Skip to main content

ActiveWatch cere demiterea directorului ştirilor TVR: „dl. Ciocăzanu nu mai are căderea profesională pentru a continua să conducă redacţia Ştirilor TVR”

 
ActiveWatch cere demiterea directorului ştirilor TVR: „dl. Ciocăzanu nu mai are căderea profesională pentru a continua să conducă redacţia Ştirilor TVR”

Organizaţia ActiveWatch reacţionează după dezvăluirile din Libertatea care îl vizează pe şeful interimar al ştirilor TVR, Laurenţiu Ciocăzanu, şi cere demiterea acestuia de urgenţă precum şi organizarea unor concursuri pentru a ocupa funcţiile de conducere din TVR, funcţii care de ani de zile au şefi interimari. 

Publicitate

Libertatea a dezvăluit că actualul director interimar al ştirilor TVR, Laurenţiu Ciocăzanu, a scris în 2021, pe când era jurnalist şi acţionar la site-ul ziaristii.com, articole nemarcate plătite pe PNL. Valoarea contractului dintre PNL şi ziaristii.com a fost de 30.000 de euro

Pus în faţa situaţiei, Ciocăzanu a declarat pentru Libertatea: „Nu mă simt vinovat că aveam contract cu PNL-ul, pentru că nu făceam pentru PNL un serviciu special în raport cu celelalte partide cu care nu aveam contract. Nu ştia publicul că e un articol plătit de PNL, pentru că nu era un articol care să facă publicitate PNL. Era o ştire despre activitatea PNL, o ştire pe care o puteai publica şi fără să ai contract cu PNL.” 

În replic, ActiveWatch „îşi exprimă profunda consternare faţă de informaţiile apărute în spaţiul public referitor la conduita profesională lipsită de etică a actualului şef al Ştirilor TVR, Laurenţiu Ciocăzanu”. 

Organizaţia a cerut Consiliului de Administraţie al TVR să ia măsuri pentru demiterea „de urgenţă” a lui Ciocăzanu din funcţia de director interimar al Ştirilor TVR.

„Considerăm că dl. Ciocăzanu nu mai are căderea profesională pentru a continua să conducă redacţia Ştirilor TVR, în condiţiile în care există divergenţe clare între convingerile sale profesionale şi prevederile Statului ziaristului din Societatea Română de Televiziune, pe care este obligat să le respecte.”

„Mai mult, numirea la conducerea Ştirilor TVR a unei persoane care a demonstrat lipsă de echilibru politic în activitatea sa jurnalistică legată de PNL, partid aflat în coaliţia de guvernare, ridică suspiciuni serioase referitor la existenţa unor motive politice pentru această decizie”, mai arată comunicatul ActiveWatch. 

 

Redăm în continuare scrisoarea celor de la ActiveWatch: 

Scrisoare deschisă

Solicităm demiterea de urgenţă a directorului interimar al Ştirilor TVR Laurenţiu Ciocăzanu şi organizarea de concursuri pentru ocuparea funcţiilor interimare în TVR

În atenţia:

Membrilor Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române

Preşedintelui-Director General Dan Turturică

Spre informare: 

Membrilor Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor

 

Stimaţi membri ai CA al TVR

 

ActiveWatch îşi exprimă profunda consternare faţă de informaţiile apărute în spaţiul public referitor la conduita profesională lipsită de etică a actualului şef al Ştirilor TVR, Laurenţiu Ciocăzanu. Ziarul Libertatea a dezvăluit faptul că dl. Ciocăzanu consideră că nu este lipsit de etică ca un ziarist să redacteze articole plătite de un partid politic şi, mai mult, ca aceste articole nici să nu fie marcate ca publicitate plătită

Ziarul Libertatea a informat că Laurenţiu Ciocăzanu a scris în 2021 articole pentru site-ul ziaristii.com, care au făcut parte dintr-un contract cu PNL, iar materialele au fost publicate fără a fi marcate ca publicitate politică. Laurenţiu Ciocăzanu activa ca jurnalist la ziaristii.com, fiind şi acţionar la societatea care deţine publicaţia respectivă. Valoarea totală a contractului a fost de peste 30.000 de euro. 

Solicităm Consiliului de Administraţie al Televiziunii Publice să ia măsuri pentru demiterea de urgenţă a dlui Ciocăzanu din funcţia de director interimar al Ştirilor TVR. Considerăm că dl. Ciocăzanu nu mai are căderea profesională pentru a continua să conducă redacţia Ştirilor TVR, în condiţiile în care există divergenţe clare între convingerile sale profesionale şi prevederile Statului ziaristului din Societatea Română de Televiziune, pe care este obligat să le respecte (de ex. Art.6 - “Ziaristul din televiziunea publică are obligaţia de a refuza orice ingerinţă şi presiune politică, socială sau economică făcută cu scopul, declarat sau mascat, de a ascunde, distorsiona sau manipula informatia, semnalând orice tentativă de acest gen”). În acest context, solicităm Comisiei de Etică din Televiziunea Publică să analizeze în ce măsură conduita profesională a dlui Ciocăzanu la site-ul ziaristii.com, evident marcată de partizanat politic, mai poate garanta obligaţiile de obiectivitate şi echidistanţă profesională cerute de Statutul ziaristului. 

Solicităm, de asemenea, Consiliului de Administraţie al Televiziunii Publice să ia măsuri pentru organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Ştirilor TVR şi încetarea practicii delegării pe această funcţie a unor directori interimari. Nu mai puţin de trei astfel de directori s-au schimbat la conducerea Ştirilor TVR pe parcursul anului 2022. O astfel de politică de eliminare sau limitare a mandatelor interimare ar trebui să fie aplicată  şi pentru restul situaţiilor similare din televiziunea publică.

Considerăm că prin prezenţa la conducerea Ştirilor TVR a unei persoane care a încălcat deliberat şi asumat cele mai elementare norme ale deontologiei jurnalistice se compromite grav imaginea şi credibilitatea televiziunii publice, instituţie aflată, pe fondul presiunilor politice, într-un permanent declin de încredere publică şi criticată constant pentru lipsa de performanţă şi profesionalism. 

Mai mult, numirea la conducerea Ştirilor TVR a unei persoane care a demonstrat lipsă de echilibru politic în activitatea sa jurnalistică legată de PNL, partid aflat în coaliţia de guvernare, ridică suspiciuni serioase referitor la existenţa unor motive politice pentru această decizie. 

Clarificarea urgentă a situaţiei este impusă nu doar de mandatul public al Societăţii Române de Televiziune, dar şi de contextul pre-electoral şi electoral, din 2023 şi 2024, care va fi extrem de provocator pentru partidele politice, instituţiile de presă şi, mai ales, pentru cetăţeni.

ActiveWatch

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus