    - somație publică postului Realitatea Plus pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a), la difuzarea emisiunii „Culisele Statului Paralel” din 29.04.2022.

    Biroul Informare și Relații Publice
  • geo geo
    Sper să nu vă pună și să nu vă finanțeze nu știu cine să porniți o campanie și împotriva avorturilor la cerere !
  • Dragos Dragos
    didi, daca te "oboseai" sa citesti articolul, poate gaseai taspunsul. Cum adica "nimeni nu cere certificate de virginitate"? Ia citeste aici:
    "În ce situaţii se cere un test de virginitate?
    Fie au legătură cu o anchetă penală, fie se fac la cererea părinţilor – în special, de către taţi."
  • didi didi
    mi se pare o *** sa faci campanie pe asa ceva... nimeni nu cere ”certificate de virginitate”, e absurb. de ce ai avea nevoie de asa ceva? ce institutie sau persoana din romania cere asa ceva si unde? la admitere, angajare, achizitii de servicii sau depunere de cereri sau unde se cere asa ceva? procuratura oricum cere certificate medico legale cand sunt anchete de viol sau agresiuni sexuale, deci iar nu vad sensul campaniei pentru interzicerea a ceva ce nu se cere oricum.

    pe de alta parte ma face sa rad afirmatia aia: ”inspecţia himenului are o precizie mai mică de 10% în ceea ce priveşte determinarea virginităţii”

    da, dar macar ai ce sa inspectezi, insa... daca nu ai ce inspecta, cred ca precizia deja e de 100%, este? :))))))

Trimite un comentariu

sus