Skip to main content

Rugă pentru pace. O campanie Radio România Cultural, în colaborare cu poeta Ana Blandiana

 
Rugă pentru pace. O campanie Radio România Cultural, în colaborare cu poeta Ana Blandiana

Radio România Cultural iniţiază o campanie de solidaritate cu poporul din Ucraina care trece prin tragedia războiului. Postul public va difuza un fragment literar cu un mare impact emoţional, în lectura poetei Ana Blandiana. Şi invită instituţiile de cultură din întreaga ţară să se alăture acestui demers.

Publicitate

Rugă pentru pace, în lectura poetei Ana Blandiana, este un apel la solidaritate, empatie şi compasiune faţă de tragedia războiului din Ucraina. 

Fragmentul va fi difuzat sâmbătă, 5 martie, la ora 19.00, de postul public şi simultan de toate instituţiile de cultură care se alătură campaniei.

Concret, Ana Blandiana va citi un scurt fragment din prefaţa cărţii „Ultimii martori" a scriitoarei născută în Ucraina şi câştigătoare a premiului Nobel pentru literatură, Svetlana Aleksievici.

Ruga pentru pace:

Cândva Dostoievski a pus întrebarea: ,,Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre şi chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie şi cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat?" Şi a răspuns tot el: ,,Lacrima aceasta nu justifică nici un progres, nici o revoluţie. Nici un război. Ea mereu va cântări mai mult. Doar o mică lacrimă…".

Campania naţională, lansată pe 5 martie, la ora 19.00, va continua on air prin lecturi ale unor scriitori români şi străini, membri ai Pen Club România şi Pen Club Internaţional (Poets, Essayists and Novelists), care au cerut, într-un comunicat, oprirea violenţelor din Ucraina, a mai anunţat postul public.

Organizaţia, înfiinţată acum 101 ani la Londra, reuneşte jurnalişti, dramaturgi, editori şi traducători din peste 100 de ţări. Printre iniţiatorii clubului din România a fost Liviu Rebreanu, în 1923.

„PEN International condamnă ferm violenţa declanşată de forţele ruse asupra Ucrainei şi solicită de urgenţă încetarea agresiunii militare a unui stat suveran, independent. Vărsarea de sânge trebuie să înceteze acum. Suntem alături de Ucraina, precum şi de prietenii noştri din PEN Ucraina, şi îi cerem preşedintelui Putin să oprească imediat acest război. Pacea trebuie să învingă“, se mai arată în comunicat.

Campania Radio România Cultural RUGĂ PENTRU PACE se desfăşoară cu sprijinul Editurii Litera.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus