Skip to main content

Adrian Sârbu reclamă aranjarea posturilor în grila Digi: „E un abuz ca la RCS televiziunile de sport să fie înaintea celorlalte”

 
Adrian Sârbu a înfiinţat în iunie 2021 un nou post tv, dedicat ştirilor: Aleph News / foto: arhiva personală
Adrian Sârbu a înfiinţat în iunie 2021 un nou post tv, dedicat ştirilor: Aleph News / foto: arhiva personală

Adrian Sârbu reclamă modul în care posturile TV sunt aranjate în grila operatorului Digi/RCS: „E un abuz ca la RCS televiziunile de sport să fie înaintea celorlalte”, a spus fondatorul Aleph News în faţa CNA.

Publicitate

În grila Digi, posturile de sport sunt pe primele poziţii, iar abia apoi urmează celelalte calupuri tematice (generaliste, filme etc).

Sârbu spune că această aranjare este "un abuz de nivelul Parlamentului".

Digi, a reclamat Sârbu, "a pus canalele de sport la început, apoi cele generale şi apoi cele de news, abuz nesesizat de nimeni şi neamendat, abuz care mie mi se pare că e de nivelul Parlamentului".

Cum sunt aranjate posturile pe Digi în noua grilă? DigiSport, primul la sport, TVR Info, primul în lista ştirilor. Lista canalelor

Ce a spus Sârbu la CNA?

Fondatorul Aleph a reclamat în faţa Consiliului Naţional al Audiovizualului, miercuri (19 iulie) faptul că RCS&RDS nu retransmite şi pe satelit (DTH) semnalul postului TV Aleph News.

Adrian Sârbu nu este la prima nemulţumire pe care o are faţă de RCS&RDS. Încă de la înfiinţarea staţiei Aleph News, canal de ştiri, acesta a făcut o serie de sesizări la CNA cu privire la ceea ce a considerat a fi abuzuri ale operatorului.

În 2021 a semnalat că, deşi noua lege a audiovizualului (din 2020) prevedea ca operatorii să organizeze posturile pe „grupuri tematice unice”, Digi a amânat foarte mult timp să facă acest lucru, invocând în faţa CNA motive „tehnice”. Această situaţie a afectat mai multe posturi mai mici, precum Aleph News, aşadar Adrian Sârbu nu este singurul care a acuzat operatorul că este „aruncat” la coada grilei.

În cele din urmă, în octombrie 2022, Aleph a fost introdus în grupul tematic canale de ştiri. După ce în această primă „bătălie” cu RCS&RDS a ieşit învingător, Adrian Sârbu mai vrea să rezolve ceea ce, consideră el, este încă un abuz al operatorului: faptul că „televiziunile de sport să fie înaintea celorlalte”.

Adrian Sârbu, în şedinţa CNA de miercuri, 19 iulie

Adrian Sârbu: „Situaţia este un pic mai complexă şi ţine de relaţia cu RCS-ul, arhicunoscută, de discriminare şi sabotaj a Aleph-ului. După lupte grele, ne-am trezit, în sfârşit, puşi în categoria, în gruparea tematică de la News, şi aşa cu un abuz făcut de RCS, care a pus canalele de sport la început, apoi cele generale şi apoi cele de news, abuz nesesizat de nimeni şi neamendat, abuz care mie mi se pare că e de nivelul Parlamentului.”

Adrian Sârbu: „De asemenea, RCS nu a pus Aleph News, conform legii, pe gruparea tematică News şi de pe satelit, de pe DTH. Mai mult, la cererea noastră, a venit şi ne-a pretins să plătim. Adică să plătim să ridicăm noi semnalul în satelit. După o corespondenţă, ca de obicei, de luni de zile.”

Adrian Sârbu: „La această cerere noi am sesizat CNA-ul şi dumneavoastră ne-aţi răspuns că, da, să plătim. Dar noi nu avem de ce să plătim, pentru simplu motiv că suntem must carry şi că noi avem obligaţia, prin lege, să ducem semnalul, iar de acolo îl ridică operatorul DTH, lucru pe care RCS-ul l-a refuzat.”

Adrian Sârbu: „Mai mult, în instanţa care l-a obligat să ne includă în grupul tematic într-un alt proces, RCS-ul a minţit, susţinând că se conformează legii, lucru pe care nu l-a făcut şi, la fel, CNA-ul a refuzat să confirme, prin departamentul dumneavoastră legal, că, de fapt, RCS-ul nu se conformează legii.”

Adrian Sârbu: „În acest moment avem următoarea situaţie pe DTH. Aleph News nu este pe DTH, pentru că nouă RCS-ul ne pretinde să plătim costurile de satelit. Lucru pe care nu îl facem, pentru că nu avem această obligaţie legală. Apoi aflăm cu surprindere că RCS-ul din 2021, aşa cum ne-a informat CNA-ul, nu a depus avize, pentru DTH.”

Adrian Sârbu: „Anul acesta, după lista must carry, nu a fost actualizată lista de canale pentru DTH-ul Digi şi pe nimeni nu a interesat asta. Iar noi când am întrebat ni s-a spus că e în regulă până când, după al treilea răspuns de la dumneavoastră de la CNA, cu o revenire a noastră, pe care o discutăm acum, CNA a recunoscut că anul acesta nu i s-a dat şi nu a fost validată lista de canale pe DTH a RCS-ului.”

Adrian Sârbu: „Aşadar avem două situaţii. Unu – RCS-ul nu respectă legea – de a pune canalul Aleph News pe DTH fără costuri de ridicare în satelit, pentru că aşa ceva nu îmi cere nici o lege. Şi, doi – CNA-ul nici măcar nu-l întreabă pe RCS «Domne, dar de ce nu ai adus lista de canale pe 2023, după ce s-a schimbat legea, în care să arăţi că posturile must carry sunt în grilă?». Rugămintea este să luaţi o decizie prin care RCS-ul să fie adus în litera legii. Că n-o s-o respecta, asta ştim, nu mai comentăm. Dorim să intrăm în DTH-ul RCS-ului, în grupul tematic, aşa cum prevede legea. De ce nu există listă de canale pentru avize? Ştiu că în fiecare an această listă se reface.”

Iată cum stă Aleph News în audienţe* (publicul naţional):

*luna iunie 2023 (faţă de luna mai)

  • Romania TV - 334.000 de telespectatori (+30.000)
  • Antena 3 CNN - 255.000 (+19.000)
  • Digi24 - 100.000 (+14.000)
  • Realitatea Plus - 90.000 (-6.000)
  • B1 TV - 32.000 (+3.000)
  • TVR Info - 12.000 (a stagnat)
  • Prima News - 4.700 (-600)
  • Euronews - 3.300 (stagnare)
  • Aleph News - 1.300 (-200)

CITEŞTE ŞI: Angajaţii Aleph, cu salarii neplătite

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus