Skip to main content

Antena 1 vrea ca Libertatea să scoată două texte despre Acces Direct! Unul e o opinie. A notificat redacţia

 
Antena 1 vrea ca Libertatea să scoată două texte despre Acces Direct! Unul e o opinie. A notificat redacţia

Se înmulţesc cazurile prin care se cere ştergerea articolelor jurnaliştilor! De data aceasta, o instituţie de presă notifică o altă instituţie de presă! Antena Group a notificat Libertatea şi vrea ştergerea a două materiale de pe site, dintre care unul este o opinie semnată de Costi Rogozanu. Ambele texte sunt despre crima săvârşită de un fost invitat la emisiunea Acces Direct.

Publicitate

Antena 1 cere "eliminarea de îndată a articolelor menite evident a ne prejudicia pentru  evita adresarea noastră către instanţele competente".

Ce scria Libertatea în cele două articole? Ce i-a deranjat pe cei de la Antena?

Paginademedia.ro vă prezintă ce anume spune Antena în notificare, în continuare. Înainte, un scurt context:

Pe scurt, cele două articole de pe Libertatea vorbesc despre cazul unei duble crime. O femeie şi fiul ei au fost ucişi cu brutalitate chiar de concubinul acesteia. Cu câteva luni înainte, femeia şi ucigaşul ei au fost în studioul Acces Direct. Atunci, femeia ucisă săptămâna trecută îşi acuza partenerul de brutalitate şi de ameninţări cu moartea.

Cei doi şi-au expus cu lux de amănunte problemele conjugale, iar cea devenită acum victima concubinului povestea cum este abuzată de acesta din urmă.

Postul TV a speculat scandalul dintre cei, iar la vremea respectivă au titrat „Ramona şi Irinel, schimb de replici spumoase” şi „Ramona şi Irinel, acuzaţii şi dezvăluiri şocante”, printre altele. 

"Aşa se iubesc ei!", a fost replica lui Sorin Ovidiu Bălan, invitat în studio.

Citeşte şi: "Aşa se iubesc ei!" Acces Direct, acuzată că a promovat violenţa domestică. O serie de ameninţări aruncate în studio s-au transformat într-o dublă crimă

Citeşte şi: Avocaţii Aleph News: Informaţiile nu corespund realităţii. Vă solicităm să eliminaţi de urgenţă articolul

Ce a scris Libertatea?

Două sunt articolele care i-au deranjat pe cei de la Antene.

1. Crima din Arges, anuntata in direct la Acces Direct. Reactia invitatilor dupa ce femeia s-a plans de violente: Asa e iubirea, de Bobi Neacşu

2. Reteta Acces Direct. Bascalie cu femei agresate, audienta cat cuprinde. Ce e de facut cand dupa circ urmeaza moarte, o opinie semnată de Costi Rogozanu

O să dăm câteva fragmente din textul de opinie, semnat de Rogozanu. O opinie pe care o altă insituţie media o doreşte jos de pe site. 

Costi Rogozanu:

  • „Acces direct” e o emisiune cu violenţe prezentate într-o manieră sinistră: se alternează îngrijorarea falsă a moderatoarei cu glumele cinice ale producătorului (livrate prin burtiere). Este de fapt o emisiune violentă la rându-i, pentru că îşi caută şi cultivă un public care nu percepe bătaia unei femei drept violenţă. Se normalizează violenţa conjugală în general şi se mulge un rating fabulos.
     
  • Sunt oameni de televiziune, pe unii i-am şi cunoscut, care se consideră genii pentru că ştiu ei cum să scoată audienţă din piatră seacă. Însă reţeta e simplă, cinică, îţi trebuie doar stomacul şi nesimţirea s-o faci până la capăt. 

Iei oameni simpli, preferabil din mediu rural, preferabil încărcaţi de probleme, care îţi vor vinde pe bani puţini povestea exact aşa cum vrei tu s-o manipulezi, s-o regizezi. Acesta a fost cazul şi cu seria „Vulpiţa”, unde au fost emise alte nenumărate hăhăieli legate şi de un presupus viol şi de alte violenţe de tot felul.

  • Când te joci cu oameni reali, atât de necăjiţi încât îţi joacă ţie ce rol vrei, când faci „filme” cu cazuri sociale, pot interveni situaţii tragice în care moartea e reală, nu e prezentată de cascadori.

 

  • După vestea că femeia a fost ucisă, producătorii Antenei 1 şi-au mai făcut rost de un spectacol dezgustător. Mirela Vaida, moderatoarea emisiunii, acuză pasivitatea statului: „Au fost nenumărate plângeri la poliţie. Nimeni nu a făcut nimic. Statul român i-a lăsat să moară”.

 

  • Compasiunea a dispărut, România e compusă din producători TV, oameni de bine de la oraş şi, de cealaltă parte, din arătările umanoide care pot suferi orice tratament că aşa e natural „la ei”. Asta nu face doar „Acces direct”, acesta este un trend universal.

 

  • Cum îi opreşti din cinism? În primul rând, nu e cinism. Râsul prostesc de violenţe şi omoruri poate fi prompt pedepsit. CNA ar trebui doar să dea startul, să sesizeze şi alte instituţii, să facă mult mai multe decât să amendeze sporadic cu sume pe care astfel de emisiuni le câştigă într-o singură ediţie. E clar că unii ar fi transmis şi crima în direct dacă ar fi putut.
     

Notificarea Antena Group: "Procedaţi la eliminarea articolelor"

"Va solicitam sa va conformati practicilor de buna credinta ce reglementeaza profesia de jurnalism si sa procedati la eliminarea articolelor mai sus mentionate, ce contin informatii tendentioase, publicate strict cu intentia de a prejudicia imaginea subscrisei prin inducerea in gandirea cititorului a ideii false ca subscrisa ar avea vreo implicare in nefericitul eveniment de la Arges", spune Anten Group în notificarea către Libertatea.

Ce mai spune postul TV în notificare:

  • In cadrul articolelor publicate ati preluat din emisiunea din 08.01.2021 doar afirmatiile menite sa creeze impresia că moderatoarea emisiunii Acces Direct, doamna Mirela Vaida, si invitatii acesteia ar fi incurajat faptele agresorului, fara sa preluati si replicile in care doamna Vaida ii atrage atentia agresorului ca „amenintarea este infractiune, ea daca face plangere penala tu faci puscarie”.

De asemenea, isi exprima dezacordul asupra posibilitatii de a trece cu vederea astfel de fapte si o incurajeaza pe doamna agresata sa nu treaca cu vederea asa ceva: „nu suntem de acord... ! Nu merge asa! Nu treci cu vederea asa niste ameninţări! ..............De ce o incurajezi pe ea sa stea intr-o viata din asta? Daca femeia e nefericită, şi el o ameninţă cu moartea?

  • Daca ati fi inteles sa prezentati obiectiv situatia si sa preluati toate replicile doamnei moderator, v-ati fi respectat obligatia de a informa cititorii corect, obligatie consfintita de Constitutia Romaniei in art. 31 alin (4) conform caruia: “Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.”

 

  • Din pacate, dumneavoastra ati ales chiar si intr-o situatia care implica o nenorocire sa va folositi de informatia trunchiata si sa creati o imagine pagubitoare subscrisei, facandu-va astfel vinovati de incalcarea art. 1349 din NCC potrivit caruia „ (1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane. (2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral”.

 

  • Prin faptele savarsite ati generat premisele crearii in mintea telespectatorilor nostri a unei posibile legaturi intre una dintre emisiunile noastre si savarsirea unei fapte penale gave, comise dupa trecerea a 4 luni de la data emisiunii, fapta penala cu care nu putem fi asociati in niciun mod.

 

  • In plus, faţă de cele exprimate de doamna Mirela Vaida in direct in emisiune, redactia emisiunii Acces Direct a sfatuit-o pe doamna agresata sa se adreseze autoritatilor competente pentru a-l trage la raspundere pe agresor atat pentru faptele savarsite asupra ei cat si pentru faptele cu care a fost amenintata.

 

  • Mai mult, actionati cu rea credinta, facand afirmatii grave si denigratoare in privinta emisiunii noastre, cum ar fi: “ bascalie cu femei agresate”, “bagatelizarea violentei impotriva femeilor”, “bullying cu aplauze”, “emisiune cu violente prezentate intr-o maniera sinistra”, “se normalizeaza violenta conjugala”. Luati in deradere afirmatiile reale ale moderatoarei emisiunii, care evident afectata de faptele abominabile ale agresorului, se intreaba de ce autoritatile nu au reusit sa intervina nici in acest caz.
  • Toate prevederile mai sus mentionate coroborate cu art. 252 si 257 NCC indreptatesc societatea Antena TV Group S.A. sa va solicite sa actionati conform art. 2.7.1. din Codul deontologic al jurnalistului ce stipuleaza urmatoarea obligatie: „Jurnalistul va corecta cu promptitudine orice eroare care apare în materialele sale” si sa eliminati de indata articolele menite evident a ne prejudicia pentru a evita adresarea noastra catre instantele competente.

 

  • Va solicitam totodata ca pe viitor sa respectati obligatia de a informa corect si complet publicul, astfel incat sa nu fie incalcat nici dreptul nostru la imagine si nici dreptul publicului de a fi informat corect.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dragos Dragos
    constiintele curate si neprihanite, sufletele imaculate ale managementului Intact cer sa nu mai fie blamate...cata ipocrizie in omuletii aia din antene! parca sunt modelati in Coreea de Nord de dom'profesor!
  • Camelia Camelia
    Toți se gândesc doar la cum să facă bani pt. următoarea vacanță. Vaida este atât de compromisă, lumea speră ca a3a oară să fie cu noroc (știți la ce mă refer). Cine este superstițios, știe că banii AU miros, și nu e ok sa-ti hranesti copiii cu bani făcuți în acest fel.
  • Mihaela Mihaela
    Un nou caz https://www.reporteris.ro/iasi/social/item/106559-un-nou-caz-de-manipulare-la-%E2%80%9Eacces-direct%E2%80%9D-b%C4%83rbatul-i-a-scos-din%C8%9Bii-fostei-neveste-%C3%AEn-plin%C4%83-strad%C4%83.html?fbclid=IwAR3BLiGL9qlUerkSHQQTYlLjo5Vu2lkcWQYidVVGXintL5ssmWK_v1aXAnY
  • mihai mihai
    Vai, dar ce curati se dau aia de la acces direct acum, dupa ce aduc toate mizeriile la tv pentru audienta si cand le pune cineva oglinda in fata ca s-au catarat pe cadavre, o fac pe mironosițele. Dar dupa ce primarul băluța de la sectorul 4 a avut un conflict cu tolontan si echipa lui care au dezvaluit faptele comise prin ograda lui, nu e de mirare ca si trustul lui felix sare sa isi stearga urmele mizere din online, inclusiv cu postacii de serviciu
  • Elena Elena
    Nu asa a facut si Sarbu cu Alephul lui cand ati publicat materialul despre istericalele lui si cum isi batea joc de angajatii de la televiziunea aia cu audienta minus infinit??? Un patron de presa crizat cere prin avocati jurnalistilor care relateaza fapte sa stearga articole. Ei consideră ca adevarul lezeaza. Sau Baluta cu Tolontan. Cand instantele din Romania vor accepta stergerea (adica cenzurarea) articolelor, atunci calitatea de "caine de paza" pe care o are presa va sucomba. E bine ca nu va cer politicienii sa stegeti articole, ci tot pseudo-jurnalisti lezati de devualarea mizeriei pe care o exercita, alde tiranul Sarbu care aflam ca din mogulul pro a ajuns un taran care scuipa angajatii, sau Antena care facea show cu Vulpita si Viorel.
  • La Marca La Marca
    @Mihai, nu te ofusca, te rog eu mult, ca ma apuca plansul! Si daca eu sunt ametita, tu esti mare mafiot ca vad ca stii replicile Danutei, desi nu iti place.
  • Mihai Mihai
    @La Marca. Mai bine ca au scapat de un cititor ca tine. Esti o ametita vorba idolei tale Danuta Budeanu. Interviurile cu oamenii cum se bag? Prin calorifer? Nu se intalnesc cu jurnalistii? Apăi... comentezi aberatii si habar n-ai ce vrei sa spui. Noapte buna
  • Andrei Andrei
    A scrie orice mizerie manipulatoare sub pretextul de ”opinie” e totuși o chestiune inteligentă.
  • DODO DODO
    nu mai bine ar scoate A1 emisiunea sau macar pe vaida si totul ar intra in normal
  • Un om Un om
    Fapte: Doamna si domnul aveau niste probleme mari de tot- iubirea si banii. Asta in ianuarie, nu? Adevarul anunta ca pe 24 februarie( dupa o luna si ceva), femeia a facut plangere la Parchet pentru amenintare. Reprezentantii actualei puteri nu au facut nimic. De ce iese, dupa crima, domnisoara Alina Pop, secretar de stat in ministerul muncii( USR), sa acuze o televiziune de crima? Ca sa nu se vada ca oamenii lor nu au facut nimic. Pare evident. Iar cooperarea cu Libertatea e de notorietate. Scapam noi, useristii si bagam in *** pe altii. Bravos, natiune!
  • PITILICA PITILICA
    Sa scoatem accesu! Am rezolvat toate problemele din tara asta, emisiunea Antenelor era buba! Fiti seriosi! Si gasiti o miza mai mare!
  • La Marca La Marca
    E foarte usor sa vezi gunoiul din curtea altuia si sa nu te deranjeze mizeria ta (vezi pozele blidar Tolontan). Eram fana Liberatea, dar daca si asta e jurnalism liber, apăi...au facut un film bazat pe tragedia de la Colectiv, apaluze! Cum nu e sumbru? Nu e facut pe durerea a zeci de familii? Nu, nu! E *** de Vlad Voiculescu, e ok, e documentar. Sa ne intelegem, nu agreez Antenele, dar imi place jurnalismul curat, mi-as dori intr-o zi sa pot scrie liber, dar nu cred ca asta va fi posibil. Iar emisiunea cu pricina, dezbatuta la virgula, cred eu, a fost doar un pretext de atac.
  • Ando22 Ando22
    Trăim într-o țară pe dos, în care televiziunile corupților incită la ură, iar cine ia atitudine este amenințat și chemat de procurori sa dea cu subsemnatul la DIICOT, precum Tolontan, de parca ar fi teroriști.
  • Ana Kogalniceanu Ana Kogalniceanu
    foarte bine. sa scoata articolele astea fara sens. si? ce ati rezolvat? sau ati luat act si pe noi doar ne informati?
  • Telespectatorul Telespectatorul
    Oameni buni, a vazut cineva emisiunea acuzata? Toti care au scris, e clar ca nu! Totul a pornit de la scrierea unei domnite, membra USR si in Guvern. Asocierea cu "fata de la pagina 5" e evidenta. Doamna din emisunea nu avea o problema cu amenintarile. Principalele suparari erau, la el- ca este inselat, iar la ea- ca sotul ascunde banii de ea. Deci, e clar o manevra USR- ziarul "fata de la pagina 5".

Trimite un comentariu

sus