Skip to main content

LANSARE. Sclavia romilor, în noul podcast „Obiceiul pământului“, marca Dor. Istoria de 500 de ani, care nu e învăţată în şcoală

 
LANSARE. Sclavia romilor, în noul podcast „Obiceiul pământului“, marca Dor. Istoria de 500 de ani, care nu e învăţată în şcoală

Redacţia DoR a lansat un podcast cu "parfum de istorie". Obiceiul pământului este titlul şi este un podcast narativ care explorează istoria mai puţin ştiută a sclaviei romilor. 

Publicitate

Incursiunea audio va dezbate cei 500 de ani în care romii au fost puşi la muncă silnică neremunerată, vânduţi, dăruiţi, lăsaţi moştenire sau daţi ca zestre de boierii români, de mănăstiri şi de stat.

Obiceiul pământului este documentat de Ana Maria Ciobanu, autoarea primului podcast narativ de la noi, Satul Mădălinei

Jurnalista şi-a petrecut anul 2021 vorbind cu cercetători, activişti şi artişti romi despre sclavie şi modul în care efectele ei se resimt şi astăzi.

Ana Maria Ciobanu, autoarea podcastului, pentru Paginademedia.ro

„A fost şi pentru noi o provocare să construim o experienţă audio diferită. La DoR am mai făcut podcasturi, dar aici miza a fost să punem în valoare munca unor cercetători. Trăim într-o perioadă în care suntem bombardaţi de conţinut media. Cine ar fi fost dispus să asculte o oră de conversaţie cu un cercetător? De aceea, invităm publicul într-o călătorie care devine ea însăşi o experienţă.“  

Primul episod, ce face parte dintr-o serie de şase, este intitulat "Amnezie socială: ce ştim de fapt despre sclavia romilor?". Acesta e disponibil începând de astăzi pe toate platformele de ascultare de podcasturi. 

Următoarele episoade vor fi publicate săptămânal, lunea, în aplicaţiile de podcasting şi pe site-ul redacţiei. Aici, cei care vor să pătrundă mai mult în istorie, pot citi eseuri scrise de autori romi pe această temă.

„Pentru episodul doi m-am dus la mănăstirea Cozia, care a fost unul dintre cei mai mari proprietari de sclavi romi din România. Spre final avea 2.000 de romi, puşi la tot felul de treburi gospodăreşti“,  a mai spus Ana Maria Ciobanu.

Proiectul jurnalistic multimedia vorbeşte despre o istorie care influenţează relaţiile cu romii. O istorie pe care o trăim zi de zi, cel mai nou conflict fiind cel de la Bolintin, unde un şofer a fost ucis pe 9 ianuarie. 

Sclavia romilor a fost abolită pe 20 februarie 1856 şi a durat 500 de ani. Dar nu este o istorie cu care suntem familiarizaţi. Nu am învăţat-o în şcoală. Această călătorie poate părea bizară, mai ales acum, în contextul conflictului de la Bolintin, dar dacă începem să ne cunoaştem istoria, să ne vindecăm trecutul, ne putem asuma prezentul. 

Poate că nu avem un discurs de ură la adresa lor, dar foarte puţini dintre noi suntem dispuşi să ne înrudim cu un rom.

Eu, ca narator nerom, m-am întrebat ce legitimitate am în acest proiect. Dar consider că este responsabilitatea presei să aducă la lumină munca acestor oameni, care de multe ori nu ajunge la publicul larg“, a completat autoarea podcastului.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • margo margo
    ***

Trimite un comentariu

sus