Skip to main content

Chioşcurile de presă din Cluj, pe cale de dispariţie. Ziariştii trag un semnal de alarmă

 
Chioşcurile de presă din Cluj, pe cale de dispariţie. Ziariştii trag un semnal de alarmă

Tot mai multe chioşcuri de presă din Cluj dispar. Asociaţia Profesioniştilor de Presă din Cluj (APPC) trage un semnal de alarmă şi susţine că punctele de presă în format print trebuie să fie într-un număr cât mai mare, în contextul în care apar tot mai multe fake news-uri în online.

Publicitate

„Dezmembrarea reţelei de distribuţie a presei locale şi naţionale în format tipărit afectează accesul cetăţenilor la informaţii de interes public verificate şi documentate, într-o perioadă în care mediul online este asaltat de conţinut fals şi dezinformare”, spun cei de la APPC.

De asemenea, eliminarea chişcurilor de presă atrage de la sine şi o scădere drastică a veniturilor presei locale, ceea ce înseamnă că unele publicaţii vor fi nevoite să-şi dea afară unii angajaţi.

În prezent, în Cluj-Napoca sunt 20 de chioşcuri de presă, dar la finalul lunii iunie 14 puncte de presă vor fi desfiinţate. Decizia a fost luată de Primăria din Cluj-Napoca.

Comunicatul celor de la APPC:

„APPC Cluj consideră că existenţa produselor media locale în format tipărit este esenţială pentru informarea corectă şi consecventă a cetăţenilor oraşului, într-o perioadă în care ONG-urile naţionale şi internaţionale semnalează un declin al transparenţei publice.

Presa locală asigură accesul cetăţenilor la informaţii legate de cheltuirea banilor publici şi activitatea instituţiilor publice, misiunea ei fiind de a servi doar interesul cetăţenilor.

Prin dezmembrarea reţelei de distribuţie a presei locale şi naţionale fără a oferi o soluţie alternativă, asistăm, de fapt, la blocarea accesului publicului larg la produsele media în format tipărit.

Existenţa publicaţiilor locale este o condiţie necesară pentru conservarea democraţiei şi asigurarea pluralităţii opiniilor.”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus