Skip to main content

COMUNICAT. Ce trebuie să conţină un meniu zilnic pentru a fi sănătos şi echilibrat?

 
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

COMUNICAT. Sănătatea şi funcţionarea zilnică la cote optime a organismului uman este asigurată, în principal, de ceea ce omul consumă în cursul unei zile. O dietă echilibrată înseamnă un mix de alimente şi ingrediente cât mai naturale şi mai puţin procesate, într-o cantitate determinată, care poate furniza nutrienţii necesari.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Care sunt reperele faţă de care ne raportăm pentru a face alegeri sănătoase? Este un subiect extrem de interesant şi actual, deci te invităm să urmăreşti sfaturile de mai jos.

Pasul 1. Atenţie la consumul zilnic de referinţă!

Pentru acest reper nu există valori ideale, dar specialiştii indică o medie pentru un adult sănătos, moderat activ. Pentru valori personalizate ale acestui indice, în funcţie de situaţia particulară, este necesară o analiză mai complexă în care un rol important să-l aibă specialistul în nutriţie:

Pentru doamne, aportul de energie trebuie să conţină maxim 2000 kcal, proteine 50 gr., carbohidraţi 260 gr., zahăr 90 gr., grăsimi 70 gr., grăsimi saturate 20 gr., sare 6 gr.

Pentru domni, cifrele sunt, în medie, cu 20-25% mai mari, dată fiind nevoia naturală mai mare a bărbaţilor în privinţa consumului de energie şi de nutrienţi.

Pasul 2. Porţiile să fie perfect echilibrate.

Acest deziderat nu este greu de atins, mai ales dacă ne folosim de abundenţa informaţiilor din domeniu. Iată câteva detalii esenţiale:
Carbohidraţii (cereale, paste, orez sau cartofi) – la una dintre mesele principale, cantitatea acestora trebuie să fie aproximativ de mărimea pumnului strâns şi să nu depăşească un sfert din volumul total de alimente.

Porţia de proteină animală (carne de vită, porc, pasăre sau peşte) – nu trebuie să depăşească mărimea palmei deschise; ideal, spun specialiştii, ar trebui să fie parte din fiecare masă principală.

Brânzeturi – cantitatea recomandată ar trebui să fie de dimensiunea maximă a două degete; poate fi parte dintr-o gustare sau dintr-o masă principală.

Porţia de oleaginoase (nuci, alune sau migdale bio) – aproximativ cantitatea cuprinsă într-un căuş de palmă; de consumat ca gustare între mese.

Produse precum patiseria, floricelele de porumb sau chips ar trebui să constituie cel mult gustări limitate cantitativ şi rare – unii specialişti recomandă chiar evitarea completă a acestora.

Pasul 3. Respectarea meselor atent organizate!

Micul dejun

Masa de dimineaţă trebuie să fie concentrată în principal pe consumul de proteine (ouă, peşte, lapte sau produse lactate), deoarece organismul consumă mai multe calorii pentru digerarea proteinelor decât pentru cea a carbohidraţilor.

Este, aşadar, ocazia perfectă pentru pornirea în forţă a metabolismului. În plus, proteinele menţin senzaţia de saţietate pentru o perioadă mai lungă de timp, făcând astfel mai uşoară evitarea consumului de calorii pe parcursul zilei.

Gustarea de dimineaţă

Nu trebuie să constituie un supliment alimentar, ci să fie parte din maximul zilnic de nutrienţi – distribuit în mai multe mese – pentru o digestie mai uşoară şi un control mai eficient al nivelului de zahăr din sânge. Vorbim de o gustare uşoară, deci un fruct sau un biscuit cu puţin unt de arahide ar fi de ajuns între mesele principale.

Prânzul

Trebuie să fie un amestec de proteină animală şi carbohidraţi. Cheia unei alimentaţii sănătoase rezidă în alegerea unor carbohidraţi cu eliberare lentă de zaharuri în sânge, asigurând astfel un aport energetic constant pe o durată de timp mai mare.

Gustarea de după-amiază

Dorinţa de ceva dulce poate fi satisfăcută sănătos cu un pumn de fructe uscate sau cu un fruct proaspăt. Alunele sau seminţele sănătoase reprezintă, de asemenea, o alternativă potrivită pentru acest moment al zilei.

Cina

Trebuie să fie o masă uşoară, care poate fi digerată rapid de organism, pentru asigurarea unei digestii optime şi a odihnei pe timpul nopţii. Nu este necesară eliminarea completă a carbohidraţilor, o masă bogată în fibre combinată cu unele cărnuri bogate în grăsimi esenţiale – somon, macrou – şi o salată de legume cu seminţe şi nuci vor asigura suportul nutriţional organismului pentru ca acesta să se refacă pe timpul nopţii.

În concluzie, o dietă echilibrată şi variată este cheia unei vieţi prospere, în care starea dominantă de bine ne ajută să facem faţă oricăror provocări zilnice. În plus, obişnuinţa de a mânca sănătos ne transformă în modele pozitive pentru cei de lângă noi, mai cu seamă dacă suntem părinţi.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus