Skip to main content

TVR, amendată pentru ce a spus Cristache la România9. Şefa CNA: „Aşteptam de la moderator să nu aibă barometrul de moralitate”

 
TVR, amendată pentru ce a spus Cristache la România9. Şefa CNA: „Aşteptam de la moderator să nu aibă barometrul de moralitate”

CNA. Televiziunea Publică s-a ales cu o amendă din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Publicitate

Postul public a fost sancţionat din cauza unor afirmaţii ale lui Ionuţ Cristache, în emisiunea România9, despre mai mulţi lideri PNL şi despre preşedintele Klaus Iohannis.

În şedinţa din 22 iulie s-au analizat ediţiile emisiunii România9 din 20 şi 28 ianuarie 2021.

TVR a primit o sancţiune de 10.000 de lei. Propunerea a venit din partea Oanei Dincă şi a fost votată „pentru” de şapte membri, iar doi au fost împotrivă.

Ce a spus Cristache în emisiunile în care au fost invitaţi Ion Cristoiu şi Mircea Dinescu:

Ediţia emisiunii din 20 ianuarie:

Ionuţ Cristache: (...) Vreau să vorbim şi despre o revoluţie care s-a înecat a doua oară, când să se întâmple revoluţia roz de la PNL, iar nu s-a întâmplat! (...)

Ionuţ Cristache: Toată lumea se întreabă de ce e revoluţia roz. Că cică e culoarea anului. Sau culoarea preferată...

Ionuţ Cristache: A doua oară. Haideţi să-l vedeţi pe domnul Rareş Bogdan ascuţindu-şi, eram să zic penseta, armele la ALEPH NEWS şi după aia cerându-i scuze public pentru ce a zis, dar la Digi. Adică penibilul cât casa. Materialul cu domnul Rareş!

Ionuţ Cristache: Lămuriţi-ne şi pe noi, ce a vrut băiatul ăsta de la viaţa noastră, că e deja ca în povestea cu Petrică şi lupul. E adoua revoluţie eşuată, când o să se întâmple, n-o să mai creadă nimeni.

Ionuţ Cristache: Dar oricum să presupunem, domnilor, să presupunem că e un sâmbure de nemulţumire în PNL, da? Şi s-au strâns ăia, staţi puţin, lăsaţi-mă puţin, trei pucişti. Boc, Bolojan... Băi, atâta i-a dus capul? Să-l pună pe cel mai compromis moral om din partidul ăla, pe Rareş Bogdan care, zero valoare umană, l-au trimis la înaintare...

Ionuţ Cristache: Moralitate la Rareş Bogdan? Haideţi, domnule, lăsaţi-o baltă!

(...)

Ionuţ Cristache: Hai, domnule, îi e foame lui Rareş Bogdan şi îl ţine Orban la fărâmituri de un  de zile, de când? De doi ani de când a intrat în politică.                 

(...)

Ionuţ Cristache: Ştiţi ce grupuri de interese, Gruia Stoica şi compania gravitează în jurul lui Rareş Bogdan? Ce Dumnezeu? Suntem copii?

(...)

Ionuţ Cristache: Eu cred că Orban de asta a reuşit să-şi păstreze funcţia, că era, cred că i-a trimis o mapă lui Rareş: băi Rareş, calmează-te că uite ce avem aici!”

Emisiunea România9 din 28 ianuarie:

Ionuţ Cristache: (...) Nu ştiu dacă aţi realizat, dar preşedintele Klaus Iohannis şi-a început anul cu chef de muncă şi de faultat Constituţia, ar spune unii.

Cheamă partidele de coaliţie la ordin, se aşază în capul mesei când vine vorba de buget, dă direcţii de guvernare, ba chiar mai mult astăzi a trecut la un nivel superior, a început să cheme individual miniştri la Cotroceni, fără şefii lor de partid sau de guvern şi, din ce vedem, se conturează din ce în ce mai pronunţat un profil de preşedinte premier în persoana lui Klaus Iohannis.

Şi atunci se naşte fireasca întrebare: ne întoarcem cumva la epoca preşedintelui jucător de tip Traian Băsescu şi la premierul de paie Emil Boc interpretat, de această dată, de Florin Cîţu? De unde atâta hărnicie pe un preşedinte obişnuit mai mult cu relaxarea în ultimii şase ani de mandat? Încercăm să ne dumirim împreună cu Ion Cristoiu.

Ionuţ Cristache: Ca să ce? Şi cât de constituţionale sunt aceste chemări la ordine până la urmă? Nu ne mai uităm, corect. Cine se mai uită la Constituţie?

Ion Cristoiu: Noi am mai discutat cum în România...

Ionuţ Cristache: Dar putem să ieşim din ipocrizia asta, să zicem: dă-o dracu de Constituţie, că nu mai... Ce să mai?! Cui îi mai pasă?

Ion Cristoiu: Nu, România este ţara care în care, dacă te duci, nu trebuie să îi furi poşeta. Unii ar spune: asta e poşeta mea! Şi i-o iei. După, la următoarea fază, când o întâlneşti tot pe aia, îi iei şi paltonul.

Ionuţ Cristache: Da.

Ion Cristoiu: Pentru că o încălcare a legii sau a Constituţiei este deja considerată un dat.

Ionuţ Cristache: E deja o normă, da, e un firesc.

Ionuţ Cristache: Să schimbăm un pic foaia discursului. Aş vrea să vorbim despre dublu standard şi despre dubla abordare în povestea asta a percepţiilor despre politicienii români.

Şi-au drogat electoratul şi USR-PLUS, şi PNL timp de ani de zile, în opoziţie fiind, că fără penali, că vin ei, rezolvă tot, dau cu moralitatea pe toate gardurile, ştiţi, corupţia ucide, cine nu sare, ia condamnare...

Dintr-o dată e o linişte la PNL, era să zic la penalii de la PNL, dar ziceam bine. Îi avem aici pe doi exponenţi de seamă ai liberalismului în România. Unul e de la ciuma roşie, s-a transferat de curând (pe video-wall sunt afişate pozele primarului oraşului Iaşi, Mihai Chirică, şi preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe).

Ion Cristoiu: Şi a fost trimis în judecată.

Ionuţ Cristache: Şi trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Celălalt este domnul Costel Alexe, fost ministru la Mediu, actualmente şef de Consiliul Judeţean la Iaşi.

Amândoi, din perspectiva noastră, ştiţi foarte bine, se bucură de prezumţia de nevinovăţie care este sfântă, dar noi aici vorbim de standardele impuse în discursul public de cei de la PNL în toţi aceşti ani de zile.

Ion Cristoiu: Nu, de Klaus Iohannis (neinteligibil).

Ionuţ Cristache: Şi de Klaus Iohannis. După  definiţia celor de la PNL, după goarnele peneliste şi iohanniste, cei doi sunt nişte meritoşi penali.

Ion Cristoiu: Da. Chirică este mai penal...

Ionuţ Cristache: Kirică e mai penal că e deja trimis în judecată, dânsul e mai puţin penal, dar se îndreaptă spre fundătura penalilor. După definiţia de caz ar trebui amândoi să se care din viaţa publică, să se auto-suspende din PNL, să demisioneze din toate funcţiile, că asta ne-au spus că înseamnă liberalii politică corectă în slujba cetăţeanului.”

Schimb de replici între Cristache şi membrii CNA

În timpul şedinţei a existat şi un schimb de replici între Ionuţ Cristache şi membrii CNA.

Cristina Pocora (şefa CNA): „Eu nu am foarte multe de obiectat la cei doi invitaţi, ci voiam să îl întreb pe domnul Cristache cum se raportează la rolul moderatorului făcând aprecieri de valoare de genul următoare: „Băi, atâta i-a dus capul? Să-l pună pe cel mai compromis moral om din partidul ăla, pe Rareş Bogdan care, zero valoare umană, l-au trimis la înaintare...”

Mă întreb dacă ăsta e rolul moderatorului de genul - compromis moral, zero valoare umană. Ne-ar fi prins bine să avem şi nişte dovezi care să se probeze afirmaţiile.

Aşteptam de la moderator să nu aibă barometrul de moralitate.”

Ionuţ Cristache: „Mă simt ca la procuratură, atât de urgentă era treaba (nr.red. glumeşte). I-am trimis domnului Voican să vă transmită cum s-au consacrat ediţiile de-a lungul vremei, cum au fost ele construite. ”

Cristina Pocora: „Dacă vreţi să ne spuneţi mai mult despre rolul de moderator...”

Ionuţ Cristache: „Toate afirmaţiile pleacă de la nişte fapte concrete. Rolul de moderator prezintă nişte fapte. Dacă vreţi vă pun la dispoziţie toate anchetele. În ceea ce îl priveşte pe Rareş Bogdan, ştiu despre vorbesc, am făcut multe materiale de-a lungul vremii.”

Oana Dincă (membru CNA): „Este un ping-pong între dumneavoastră şi invitaţi.”

Valentin Jucan (membru CNA): „Vă spun şi dvs. şi colegilor: noi, aici, nu facem o şedinţă de judecată, nici nu vrem să punem la colţ pe nimeni. Ceea ce am susţinut de foarte multe ori este faptul că postul public are nişte obligaţii mult mai riguroase şi care trebuie să fie aplicate cu mai multă rigurozitate.

Este un post finanţat din bani publici, de aceea noi intrăm în amănunt în ceea ce priveşte analiza. Nu este o expuneră a dvs. mai mare în faţa legii decât a celorlalţi colegi. Rolul pe care vi l-aţi asumat este unul special în faţa publicului, de aceea critica noastră este în amănunt.”

Ionuţ Cristache: „N-am pretins niciodată că sunt perfect, că sunt cel mai bun jurnalist, că nu calc liniile roşii. Se mai întâmplă, oboseală, stres, dar niciodată n-am făcut premeditat. Am înţeles ce a însemnat misiunea la postul public. Nu mi-e ruşine de ce am făcut. Am încercat să duc misiunea cât mai bine la capăt.”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Haules Baules Haules Baules
    Securila - sarmaluta se va duce la Ghita TV am impresia.
  • H H
    Ar fi de preferat ca CNA-ul să se ocupe de scenele pornografice care sunt difuzate în diferite producții cinematografice, de limbajul grobian prezent deasemenea ,de injurii,etc.Toate cele enumerate mai sus fac într-adevăr rău educației celor ce urmăresc emisiunile respective. Nu văd de ce critica mai mult sau mai puțin adevărată la adresa unor șefi politici face rău telespectatorilor,ceeace cade în sarcina CNA.
  • Mitros Mitros
    A îl critica pe Muianis sau pe trompeta propagandei muianiste și liberale ,pe când era la Insolvența TV, de unde îi făcea cum vroia gurița aia mica pe cei de la PSD , propagând numai lozinci mincinoase, fără a fi fost amendat vreodată ( Rareș Bogdan cu mutra de ornitorinc), trebuie automat amendat căci nu convine lui Mutulică , acum când are de doi ani de zile , aproape, guwernerul lui, să fie arătat așa cum este ,un dictator ce se îl *** pe Constituție ori de câte ori " vrea mușchii lui " ?!
  • Nelu Nelu
    Și ce a spus? Un adevăr! Dacă îi dădea câteva *** lui Miohanis și PNL-ului era ok?Hai *** ***!
  • Mircea Avramescu Mircea Avramescu
    Am trimis un comentariu,care nu a aparut
  • Mircea Avramescu Mircea Avramescu
    Moderator incriminat pentru ca spune adevarul
    Mai sunt și comentatori libidinoși care saluta executarea unor oameni de bună ctredinta
  • Mamaia din Vășcăuți Mamaia din Vășcăuți
    Dragilor din CâNâA, spuneți-mi și mie, maică, cum se conjugă verbul „a pupincura”? Sau se declină, că, câtă cultură mai scapă prin audiopisdualul vostru, m-am prostit di tăt! Și cu lefurile cum mai stați, maică? Penziile speciale le aveți asigurate? Câte culori mai are steagul vostru multi-multicolor di la geam? Oricum, transmiteți-i salutări domnului Răreșel și felicitări pentru pustiul de bine făcut de clanul său părintesc la Ocna Mureș, fost combinat comunistoid. Cu bine, maică! Vă aștept cu sabia lui Damocles, una dă cel puțin zăce mii.
  • B.A.M B.A.M
    Livia Pilă, Realia Tescariu și "ceilalți" (dacă e cazul), CÂND veți înjura TVR 1 ȘI pentru emisiunea PNL-ului (Tema zilei), NU DOAR pentru cea a PSD-ului (#România9)?! Emisiunile sunt LA FEL DE PRAF ȘI PULBERE! Au apărut o mulțime de articole în care e vizibil acest lucru și voi sunteți tăcute precum morți...
    "Sunteți" deja penibil/(i)/(e) prin NECONSECVENȚA VOASTRĂ!!!!!
  • mtiimtiicna mtiimtiicna
    cna e o scroa7a comunista!
    *** cna ar fi mai agreabil!!!
  • Gabriel Gabriel
    Azi a fost ultima zi când am consultat acest site. Nu este posibil sa nu îmi fie postat comentariul pe niște criterii numai de voi înțelese. E mai rău ca cenzurarea robotica de la Fb. Mult ghinion in continuare. V- o meritați.
  • Ilie Ilie
    Scârbă asta de sărmăluțe psd isra cand iese din grla???? Vreau teleshoping în locul lui!!! Îl urăsc!!!
  • Winnetou Winnetou
    Servantii "mediatorului" Klaus Werner Iohannis au indrazneala sa ceara definitia moderatorului. Superb. Ar mai fi deranjat-o atat de tare pe distinsa sefa CNA daca in loc de aprecieri "morale" la adresa Majestatilor lor Iohannis si Rares Bogdan li s-ar fi oferit direct sa ia la *opinie politica*?
  • Adi Adi
    Cine e atât de tâmpit sa se uite la o emisiune moderată de ăla? Ce sa vezi de la un papagal de la antena ?
  • Realia Tescariu Realia Tescariu
    Se vede ca în CNA nu mai fac legea personaje precum Gubernat sau Herjeu. În general, vin zile tot mai grele și pentru Cristache, și pentru fosta lui protectoare cu ordin de la PSD, Doinita Gradea. Care are și ea de decontat noua de bani cheltuiți aiurea. Sa nu uitam nici de contractele cu cântec cu felurite case de avocatura, dar nici cu cele ale lui Mircea Radu Bre.
  • geo geo
    Oamenii Presedintelui si PNLului l-au ”facut” de nu s-a vazut pe Ionut Cristache !!!

Trimite un comentariu

sus