Skip to main content

Dezinformările despre vaccin, amendate în "doze" diferite: Mai mult la o televiziune mică, mai puţin la România TV. De ce?

 
Dezinformările despre vaccin, amendate în "doze" diferite: Mai mult la o televiziune mică, mai puţin la România TV. De ce?

CNA s-a arătat mult mai blând cu România TV în cazul mai multor derapaje, deşi o televiziune mică a luat amendă dublă. Fix pe aceeaşi încălcare a legii.

Publicitate

Când Global News, o televiziune ce abia se găseşte în grila de programe, difuzează dezinformări despre vaccin, CNA îl amendează cu 20.000 de lei. Când Romania TV, cea mai urmărită televiziune de ştiri din România, difuzează astfel de dezinformări, CNA dă o amendă de 10.000 de lei (pentru şapte emisiuni).

„Eu am votat la Global 20.000, iar aici voi vota 10.000, pentru că istoricul Global pe acest subiecte este total diferit şi mult mai bogat decât ceea ce s-a întâmplat pe acest subiect la Romania TV”, a fost argumentul şefei CNA, Monica Gubernat pentru această sancţiune. 

Ambele sancţiuni s-au dat în şedinţa publică a CNA de miercuri, pentru emisiuni difuzate toamna trecută în lunile octombrie, noiembrie. Detalii despre sancţiunile Global News AICI

CNA a avut de vizionat bucăţi din 22 emisiuni de pe Romania TV difuzate în lunile octombrie şi noiembrie, ca urmare a reclamaţiilor de la telespectatori.

La finalul vizonării, care a durat câteva ore, după dezbateri şi discuţii cu reprezentantul postului, forul a decis să dea trei sancţiuni postului: o amendă şi două somaţii.

Prezentăm detalii în continuare: 

Amendă de 10.000 de lei pentru emisiuni în care s-a discutat despre vaccinul anti-COVID.

Despre ce emisiuni este vorba:

  • Trei ediţii România în 60 de minute din 6, 7 şi 27 noiembrie. Într-una dintre ediţii a intervenit şi medicului Nicolae Bacalbaşa, care a afirmat că nu are încredere în Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 
     
  • O ediţie a Ştirilor RTV din 20 noiembrie, în care a fost difuzat un interviu cu un fost vicepreşedinte Pfizer, pe nume Michael Yeadon, care a afirmat că vaccinul a fost făcut pentru „a mutila şi a ucide în mod deliberat”: Yeadon nu mai era angajat al companiei din 2011. 
     
  • O ediţie a ştirilor RTV din 12 noiembrie în care s-a afirmat că riscul vaccinării este mai mare decât boala prorpiu-zisă şi că a scăzut natalitatea din cauza acestuia. 
     
  • România te vede din 18 noiembrie, în care s-a afirmat că vaccinul provoacă miocardită. 
     
  • România de poveste din 26 noiembrie

Roxana Niculescu, director de programe Romania TV: 

„Cred că suntem la trei ani de la pandemie, când putem să vorbim despre ceea ce a fost, despre vaccinare în condiţiile în care nu mai vorbim în acest moment de vreo campanie de vaccinare. Mă refer strict la COVID.

Nu este vorba despre vaccinurile obligatorii, normale şi aşa mai departe. Cred că suntem în situaţia de a vorbi şi despre efectele adverse ale acestor vaccinuri şi să-i ascultăm şi pe cei care spun că au avut de suferi în urma primei, a doua sau a treia doză de vaccin.

Toţi cei care au fost la Romania TV prezenţi în platoul televiziunilor, fie moderatori, fie invitaţi, erau persoane vaccinate. Hai, 90%. Dar în rest, toţi colegii mei, inclusiv eu suntem persoane vaccinate cu trei doze.

Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să dăm crezare şi altor persoane din societate, din lume, care spun că au avut de suferit. Despre medicament, în general, se vorbeşte inclusiv despre efectele adverse. De ce nu acceptăm ideea că şi vaccinul anti-COVID a avut efecte adverse sau ar fi putut avea efecte adverse? Da, pentru că a fost un medicament pe care ni l-am administrat. O parte din noi dorind să facem acest lucru, alţii dorind să poată lucra, ieşi, merge la cumpărături. (...)

Nu cred că Romania TV a dus vreo campanie antivaccinare la modul general. Nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. Din contră campania a fost pro vaccinare pentru vaccinurile obligatorii, testate şi paratesate.

(...) În emisiunile de la noi nu cred că aţi văzut vreun titlu sau vreo opinie ca vaccinul COVID omoară.”

Mircea Toma, membru CNA: 

„Niciuna dintre emisiunile în care a fost vorba despre vaccinare pe care le-am ascultat în acest calup nu cred că a lăsat vreun spectator de televiziune al acestor emisiuni cu încredere în vaccinare.

Toate au avut ca atmosferă descurajarea vaccinării. Per ansamblu toate emisiunile sunt generate de frică de vaccin anti-COVID. Asta este o patină pe acest subiect.”

Cristina Pocora, membru CNA: 

„Orice ameţeală, orice simptom din ăsta are mama, se întreabă: dar oare n-o fi de la vaccin? Că ea aude discuţii, iar eu ştiu unde le aude.

Mi se pare că oamenii în vârstă trăiesc cu un stres foarte mare, pentru că mulţi dintre ei s-au vaccinat, şi trăiesc un stres foarte mare când văd astfel de lucruri spuse la televizor. Mi se pare că se întreţine această panică. Chiar mi se pare dureros pentru ce se întâmplă cu oamenii în vârstă.”

Răsvan Popescu, membru CNA: 

„Plec de la o idee de bun simţ. Sigur, pandemia asta ne-a luat prin surprindere pe toţi şi vaccinul, care a venit foarte repede totuşi, nu putea să fie un produs perfect sau un produs ultraverificat, cum se întâmplă la vaccinurile pentru copii sau cele care se cunosc de zeci de ani.

Era de aşteptat să dea nişte efecte secundare. Dacă la început ideea era că opreşte răspândirea, apoi autorităţile s-au replicat că mai repede ne-a apărat de moarte decât de răspândire, ca mai trebuie şi măsuri adiacente. Erau foarte multe probleme complexe de discutat şi pe un fond atât de complicat problema e şi cu cine discutăm.

Cine e acolo chemat să-şi dea cu părerea într-o chestiune atât de complex. Mi-am notat câteva nume din mai multe emisiuni: Dumitru Pelican, fost gazetar sportiv, Iulian Surugiu (Partidul Patrioţilor), Artin Artezian, avocat, Adrian Cuculis, avocat, Monica Pop, singurul medic pe care l-am văzut în dezbateri, medic oculist, Cosmin Dorobanţu, şef de sindicat la penitenciare, Chris Terheş (europarlamentar).

Fiind o chestiune atâde de complicată, care ne-a pus pe toţi la mare încercare, de ce să nu discutăm cu oameni cu o pregătire medicală, avizaţi, oameni care au condus institute de acest tip.

Asistăm la nişte dezbateri improvizate cu nişte oameni care nu au nici pe departe pregătire, cu excepţia doamnei Monica Pop, care e totuşi medic.

Până la urmă cine a ajuns să descurajeze această campanie de vaccinare, chiar dacă ea a avut toate hibele ei, dar măcar să o fi spus nişte oameni calificaţi în lupta cu infecţia, cu pandemia. Bine că ne spune domnul gardian de la penitenciare. ”

Mircea Toma, membru CNA: 

„Am avut în prima parte a şedinţei de astăzi un subiect care a fost la fel de viu, cel al vaccinurilor, în care am aplicat o sancţiune care este mult diferită faţ de ce s-a propus aici. Nu văd o diferenţă de calitate, ci o diferenţă de audienţă, în favoarea postului actual. Oricum mi se pare că sunt afirmaţii comparabile: „experient pe sute de milioane de cetăţeni”, „n-a fost vaccin, a fost baterie”, „a fost gândit ca să ucidă în mod deliberat”. Sunt afirmaţii cu greutate. Aş propune 20.000 de lei amendă, ”

Monica Guebrnat, preşedintele CNA: 

„Eu am votat la Global 20.000, iar aici voi vota 10.000, pentru că istoricul Global pe acest subiecte este total diferit şi mult mai bogat decât ceea ce s-a întâmplat pe acest subiect la Romania TV”

În final au fost făcute două propuneri de sancţionare: Valentin Jucan a propus 10.000 de lei amendă, iar Mircea Toma a propus 20.000 de lei. A trecut propunerea de 10.000 de lei, cu votul a şapte membri: Valentin Jucan, Monica Gubernat, Ramona Sorescu, Ionel Paler, Răsvan Popescu, Orsolya Borsos, Monica Gubernat. 

Dorina Rusu şi Mircea Toma au votat pentru propunerea de 20.000 de lei.  

În aceeaşi şedinţă, Romania TV a mai fost sancţionată şi cu două somaţii pentru alte două subiecte: 

  • România te vede” din 5 noiembrie a fost difuzat un material referitor la Spitalul mobil AUR. Sancţiunea a fost dată pentru încălcarea articolului care sune că „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.”
     
  • A doa somaţie a fost pentru ediţiile din 22 şi 23.11.2023 ale emisiunii „Punctul culminant”, în care nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.

    Printre titlurile afişate: „Scandalul sexului fluid în şcoli, aveţi grijă de copii”; „Smintirea sexuală, predată în loc de orele din programă”; „Operaţiunea resetării sexuale, ce fac în şcoli”. 

Legislaţie

Art. 3 alin. (2) din Legea Audiovizualului

Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul Audiovizual

În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Jackie Jackie
    Deci le-au dat la Global News doar 20000 ca stiau ca urmeaza sa analizeze Romania TV si nu puteau sa le dea o amenda mai mare de 10000 la "postul preferat al CNA". Rusine!

Trimite un comentariu

sus