Skip to main content

Europa Liberă: Partidele au dublat banii pentru presă. Milioane de euro, bani publici, numai în 2022. Cine cotizează cel mai mult?

 
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Partidele dau sume tot mai mari pentru presă, arată o analiză Europa Liberă. PSD şi PSD au alocat milioane de euro pentru presă. Pe baza contractelor, partidele primesc ştiri favorabile, care nu sunt însă marcate cu vreun semn publicitar. Pe scurt, îşi plătesc apariţiile, notează publicaţia.

Publicitate

Bani publici, din subvenţiile pe care partidele le primesc de la stat.

Europa Liberă a făcut o analiză a banilor publici folosiţi de partide în 2022 pentru promovarea în presă şi propagandă. Sunt milioane de euro, de la PSD şi PNL. Partidele nu spun unde s-au dus banii. USR a folosit banii doar pe Facebook şi Google (nu către presă), iar AUR nu i-a cheltuit deloc

Practic, traseul este acesta:

1.  Partidele primesc bani de la stat.

2. Apoi dau sume lunare patronilor de presă pentru apariţii favorabile.

Atenţie! Politicienii îşi plătesc articolele şi ştirile, dar cititorii şi telespectatorii nu ştiu asta pentru că materialele de presă nu sunt marcate în niciun fel.

Câţi bani au primit partidele în 2022?

210 milioane de lei (42 de milioane de euro) în total.

Câţi bani au dat presei în 2022?

Aproape jumătate, potrivit analizei Europa liberă.

Aşadar, ce sume învârt partidele în jocurile de presă? Cifrele din analiza realizată de Europa Liberă plasează PSD şi PNL ca fiind principalii „cotizanţi“ ai presei.

De altfel, PSD şi PNL sunt şi partidele care au votat pentru majorarea subvenţiei.

Sumele încasate de partide de la bugetul de stat în intervalul ianuarie – mai 2022 şi cât au utilizat pentru presă şi propagandă:



  • PSD: 40.071.070 lei bani publici, din care 22.481.716 pentru presă şi propagandă
  • PNL: 33.970.177 de lei bani publici, din care 14.702.194 pentru presă şi propagandă
  • USR: 18.312.603 de lei bani publici, din care 992.518 pentru presă şi propagandă
  • AUR: 8.110.069 de lei bani publici, din care 0 lei pentru presă şi propagandă 

Site-uri de ştiri, posturi de televiziune şi alte instituţii de presă încheie contracte cu partidele, însă nu toţi politicienii sunt transparenţi în privinţa lor. Partidele le ţin la secret, deşi contractele încheiate de partide din banii publici reprezintă informaţii de interes public, subliniază Europa Liberă.

Cine a primit bani de la politicieni şi ce sume?

Analiza jurnaliştilor de la Europa Liberă că Antena3, site-ul Realitatea Plus, B1 TV,  RTV şi jurnalişti, dar şi alte publicaţii au contracte încheiate cu PNL.

Sub conducerea lui Marcel Ciolacu, PSD a secretizat toate informaţiile legate de contractele derulate pentru a cumpăra spaţiu editorial în media.

Totuşi, liderul PSD a motivat, într-un interviu acordat Europei Libere în luna aprilie, că toate contractele au o clauză de confidenţialitate, dar că aceasta s-a modificat şi toate contractele PSD cu presa vor deveni publice.

USR nu plăteşte presa, ci doar promovarea pe Facebook şi Google, iar AUR are contracte cu site-uri care promovează mesajele partidului.

Cifrele detaliate sunt în analiza Europa Liberă.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • B.A.M B.A.M
    @Vai de noi, LA CE TE REFERI?
    De ce AR FI fals ceea ce a afirmat @Numa zic?????????????
    Care îți sunt ARGUMENTELE?????
    El MĂCAR a venit cu o MINIMĂ argumentație!!!!!!!
  • Vai de noi Vai de noi
    @Numa zic,
    Daca taceai, filozof ramaneai! Nu mai dadeai ocazia sa ti se aplice replica lui Caragiale: Amice, esti idi.t!
  • B.A.M B.A.M
    Deci de asta televiziunile din România sunt așa ostile cu cei de la AUR...
    ORICUM:
    Acum dacă patronii de televiziune (alături de PSD și PNL) ar avea un gram de inteligență, ar știi că ar trebui să aștepte MĂCAR revelionul, și implicit anul "PREelectoral" 2023...
    2022 e un "cal mort" din punctul acesta de vedere! (Că doar nu-l "răpește" NATO pe Iohannis! SPER...)
    Ar face bine să fie mai economi! Că la cum se vede viitorul și la ce candidați se preconizează pe liste, au nevoie de presă aservită atunci, NU ACUM...
  • Numa zic Numa zic
    Dupa ce democrații au cumpărat CNN și părți din ABC (Disney), MSBNC sau New York Times, republicanii au rețele media puternice care se numesc "Right Side Broadcasting" , iar Newsmax, răsărit parcă de nicăieri, zdrobește CNN în prime-time difuzând marșurile lui Trump, mi se pare total irelevant să vorbim despre ce sume alocă partidele din România presei.
  • Nectarie Popa Nectarie Popa
    Ce sa vezi... AUR nu a dat bani pentru propaganda si presa.

Trimite un comentariu

sus