Skip to main content

„Un delir continuu", o ploaie de derapaje la Global News şi 10 minute suspendarea emisiei: conspiraţii despre vaccin, apologia comunismului, UE, evrei şi multe altele

 
„Un delir continuu", o ploaie de derapaje la Global News şi 10 minute suspendarea emisiei: conspiraţii despre vaccin, apologia comunismului, UE, evrei şi multe altele

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat drastic televiziunea Global News. Forul audiovizualului a votat în şedinţa de astăzi o amendă de 5.000 de lei, plus o sancţiune de suspendare a emisiei pentru 10 minute, pentru încălcări din mai multe emisiuni difuzate în luna decembrie. Sancţiunea va fi pusă în aplicare, săptămâna viitoare, joi, 21 martie. 

Publicitate

Sancţiunile au vizat emisiuni în care s-a făcut promovare electorală unor partide politice, s-a făcut apologia comunismului, dar şi pentru afirmaţii antisemite, dezinformări despre Uniunea Europeană, pandemie şi vaccin.

„Am stat şase ore, şapte ore, am văzut 18 emisiuni, multe dintre ele pot să spun că invitaţii sunt într-un adevărat delir. E un delir continuu. Începe unul şi continuă celălalt şi tot aşa.”, a concluzionat Dorina Rusu, membru CNA. 

„Moderatorul nu pune nicio întrebare. Nu intervine în niciun fel”, a continuat Dorina Rusu. 

Dorina Rusu:

„Evreii care fotografiau terenuri în Transilvania că că au interese. Mircea Şerban este unul dintre invitaţi care spune că i s-a semnalat că sunt foarte mulţi evrei care fotografiază terenuri în Transilvania şi că ei au interese foarte mari acolo. Se vorbeşte de asemenea şi despre rădăcinile „naziste” ale Uniunii Europene.

Mai este emisiunea cu Gheorghe Funar care întrece orice am văzut noi până acum. Gheorghe Funar spune aşa: „Gorbaciov era evreu, Bush era evreu, Sergiu Nicolaescu era evreu. Experimentul Piteşti a fost făcut de evrei, Închisorile comuniste erau făcute de evrei, acolo unde au murit 2 milioane de oameni. Ceauşescu, spune el, a făcut un program extraordinar de benefic pentru ţară. Revoluţia a fost o lovitură de stat dată de evrei. ”

FOTO. Câteva dintre mesajele promovate de Global News

Cum s-au împărţi sancţiunile şi care au fost încălcările

I. Obligarea radiodifuzorului de a difuza, timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, a textului deciziei de sancţionare, pentru încălcări ale legislaţiei în următoarele emisiuni:

  • Emisiunea „Starea de veghe” , ediţiile din 01, 02, 04, 12, 15 (reluată în 27) şi 18 decembrie 2023
     
  • Emisiunea „Efect politic” din 25 octombrie 2023 şi 06, 14 şi 21 decembrie 2023,
     
  • Emisiunea „Ultima oră” din 13 şi 17 decembrie 2023
     
  • Emisiunea „Noapte bună, România!” din 04 decembrie.2023;

Încălcări: Art. 3 alin (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 (privind informarea corectă) şi art. 64 alin. (1) lit. b) şi ale art. 47 alin. (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. 

Legea audiovizualului nr. 504/2002

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 47 – (2) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

II. Amendă de 5.000 de lei pentru următoarele emisiuni

  • „Ultima Oră” (18 decembrie 2023)
     
  • „Starea de veghe” (19 decembrie 2023, cu reluare în 26 decembrie 2023).

Încălcări: Art. 139 din Codul audiovizualului [„Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”] 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus