Skip to main content

Războiul Sârbu - RCS, faza pe satelit: „Hai să ne respectăm fiecare pe fiecare, că nu sunt un terchea-berchea. Şi-aşa mă trataţi aşa.” Contre între Adrian Sârbu şi membrii CNA pentru că RCS refuză să preia Aleph pe DTH.

 
Războiul Sârbu - RCS, faza pe satelit: „Hai să ne respectăm fiecare pe fiecare, că nu sunt un terchea-berchea. Şi-aşa mă trataţi aşa.” Contre între Adrian Sârbu şi membrii CNA pentru că RCS refuză să preia Aleph pe DTH.

„Fundamental vorbim de faptul că din nou RCS încalcă legea şi că eu tot stau în genunchi la CNA”, le-a spus Adrian Sârbu, cel care controlează televiziunile Aleph, membrilor CNA. 

Publicitate

Managerul de presă a venit din nou în faţa membrilor CNA pentru a reclama RCS. De data aceasta, problema este că RCS refuză să preia în reţeaua DTH, de satelit, televiziunea Aleph News. 

„Situaţia este cunoscută şi anume că RCS refuză să ne includă Aleph News în grila Digi, în grila DTH, deşi legea îi cere acest lucru, şi deşi a inclus selectiv alte canale, iar această discuţie am avut-o acum o lună-două când dumneavoastră aţi decis să întrebaţi pe ANCOM, pe nu mai ştiu cine şi între timp am avut o corespondenţă cu dumneavoastră şi aici suntem, din corespondenţă CNA ne spune că noi facem o condiţionare tehnică, nu-i nicio condiţionare tehnică”.

Mircea Toma, membru CNA:

„CNA-ul nu este la dispoziţia RCS-RDS, CNA-ul a intrat într-un proces în care a apărat Aleph TV şi a câştigat procesul.

Sigur că între timp a fost modificată şi legea, ca să fie mai limpede, dar aici nu cred că sunt justificate vreunei forme de imparţialitate. Şi în ce mă priveşte sunt convins că nu manifestaţi asta. 

Pe noi, legea nu ne permite să intervenim pe decizia comercială a cablistului.”

De cealaltă parte, RCS se apără spunând că cei de la Aleph le impun „condiţionări tehnice”. Cu alte cuvinte, pentru ca RCS să preia pe satelit televiziunea Aleph News, ar fi nevoie de costuri suplimentare, ceea ce contravine principiului must carry. 

„Noi retransmitem toate posturile care sunt în must carry al căror semnal este disponibil la nivelul staelitului. Toate posturile must carry care ne asigură semnalul pe satelit sunt introduse în grilă.

Pentru a transporta un semnal de la sol la satelit, presupune un cost financiar şi o soluţie tehnică, bineînţeles. (...) Dacă ne referim la articolul 82 (principiul must carry - n.r.), aceste costuri ar trebui suportate de radiodifuzor”, le-a spus membrilor CNA Lucian Mihai, reprezentantul RCS.  

Potrivit legislaţiei audiovizuale, o televiziune care se declară liberă la retransmisie pot fi preluate de cablişti dacă nu există condiţionări tehnice sau financiare. 

Aleph News nu este singurul în această situaţie. Potrivit reprezentanţilor CNA, şi alte posturi din lista must carry lipsesc de pe DTH la RCS. Spre exemplu, B1 TV, Romania TV, Traditional TV, National 24, Orizont TV, Euronews, Magic TV, A7, Metropola.

O explicaţie tehnică. Practic, o televiziune are două modalităţi prin care se poate difuza, prin cablu sau prin satelit.

1. Prima, cea "clasică": semnalul e transmis către cablist, iar acesta o distribuie prin cablu abonaţilor.

2. A doua, prin satelit (DTH), pentru abonaţii cu antene parabolice ("farfurii"): semnalul e transmis de postul TV către cablist, iar acesta trimite semnalul către satelit, ca să poată fi recepţionat de către abonaţi.

Aleph este preluat de Digi prin sistemul clasic, însă nu şi pentru abonaţii DTH ai operatorului.

Redăm în continuare din discuţiile de la CNA:

Adrian Sârbu, fondatorul Aleph News:

Situaţia este cunoscută şi anume că RCS refuză să ne includă Aleph News în grila Digi, în grila DTH, deşi legea îi cere acest lucru, şi deşi a inclus selectiv alte canale, iar această discuţie am avut-o acum o lună-două când dumneavoastră aţi decis să întrebaţi pe ANCOM, pe nu mai ştiu cine şi între timp am avut o corespondenţă cu dumneavoastră şi aici suntem, din corespondenţă CNA ne spune că noi facem o condiţionare tehnică, nu-i nicio condiţionare tehnică.

Toţi distribuitorii DTH preiau semnalul, repet ce am spus, preiau semnalul de la sol şi îl ridică în satelit, pentru că de aceea au licenţă de DTH şi de aceea taxează abonaţii inclusiv costurile de ridicare în satelit. CNA ne-a răspuns că aceasta este o condiţionare tehnică, pentru că aceasta este poziţia RCS referitoare la noi, dar referitoare la canalele TVR care sunt incluse deja în ultima vreme nu mai e o condiţionare tehnică.

Eu nu vreau să mă refer la faptul că unii sunt mai bine văzuţi. Eu vreau să mă refer la faptul că RCS nu respectă legea, de aceea m-am întors către dumneavoastră în calitatea de operator aflat sub jurisdicţia CNA şi de asemenea să vă reamintesc că pe deoparte dumneavoastră îmi spuneţi în documentele pe care mi le-aţi trimis, că RCS nu a solicitat modificarea structurii de programe şi că din 2021 grila este nemodificată.

Păi nu trebuia să primească o aprobare după noua lege RCS? Aceste sunt aspectele pe care le avem în discuţie, aveţi o corespondenţă între dumneavoatră, serviciul dumneavoastră legal şi noi, fundamental vorbim de faptul că din nou RCS încalcă legea şi că eu tot stau în genunchi la CNA. Da, e o metafora, care e bine s-o luăm în seamă, aşa cum a fost şi cu povestea cu încălcarea dreptului nostru la includerea în grupul de staţii până n-a veni legea şi după aceea au trecut şase luni să ne bage acolo, ca să fim incluşi în DTH.

Monica Gubernat, presedintă şi membru CNA:

Deja suntem în septembrie şi noi nici acum nu am aprobat grila DTH de la RCS. Evident avem motive, pentru că trebuie să ne lămurim cum stau lucrurile (...).

Dorina Rusu, membru CNA:

Şi pentru noi este important să luăm decizia corectă şi să avem toate informaţiile tehnice, pentru că nu suntem specialişti, adică răspunsurile pe care ni le dau cei de la RCS sunt legate de chestiuni tehnice, ori noi nu avem...adică nu ştiu, şi cei care sunt deja transmişi pe DTH îndeplinesc aceste condiţii tehnice, adică eu vă zic ce înţeleg ca un nespecialist. Deci cei care sunt deja transmişi îndeplinesc aceste condiţii. Cei care nu sunt transmişi, nu le îndeplinesc...

Nu se pune problema cum spuneţi dumneavoastră, domnul Sârbu, în adresă, că noi acoperim sau că facem...,deci nu s-ar putea pune problema vreodată de aşa ceva. TVR-ul este întotdeauna, când este vorba despre TVR, lucrurile se pun diferit, pentru că este vorba despre televiziunea publică.

Adrian Sârbu:

Adică dumneavoastră doamna Dorina...

Dorina Rusu:

Vă rog. Nu doamna Dorina, doamna Rusu. Eu vă zic domnul Sârbu.

Adrian Sârbu:

Dumneavoastră stabiliţi o discriminare de la început în faţa legii? Deci spuneţi că TVR-ul are alt statut? Nu are alt statut.

Monica Gubernat:

Ba da, are o lege specială, domnul Sârbu. Ne place. nu ne place.

Dorina Rusu:

Nu stabilim.

Adrian Sârbu:

Nu priveşte DTH-ul. Aici vorbim de includerea în DTH. Legea specială dacă ar fi respectată de RCS ar începe grila RCS cu TVR-ul doamna Rusu, asta nu aţi văzut că începe grila RCS cu 10 canale ale RCS-ului şi vorbim despre condiţionări tehnice pe care nu le cunoaştem, când aici sunt condiţionări financiare...

Monica Gubernat:

Da, dar condiţionările financiare, domnul Sârbu...

Adrian Sârbu:

Dacă mă întrerupeţi, am tăcut şi nu mai discut. Nu avem o discuţie la egalitate. Dumneavoastră faceţi avocatură pentru RCS aici.

Monica Gubernat:

Domnule Sârbu, cred că o să închei aici acest tip de audieri. Încercăm să găsim o soluţie şi găsim soluţia corectă.

Răsvan Popescu, membru CNA:

După mine problema nu se pune aşa. În primul rând dacă este o condiţie financiară, ea e pentru toată lumea la fel, aşa cum la cablu sunt nişte costuri pentru cablist ca să ducă semnalul de la staţii la cetăţean acasă, aşa pot să fie nişte costuri, că nu e nimic gratis pe lumea asta. Pot să fie nişte costuri în transmiterea DTH.

Întrebarea corectă potrivit legii, cui revin aceste costuri? Dacă la cablist îi revin lui de la staţie la cetăţean, înseamnă că şi la DTH îi revin deţinătorului, ca să zic aşa, de la staţie la cetăţean. Este un principiu în oglindă.

Monica Gubernat:

Domnul Sârbu dacă doriţi să interveniţi, vă rog.

Adrian Sârbu:

Păi mi-aţi interzis, doamna Gubernat.

Monica Gubernat:

Domnule Sârbu nu fiţi aşa sensibil. Vreau să discutăm strict pe această speţă...

Adrian Sârbu:

Exact pe această speţă discutăm, doamna Gubernat. Eu asist astăzi la un efort al unor membri CNA, nu ştiu cine este domnul Ciobanu, nu-i cunosc abilităţile tehnice.

Monica Gubernat:

Este şeful serviciului juridic.

Adrian Sârbu:

Domnia sa să înveţe componentele financiare şi tehnice ale CNA-ului. Nu le ştie. Prin lege, repet ce am spus şi spunem în hârtii. În primul rând dumneavoastră acoperiţi RCS care nu a venit în 2023 să îşi ceară autorizaţii tehnice pentru DTH, de ce?

Pentru că nu a vrut să ridice noile staţii must-carry stabilite prin lege şi pe lista CNA, în ianuarie. Acesta este punctul 1 şi aici nu mi-aţi răspuns.

Punctul doi, încercăm prin ghicire sau cu dat cu părerea să vedem ce-i tehnic, ce-i financiar. Aici avem o situaţie simplă. RCS-ul primeşte bani de la abonat, de la cablu sau de la satelit, bani care acoperă costurile aşa-numite tehnice şi de investiţie.

Domnul Popescu a făcut o referinţă de bun simţ. Până când RCS-ul să întoarcă tot CNA-ul şi tot audiovizualul românesc pentru că îşi permite cu 78% din piaţă, pentru că dumneavoastră nu o amendaţi, deşi aveţi obligaţia faţă de poporul român şi dumneavoastră (CNA) şi Consiliul Concurenţei, şi acesta e alt subiect, ma întorc - până când RCS-ul să facă asta nu era nicio problemă (...).

Ne dăm cu părerea ce-i tehnic, ce-i financiar, păi nu suntem CNA autoritatea României, care trebuie să stie asta se face, asta nu se face. Nu avem o lege pentru toţi? Statul e mai lege decât privatul spune doamna Rusu. Nu este adevărat. TVR-ul a avut o lege a TVR-ului care ulterior a fost amendată. De ce acceptaţi ca TVR-ul să nu fie primul canal al grilei RCS? Cum este oriunde în lume, în afara Americii unde nu există staţie oficială publică. Asta de ce acceptaţi?

Adevărul e simplu şi e vizibil. Aceşti cetăţeni nu vor să respecte legea şi vă sfidează, v-am spus-o de doi ani de zile. V-au sfidat. S-au dus prin procese pe document, pe legislaţia anterioară, când nu au respectat decizia CNA până nu a venit legea.

Şi acum iarăşi trag targa pe uscat doar-doar îmi mai creează mie o dificultate financiară, că vezi Doamne, n-am distribuţie şi în felul acesta nu o să am advertising. V-am promis că în curând o să vă trimit o analiză a felului în care mă fură la reach şi vă rog frumos, am reprezentarea cuvintelor. Fură. Reach-ul astăzi al Alpeh News, pe poziţia 68...

Cristina Pocora, membru CNA:

Aş avea o rugăminte...

Adrian Sârbu:

Lăsaţi-mă, vă rog, să termin, dacă vreţi să mai vorbesc aici.

Monica Gubernat:

Vă rog.

Adrian Sârbu:

Adică hai să ne respectăm fiecare pe fiecare, că nu sunt un terchea-berchea. Şi-aşa mă trataţi aşa.

Monica Gubernat:

Când faceţi asemenea acuzaţii... să ştiţi că este normal să reacţionăm.

Adrian Sârbu:

Am spus foarte clar. Avem o problemă mult mai serioasă cu RCS-ul pe care vă faceţi că nu o vedeţi de doi ani de zile (...).

Mircea Toma, membru CNA:

Vreau să încep cu o precizare care a revenit recurent de pe urma unei acuzaţii implicite din partea domnului Sârbu. CNA-ul nu este la dispoziţia RCS-RDS, CNA-ul a intrat într-un proces în care a apărat Aleph TV şi a câştigat procesul.

Sigur că între timp a fost modificată şi legea, ca să fie mai limpede, dar aici nu cred că sunt justificate vreunei forme de imparţialitate. Şi în ce mă priveşte sunt convins că nu manifestaţi asta. 

Pe noi, legea nu ne permite să intervenim pe decizia comercială a cablistului. Segmentul comercial fiind drumul de la Gara de Nord, la aeroport, cablistul are obligaţia să ridice semnalul de la aeroport, dar pe bucata de la Gara de Nord până la aeroport acolo este treaba fiecărui beneficiar să se transporte cumva, cu taxi, cu troleibuz.

Pe acel segment, legea, pe noi ne împiedică să impunem cablistului să plătească taxa aceea. O plăteşte cine vrea. RCS nu vrea, Orange vrea. Nu e la noi această pârghie. Deci nu pot să-l oblig pe RCS să scoată bani din buzunar, deşi are.

Aici dumneavoastră aveţi dreptate că ei au foarte mulţi bani şi sunt bani de la consumatori, dar sunt banii lor. Nu poţi să condiţionezi financiar firma să facă acest serviciu intermediar pentru că pe mine mă împiedică legea. Legea spune că este obligat să difuzeze must-carry dacă nu sunt condiţionări financiare, ori aici sunt condiţionări financiare.

Citeşte şi: Adrian Sârbu reclamă aranjarea posturilor în grila Digi: „E un abuz ca la RCS televiziunile de sport să fie înaintea celorlalte”

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus