Skip to main content

News România, fosta Estrada, a rămas fără licenţă. CNA a respins, în unamitate, prelungirea ei

 
News România, fosta Estrada, a rămas fără licenţă. CNA a respins, în unamitate, prelungirea ei

Moment decisiv astăzi pentru televiziunea News România, fosta Estrada. CNA a respins prelungirea de licenţă, ceea ce echivalează cu închiderea postului de televiziune care a primit 13 sancţiuni în ultimele 6 luni.

Publicitate

După o oră şi jumătate de discuţii şi dezbateri, CNA a decis astăzi, 21 iulie, că postul de televiziune News România nu merită un vot de încredere pentru următorii 9 ani. Au contat amenzile luate de-a lungul timpului pentru că au încălcat normele de informare corectă (modul în care a abordat subiecte precum vaccinarea sau războiul din Ucraina, cu accent pe conspiraţii şi informaţii neverificate).

Nici măcar un membru CNA nu a votat pentru prelungirea licenţei, aceasta fiind respinsă în unanimitate de toţi cei prezenţi în şedinţă.

News România mai are licenţă doar până pe 30 iulie 2022.

Remus Rădoi, în calitate de director editorial al televiziunii, a fost prezent în sala de şedinţă CNA şi a încercat să aducă argumente în favoarea prelungirii.

„Încercăm să îmbunătăţim grila de programe. Am schimbat doi prezentatori şi un producător. Am luat acest canal în insolvenţă. Încercăm să construim un colectiv care să producă lucruri de o calitate mai ridicată. Să ne perfectăm“, le-a spus el membrilor CNA.

Însă membrii au cerut argumente mai clare. În plus, au analizat comportamentul postului de televiziune faţă de public, dar şi în relaţia cu CNA. Concluzia?

News România a primit 13 sancţiuni în ultimele şase luni, somaţii şi amenzi grele, din care două în valoare de câte 50.000 de lei, una de 25.000 lei şi alta de 20.000.

Dorina Rusu, membru CNA:

„Cele mai multe sancţiuni au fost pentru informare corectă. Cu privire la chestiunile tehnice înţeleg că au fost dificultăţi când aţi preluat televiziunea, dar cu privire la conţinut, care s-au tot repetat, asta e mult mai greu de înţeles.

Mă refer aici la cele două mari subiecte care ne-au preocupat în 2021 şi 2022 - pandemia de Covid şi războiul din Ucraina. Pe aceste teme au fost cele mai multe plângeri.

Cred că sunteţi una dintre televiziunile cele mai amendate, pe subiecte care sunt extrem de importante, mai ales că în tratarea lor am cerut responsabilitate, echilibru, informare corectă. Toate se reflectă în sănătatea publică şi securitatea naţională.

Niciunul dintre noi nu e aici ca să închidă televiziuni. Apărăm libertatea de expresie, dar şi interesul public.

Eu nu sunt convinsă că acest radiodifuzor o să respecte legislaţia în următorii 9 ani.“

Membrii CNA au subliniat faptul că postul de televiziune a recidivat, de la 4 sancţiuni în 2021, din care două amenzi de 10.000 lei şi 5.000 lei, la cele 13 sancţiuni în 2022.

Cristina Pocora, membru CNA:

"Dacă votăm prelungirea licenţei spunem "Da, e OK cum te-ai comportat în ultimul an". Noi o să-i mai dăm amenzi, o să mai încasăm nişte bani la buget, dar e OK să fii pe piaţă. E o jignire la adresa celorlalte televiziuni."

Valentin Jucan, membru CNA:

"CNA e instituţia din UE care are cel mai mic cuantum al amenzilor din toată Uniunea. Tocmai de aceea, nici nu doresc în faţa acestor cuantumuri reduse să fiu pus în situaţia de a fi un fel de taxator, un colector de "abonament". Ei sunt "abonaţi" şi-şi asuma plata acestor "abonamente de încălcare a legii".

Monica Gubernat, ​membru CNA:

"Dvs. nu înţelegeţi esenţa legii audiovizuale. Aţi spus că nu puteţi închide gura unui invitat. Dar rolul unui moderator nu este să închidă gura unui invitat, ci să pună întrebări astfel încât opinia publică să fie informată."

Răsvan Popescu, membru CNA:

"Adevărul e unul singur. Şi datoria jurnalistului este să-l caute, nu să-l relativeze până la neant. Ce garanţii ne daţi că nu aţi făcut această schimbare doar pentru prelungirea licenţei?"

Mircea Tomamembru CNA:

"Neprelungirea licenţei este echivalent în mintea mea cu retragerea licenţei şi este o măsură extremă. Sunt de acord cu toate argumentele aduse, singura mea rezervă este cu privire la calibrul răspunsului nostru."

Monica Gubernat, membru CNA:

"Mircea, tu consideri că ceea ce se vede şi se aude la News este presă?"

Mircea Tomamembru CNA:

"Este comunicare publică proastă, cu defecte, dar noi nu suntem aici astăzi supervizorii presei. Noi supervizăm şi dincolo de presă, comunicarea publică.

Din punctul de vedere al legislaţiei, încălcările au fost amendate."

Valentin Jucan, membru CNA:

"Dar ele continuă. Tocmai asta e problema. De aceea am spus că au transformat ideea de sancţiune în abonament.

Un vot pentru prelungirea licenţei ar însemna să mă fac că nu vad ce s-a întâmplat şi că se şterge totul cu buretele. Care e mesajul pe care-l transmitem? Sancţionăm, dar ne facem că nu vedem. Sau suntem indulgenţi?"

 Aşadar, News România şi-a pierdut astăzi licenţa audiovizuală şi dreptul de a mai fi pe micul ecran. Ca un fapt divers, Remus Rădoi, în încercarea lui de a aduce argumente că postul de televiziune pe care-l reprezintă s-a schimbat şi că ţine cont de toate recomandările Consiliului, i-a invitat chiar pe membrii forului audiovizual să vină săptămâna viitoare într-o emisiune despre CNA, în studiourile News România.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Ioan Ioan
  Dacă se spune ce nu se vrea de catre cna este teoria conspirației chiar dacă se adevereste că este adevărat ,o dictatură nu este garantat libera exprimare
 • V.. V..
  CNA este corupta si aservita politic.
 • Vasile Vasile
  In sfarsit CNA a inceput sa-si faca datoria fata de cetateni.
  Asteptam cu interes decizii similare si in cazul celorlalte posturi TV care imprastie minciuni, propaganda nazista ruseasca, teoriile conspiratiei si contribuie la indobitocirea populatiei.
 • vaslie vaslie
  popescule trebuie sa te tratezi bai baiatule esti grav afectat !
 • Anonimul Anonimul
  News România se închide pentru ca nu a fost cu propaganda covid,mai bine spus,nu a fost trompeta a***ului,vuvuzelei în geacă si a *** *** de peste tot chiar de pe aici de prin comentarii,ciudate specii mai sunteți pe net.
 • un privitor un privitor
  Voi nu stiti ca doar stirile oficiale sunt adevarate? Libertatea presei, dar nu ai voie sa ai alta parere. Asa ca *** democratie.
 • Dragu Cristi Dragu Cristi
  F bine ca nu mai prelungesc astfel de licențe. Sa faca la fel si cu România tv. Sa le dea amenzi zilnic pt dezinformare si ulterior sa nu le mai prelungească licența. Dar nu au curaj :(
 • B.A.M B.A.M
  @XX, ARGUMENTEAZĂ-ȚI opinia!!! De ce afirmi că sunt "fraier"? Ce are LA BAZĂ această afirmație????
  @abc+, vino cu DOVEZI (sau o MINIMĂ argumentație) când spui că "aberez"!!!!
  @Jk, dacă NU plăteau amenzile, puteau folosi acest ARGUMENT pentru închiderea postului (pe modelul OTV, unde nimeni nu s-a putut împotrivi din acest punct de vedere)!!!! NU se mai amestecau în politica editorială a postului, lucru de altfel INTERZIS de lege!!!!
 • jk jk
  @B.A.M. si de unde ai tu garantia ca ei platesc amenzile?
 • abc+ abc+
  Bam, du-te și te culcă și nu mai abera!
 • xx xx
  @B.A.M esti ataaaaaat de fraier, cum rar am vazut :)) =)) =))
 • B.A.M B.A.M
  Dacă au achitat amenzile primite până acum, postul trebuia să primească licența PRELUNGITĂ!
  Că mai primeau amenzi după prelungire, e treaba lor! ERA TREABA LOR, în special, cum ar fi făcut SĂ NU DEA FALIMENT în urma amenzilor!
  Există exemplul CLAR al Nașul TV care a achitat toate amenzile și a primit licența PRELUNGITĂ!!!! Exemplu care "se moștenește" și de care TREBUIA SĂ SE ȚINĂ CONT ASTĂZI!!!!
  Dar de', unii membrii prezenți atunci au avut chef să mimeze amnezia!!!!
  DEGEABA spun că fac asta în "interesul public":
  -Că tot DESFIINȚEAZĂ o ALTERNATIVĂ la posturile abonate la narativele oficiale ale politicienilor români!!!!!
  -Că tot vor limita libertatea de a avea opinii și de a le exprima LIBER!!!
  -Că tot vor DEMORALIZA jurnaliștii celorlalte stații TV de a spune adevărul, cel care chiar pute societății!!! Mai ales că libertatea opiniilor și a exprimării acestora dar și calitatea jurnalismului românesc au scăzut dramatic de când "câinele" (PSD) și "pisica" (PNL) dorm în același pat...
  Practic, e un vot de blat al PSD-PNL împotriva unei voci rebele, tocmai pentru a putea da EXEMPLE celor mari în materie de "Dacă nu ne respectați, DISPĂREȚI!".
  Cât despre membrii CNA cu influențe USR, la ei tot ce nu e "politically correct" e din start greșit, fără nicio intenție de discernământ PROPRIU...
  Practic, cele două grupuri mai mari au profitat de lipsa înțelegerii realității a celor mai "mici"...
  Mai nou politicienii pot să facă orice "în interes public", chiar și dacă afectează interesul public REAL!!!! (Nu cel servit de politicieni în cadrul narativelor oficiale...)
  P.S.
  Îl încuraj PUBLIC pe Remus Rădoi să dea (DIN NOU) în judecată CNA pe tema acestei licențe!!!!
  Poate așa vor avea (DIN NOU) șansa de a redeschide acest post!
 • jk jk
  OFFTOPIC|Sunt iarasi planuri mari la Cluj.Primele Sport isi schimba (iar)siglele
 • jk jk
  Faptul ca ABSOLUT NIMENI nu a fost de acord cu prelungirea licentei spune multe despre calitatea postului TV
 • margo margo
  cele mai multe amenzi pentru informare CORECTA?
  sa ne PERFECTAM?
  e o JICNIRE?

Trimite un comentariu

sus