Skip to main content

Site-ul Aktual24.ro, blocat în România, alături de alte site-uri ruseşti pentru fake news. ActiveWatch: decizia este nu doar lipsită de fundamentare factuală, dar sugerează şi o lipsă crasă de profesionalism.

 
Foto: Dim Hou - Unsplash
Foto: Dim Hou - Unsplash

Ziaristul Ovidiu Albu acuză guvernul de cenzură după ce site-ul său Aktual24.ro a fost închis printr-o decizie administrativă, fiind pus la pachet cu site-urile de propagandă ruse Sputnik şi Russia Today, scrie G4media.ro.

Publicitate
Site-ul apare în lista publicaţiilor blocate în România de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică şi publicată ieri de organizaţie. Conform documentului, aktual24.ro ar fi fost blocat pentu „fake news”, alături de site-uri Sputnik, Russia Today şi site-ul citestesitu.com. 

La acest moment, site-ul este inaccesibil.

Jurnalsitul Ovidiu Albu, care deţine site-ul, a comentat situaţia pe pagina sa de Facebook. 

„Ma confrunt cu o situatie absolut nebuneasca si total absurda. Domeniul aktual24.ro a fost anulat brusc si absolut fara nicio explicatie in aceasta seara.

Ulterior, a aparut un comunicat al Directoratului National de Securitate Cibernetica cu o lista de site-uri rusesti de propaganda interzise pentru fake news in care a fost bagat si aktual24.ro. Sunteti nebuni? Unde ati vazut propaganda pro-Moscova pe aktual24.ro?”, a scris jurnalistul. 

„Inca o data, este o dementa totala. Sunt convins ca toata povestea are legatura cu cresterea masiva de trafic din aceasta perioada, am ajuns la peste 300-400.000 de unici pe zi, tocmai cu stiri anti-Putin si anti-Kremlin. Le stiti, le-ati vazut. Undeva a deranjat extrem de tare si s-a bagat tocmai un fake news despre aktual24.ro.

Am dus o munca titanica sa ajung aici, iar acum ma trezesc interzis in baza unei minciuni cat Rusia de mare. Este pur si simplu grotesc ce mi se intampla. Voi incerca maine sa aflu de unde a pornit aceasta dementa sinistra.”, a comentat jurnalistul. 

Totodată a venit o reacţie şi din partea organizaţiei ActiveWatch care critică măsura Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică. 

„Solicităm ridicarea restricţiilor impuse site-ului aktual24.ro şi eliminarea acestuia de pe lista de surse maligne de fake news/phishing.

Decizia de a încadra aktual24.ro drept sursă de fake news este nu doar lipsită de fundamentare factuală, dar sugerează şi o lipsă crasă de profesionalism”, au spus reprezentanţii ActiveWatch. 

Reacţia integrală a ActiveWatch, în continuare:

„Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică - DNSC a încurcat grav circuitele

Solicităm ridicarea restricţiilor impuse site-ului aktual24.ro şi eliminarea acestuia de pe lista de surse maligne de fake news/phishing.
 
Decizia de a încadra aktual24.ro drept sursă de fake news este nu doar lipsită de fundamentare factuală, dar sugerează şi o lipsă crasă de profesionalism.
 
1. Ca să înţelegi semnificaţiile un text trebuie să citeşti articole text, nu fluxul de date şi protocoalele unui server.
2. Ca să încadrezi un conţinut ca fiind adevărat/fals trebuie să ai o cunoaştere extensivă a realităţii şi contextului.
3. Ca să interzici/blochezi trebuie să ai cadru legal, o evaluare externă independentă (ideal, decizia unei instanţe) şi transparenţă (care vine la pachet cu profesionalismul).

Nu amplificaţi propaganda şi nu folosiţi strategia tancurilor sovietice pentru a "elibera" internetul!”

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ONe ONe
    UPDATE:site-ul e din nou accesibil
  • Eu Eu
    Guvernul trebuie sa inchida si celelalte site-uri de stiri false: Digi24, ziare.com, adevarul.ro, hotnews, g4media etc! Stirile false au atins cote inimaginabile!
  • Mile Mile
    Doamne Dumnezeule ce faceți ha
  • ONe ONe
    De orice poti sa acuzi Aktual24 dar nu de propaganda ruseasca?
    @Andrei si?Ai sarbatorit aseara cu Romania TV si Simion?
  • Mihai Mihai
    O decizie corecta cat China de mare, nu doar cat Rusia. Aktual 24 era siteul cel mai odios de propaganda din tara asta. Cand nea Albu chiar vrea sa fie alb el foloseste termenii unui asa zis jurnalist din Ferentari, colt cu Rahova. Cand ii spui unui judecator ca sufera de dementa cum mai poate spera ca va avea castig de cauza. Nea Albu ai *** destul taticule! Ramai pe Facebook
  • Andrei Andrei
    Logic că ong-ul sinistru Active Watch sare în apărarea propagandei rusești, Aktual 24 fiind principala oficină a USR PLUS și a lui Clotilde Armand. Când e presa "noastră" e cenzură. În rest activitatea CNA din vremea USR e curată, obiectivă, conform legii :))

Trimite un comentariu

sus