Skip to main content

EXCLUSIV. Consiliul Concurenţei investighează RCS pentru posibil abuz de poziţie dominantă, după plângerea Aleph

 
EXCLUSIV. Consiliul Concurenţei investighează RCS pentru posibil abuz de poziţie dominantă, după plângerea Aleph

Exclusiv Paginademedia. Consiliul Concurenţei a reacţionat după plângerea televiziunii Aleph News contra RCS şi a declanţat o investigaţie pentru posibil abuz de poziţie dominantă, după cum a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro.

Publicitate

Aleph a făcut această plângere, iar după analiza plângerii, Consiliul a declanşat o investigaţie împotriva RCS, în urmă cu o lună.

Vom vedea cât de repede vom putea să strângem suficiente date şi de la RCS şi de la alţi actori din piaţă ca să ne formăm o opinie pentru a vedea dacă comportamentul lui RCS reprezintă o încălcare a Legii Concurenţei.

Ştim că CNA-ul a constatat de mai multe ori o încălcare a Legii Audiovizualului de către RCS şi că a aplicat sancţiunile sale, dar noi desigur nu ne putem pronunţa pe Legea Audiovizualului, ci pe Legea Concurenţei şi să vedem dacă comportamentul lui RCS reprezintă un abuz”, a declarat Bogdan Chiriţoiu

Consiliul Concurenţei: RCS are o poziţie dominantă

Aleph News a reclamat la Consiliul Concurenţei că a fost discriminat de RCS, televiziunea fiind plasată, în grila de programe, pe o poziţie care îl dezavanteajează şi îl defavorizează. Concret, s-au plâns că RCS ar comite un abuz de poziţie dominantă. 

„Din analizele noastre anterioare, noi considerăm că RCS are o poziţie dominantă. Are o cotă de piaţă pe toate tipurile de retransmisie, şi cablu şi satelit, depăşeşte 50%, ceea ce înseamnă că avem de-a face cu o poziţie dominantă.

Acum trebuie să analizăm dacă într-adevăr reprezintă un abuz ceea ce face RCS”, a explicat Bogdan Chiriţoiu pentru Paginademedia.ro.

Şeful Consiliului Concurenţei a reamintit că nu e ilegal să ai o poziţie dominantă.

„Problema este că dacă ai o poziţie dominantă trebuie să fii mai grijuliu când îi tratezi partenerii comerciali. Să fii atent să nu discriminezi.

Legea incriminează abuzul de poziţie dominantă şi nu existenţa poziţiei dominante”, a explicat Chiriţoiu pentru Paginademedia.ro.

„În acelaşi timp Aleph ne-a cerut şi aplicarea de măsuri neîntârziate. Iarăşi, acolo urmează să ne pronunţăm şi pe acea cerere interimară, dar cel mai important este să finalizăm investigaţia şi să constatăm dacă RCS a încălcat sau nu Legea Concurenţei”, a încheiat şeful Consiliului Concurenţei.

De menţionat că o investigaţie a Consiliului durează, în medie, doi ani. 

Amintim că Aleph News a reclamat RCS şi la Consiliul Naţional al Audiovizualului, pentru poziţionarea în grilă a televiziunii conduse de Adrian Sârbu. 

Compania de cablu a fost deja sancţionată de mai multe ori pentru că refuză să adauge Aleph News în pachetul televiziunilor de ştiri, aşa cum spune legislaţia audiovizuală.

Concret, găselniţa RCS, care deţine la rândul său o televiziune de ştiri - Digi24 - a fost să creeze două pachete cu televiziuni de ştiri.

Un pachet bine poziţionat - în care sunt incluse marile televiziuni Antena 3, Romania TV, Realitatea, B1 şi Digi24 - şi un al doilea pachet, poziţionat spre finalul grilei, cu televiziunile mai mici de ştiri, printre care şi Aleph News. 

CNA a sancţionat RCS în mai multe rânduri pentru această schemă, însă nici acum compania nu s-a conformat. În prezent, sancţiunile date de CNA comapnaiei de cablu au fost contestate în instanţă. Unele procese au fost câştigate de CNA, însă doar în prima instanţă. 

Citeşte şi:

Citeşte şi: RCS amendat, din nou, din cauza Aleph News. Adrian Sârbu, în şedinţa CNA: „Noi suntem practic scoşi de pe piaţă“

Citeşte şi: Adrian Sârbu, supărat pe RCS-RDS: „Faceţi abuz de poziţie dominantă! Încalcaţi legea în mod repetat”. De ce s-a supărat părintele Pro TV?

Citeşte şi: g4media: PSD vizează ruperea postului Digi 24 de cablistul RCS. Ori renunţă la TV, ori la cablu

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • DUROS DUROS
  INVIDIA !!! pe ei cine i-a oprit sa aplice un marketing bun
 • joe joe
  traditional tv de ce nu e pus mai sus in grila ...sau speranta tv sau nasul tv ...ia sa facem o reclamatie
 • geo geo
  CC să investigheze chestiuni serioase cum ar fi scumpirea zilnică a alimentelor si a combustibilor, nu că nu stiu ce retea de cablu pune sau nu pune intro anumita pozitie in grila un nu stiu ce post de televiziune !
 • Nicu Florin Nicu Florin
  Soby, o să fie frumoase proteste *** *** și device-urile tale vor fi confiscate
 • Bogdany Bogdany
  Într-adevăr, la digi sunt niște probleme cu ordinea programelor. De exemplu variantele HD ale posturilor prima, B1, etc, sunt duse în capăt și altele. Deci ma refer strict la ordine. E adevărat ca puteau și ei adauga variantele HD la pro cinema, film cafe... Fata de ce am văzut la telekom cablu (Orange acum), grila digi este mai solidă și nu sunt codate decât programele din pachetele extra, pe când la Orange sunt codate fără nici o noima.... Acum referitor la tot ce înseamnă Aleph tv, după mine poat sa rămână acolo unde sunt. Cum sa te uiți la niște poze de buletin vorbitoare?! Poate ca ar fi fost ceva de posturile Aleph, dar cu formatul asta obositor nu vad cum sa se consolideze audiența. Poate sa le facă și în 8K, degeaba.... nu poți sa te uiți la niște fețe care vorbesc singure sau una uitându-se la alta....
 • Leo Leo
  Rcs & Rds trebuie sanctionat drastic pt manevrele si santajele financiare pe care le face cu televiziunile noi, atat locale, regionale sau nationale. Apoi pt discrepantele din grila de pachete.

  Adrian Sarbu trebuie intai cercetat apoi condamnat pt multiplele manevre si evaziuni spoi pt esecul lui de Aleph.

  Statul trebuia de mult sa se autosesizeze in aceste cazuri, dar care "stat"? Noi nu avem asa ceva in tara "fara corupti in functii publice", nu e asa Johannise? Tu care esti primul infractor al tarii, urmat de Basescu si toata gasca voastra de mitocsni puscariabili cu care as umple eu toate inchisorile!

  Cat priveste "cercetarea" meseriasilor astora bugetari, platiti gras din banii nostrii, cum pastele masii sa dureze 2 ani? Da ce fac, reinventeaza roata? Bai da-o-n pastele masii de treaba! Si initilii astia din institutii si din magistratura trebuie sa fie rasi de pe fata pamantului.

  Hai sa nu ne mai ascundem dupa degetul (mijlociu) si sa spunem lucrurilor pe nume, zic...
 • B.A.M B.A.M
  Rămâne de văzut dacă autoritățile statului se vor mișca rapid, până NU e prea târziu!!!! Chiar sunt curios dacă și cât "mălai" mai are Sârbu pentru a rezista!!!!
  La ce pierderi și datorii are, o poziționare bună în grilă pare că NU va fi de ajuns.
  Chiar e păcat că Aleph News a fost SABOTAT de RCS-RDS încă de la debutul lui (chiar și în ciuda avangardismului de care se plâng mulți)!!! Chiar e o încrâncere stupidă din partea RCS-RDS!!!
  Nu e ca și cum dacă era poziționat după B 1 TV, de exemplu, ar fi făcut audiențe mai mari ca DIGI 24!!! Să fim serioși!!!
  Dacă acesta e motivul, e unul fals și tâmpit!!!
 • Marian Marian
  Aleph e un canal de stiri la care nu te poti uita. Am incercat de cateva ori. Dar nu ma pot impaca sa fad fetele imense ale prezentatorilor labartate pe tot ecranul. Pe un tv de 65" e deranjant, de-a dreptul.
 • abc+ abc+
  Pana sa se faca anchete la RCS, mai bine ar face anchete la Alef! Au datorii enorme pentru o televiziune lansata de nici 2 ani!
  De salarii nici nu mai vorbesc!
  Aleph News, care operează Aleph News, pierderi de 11,8 milioane de euro. Televiziunea lui Adrian Sârbu a raportat cele mai mari pierderi de pe piața TV în 2021. Mai mult, la finele anului trecut, compania avea datorii de 11,2 milioane de euro și creanțe în valoare de 4,4 milioane de euro;
  sursa: libertatea.ro
 • SobySobea SobySobea
  Urmează: În curând ne trezim că Adrian Sârbu a confiscat Digi 24 și va fi iarăși proteste în străzile din București, la fel ca cum s-a întâmplat cu Antena 3 în 2014.
 • Mile Mile
  Nu ar trebui permis trust
 • B.A.T B.A.T
  Ce glumă bună. Consiliu concurentei trebuia sa dea mii de amenzi pana acum RCS ului. O sa dea si ei ca CNA ul un 5000 de lei la mișto.

Trimite un comentariu

sus