Skip to main content

COMUNICAT. Ce acte sunt necesare dacă vrei să munceşti în străinătate?

 
COMUNICAT. Ce acte sunt necesare dacă vrei să munceşti în străinătate?

COMUNICAT. Dacă vrei să lucrezi în străinătate, trebuie să fii bine informat cu privire la actele de care vei avea nevoie în ţara respectivă. Acestea pot să fie diferite, de la ţară la ţară, chiar în spaţiul Uniunii Europene (UE).

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

În acest articol îţi spunem care sunt actele importante pe care trebuie să le ai asupra ta înainte de a pleca din ţară:

● paşaport: acesta trebuie să aibă o valabilitate de cel puţin 6 luni.

● buletin: trebuie să aibă o valabilitate de cel puţin 6 luni.

● card european de sănătate: acest act poate fi obţinut de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din localitatea de domiciliu a persoanei. Este un act în baza căruia se pot acorda îngrijiri medicale de urgenţă în altă ţară a UE, nu şi pentru afecţiuni cronice, sau alte tipuri de afecţiuni. De asemenea, trebuie să ştii că pentru a intra în posesia cardului european de sănătate, trebuie să fii asigurat în România şi nu trebuie să ai întârzieri la plata contribuţiile de sănătate, pentru ca aceste contribuţii să poată fi transferate într-un alt stat membru UE.

● permisul european de conducere: este un permis de conducere care tine locul diverselor tipuri de permis de conducere utilizate anterior in statele membre ale UE. Practic, permisul european de conducere are forma unui card de credit, are fotografia posesorului şi are inclus un microcip.

● certificatul de naştere.

● diploma de bacalaureat.

● diploma de licenţă.

● diploma de master.

● foile matricole.

● suplimentele de diplomă.

● diploma de doctor.

● certificate profesionale.

● diploma de absolvire a unui curs de formare profesională.

● adeverinţele asigurărilor sociale pentru care au fost plătite contribuţiile pentru asigurările sociale (pensie, şomaj).

În mod evident, pentru toate aceste acte ai nevoie de traduceri din/in limba franceza, germană, engleză, spaniolă, portugheză şi nu numai, în funcţie de ţara de destinaţie.

Important de ştiut

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene nu ai nevoie de viză sau de permis de şedere într-un alt stat UE.

Actele necesare pentru realizarea contractului de muncă în străinătate

Şi în cazul încheierii contractului de muncă pot interveni diferenţe, de la un stat la altul. În general însă, este nevoie de:

● actul de identitate, în original şi copie.

● paşaport în original. Pentru o ţară din afara UE, este nevoie şi de viză.

● diplomele, certificatele de calificare, adeverinţele în original şi în copie.

● adeverinţele medicale eliberate de medicul de familie: trebuie să rezulte din document că persoana este aptă pentru muncă.

● cazier judiciar.

● un document emis de ministerul de interne, din care să rezulte că persoana nu are interdicţie la libera circulaţie în afara graniţelor.

● CV-ul adus la zi: este un document obligatoriu, pentru orice angajare, din ţară sau din străinătate.

În cazul în care doreşti să te angajezi în străinătate prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), este posibil să mai fie nevoie şi de alte documente. Poate fi vorba, de exemplu, despre:

● copia legalizată la notar după cartea de muncă;

● copia legalizată a diplomei de calificare;

● declaraţie pe propria răspundere cu privire la numărul de copii minori care se află în întreţinere. În cazul în care persoana care doreşte să lucreze în străinătate are copii minori în întreţinere, are nevoie şi de o adeverinţă din partea serviciului de asistenţă socială/primărie din care să rezulte că a anunţat autorităţile că face demersuri pentru a lucra în străinătate.

● declaraţie pe propria răspundere că nu beneficiază din partea statului român de o pensie de invaliditate.

Important de reţinut

Toate aceste documente trebuie traduse în limba ţării angajatorului prin intermediul unui traducător care este autorizat. Există agenţii de recrutare care colaborează cu birouri de traducere, iar serviciul poate fi sau nu inclus în comisionul solicitantului.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus