Skip to main content

g4media: PSD vizează ruperea postului Digi 24 de cablistul RCS. Ori renunţă la TV, ori la cablu

 
g4media: PSD vizează ruperea postului Digi 24 de cablistul RCS. Ori renunţă la TV, ori la cablu

O serie de amendamente depuse de PSD, prin senatorul Lucian Romaşcanu, la un proiect de lege din Senat, ar pune RCS să aleagă: ori renunţă la activitatea de televiziune, ori renunţă la cablu, scrie g4media, care a consultat amendamentele.

Publicitate

Pe scurt, dacă prevederea ar fi adoptată în Legea audivizualului, orice cablist care are mai mult de 40% din piaţa de cablu şi deţine şi posturi TV trebuie să renunţe fie la afacerea de cablu, fie la televiziuni.

Detalii, în continuare:

- Amendamentele depuse de Lucian Romaşcanu ar obliga un distribuitor de servicii care ”deţine putere semnificativă pe piaţă” să opteze ”pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe”.

- Instituţia care va decide că un cablist trebuie să-şi vândă posturile TV dacă ”deţine putere semnificativă pe piaţă” este CNA.

Ce spune Lucian Romaşcanu, pentru g4media:

- "Există o perturbare a acestei pieţe tv. E firesc ca la un moment dat, unui difuzor (cablist) să i se spună că, dacă a depăşit o anumită cotă de piaţa şi o anumită concentrare, trebuie despărţite operaţiunile.

- Au existat pe piaţă lucruri care pot fi considerate excesive. Sunt notorii cazurile. Dar nu am absolut nici o problemă cu RCS. 

- E făcută să prevină abuzul. Tentaţia abuzului va exista. Dacă vreţi facem cu o paralelă cu piaţa de energie, când companiile au fost obligate să îşi separe operaţiunile de producţie/distribuţie/transport/furnizare."

Ce spune Digi?

Compania nu consideră ă ar trebui să renunţe la niciuna dintre activităţi – cea de operator de cablu şi cea de media – neexistând o incompatibilitate între cele două pieţe, mai scrie g4media, care citează news.ro.

Un alt amendament propus de Lucian Romaşcanu ar obliga cabliştii care depăşesc 40% din piaţă să retransmită gratuit orice televiziune nou lansată timp de 12 luni. Unul dintre cei care au susţinut puternic această prevedere în timpul dezbaterilor din Comisia de Cultură a Senatului a fost Adrian Sârbu, proprietarul televiziunii Aleph News. 

Sârbu a reclamat la CNA, de-a lungul timpului, că RCS încalcă legea şi nu include Aleph News alături de celelalte posturi mari de ştiri, ci într-un pachet separat.

Citeşte şi: RCS amendat, din nou, din cauza Aleph News. Adrian Sârbu, în şedinţa CNA: „Noi suntem practic scoşi de pe piaţă“

Citeşte şiAdrian Sârbu, supărat pe RCS-RDS: „Faceţi abuz de poziţie dominantă! Încalcaţi legea în mod repetat”. De ce s-a supărat părintele Pro TV?

Toate amendamentele la Legea Audiovizualului propuse de PSD prin Lucian Romaşcanu, pe G4media.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • vicontele de ghencea vicontele de ghencea
    ca deobicei ideea nu e neaparat rea dar aplicarea ***; de ce de la 40%, de ce nu de la 38, 30, 20%? Total arbitar… Incapabililior de la PSD, ce trebuie voi sa reglementati e despartirea financiara a celor 2 operatiuni, adica sa nu poata subventiona una di profitul celeilalte! Nu sa-i obligati sa vinda! Problema e capacitatea de a distorsiona piata, nu existenta proprietatii, comunistilor! Si reglementarea trebuie sa fie generala, neutra, fara niciun prag si trebuie sa faca parte din legile concurentei nu din cele audiovizuale!
  • Leprosul care îți întinde stânga cu dreapta Leprosul care îți întinde stânga cu dreapta
    Sârbu caută un țap ispășitor pentru eșecul AlefaTV. Chipurile, distribuția ar fi fost de vină pt. cei 3 ani are audiențe de 0,00001, pentru toate țepele date, pentru zecile de angajați neplătiți. Postul lui PSD-ist este preluat de Digi, UPC, Orange, Vodafone, e difuzat de toți cabliștii, dar oricât și oriunde ai difuza incompetența, tot incompetență se va numi.
  • B.A.M B.A.M
    @Ionescu Ctin, poți dezvolta mai mult?! Ești foarte VAG!
  • Ionescu Ctin Ionescu Ctin
    Ați uitat(!?)sa precizați că este vorba de o directivă UE!Dar este mai simplu sa zici de PSD
  • Lucica mintemica Lucica mintemica
    Trecem peste caracterul neconstitutional ( la fel cum nu poți impozita doar pensiile speciale, nu poți da o lege care afectează o singura entitate+ dreptul la proprietate pt ca îl obligi sa vândă o afacere ce funcționează legal) dar ce vrea neica-nimeni asta este reglementat de legea concurentei și- dacă este cazul- tine de Consiliul Concurentei. Cu alte cuvinte, dacă digi controlează piața de cablu peste ce permite legea, trebuie sa le reduci cota ( chir renunțând la retele), nu obligandu-i sa vândă afaceri pt ca nu raspund la ordinele PSD.
    După logica acestui politruc ***, dacă distribui mancare, nu ai voie sa o si produci, trebuie sa iei doar de la alții.
  • Toderascu Toderascu
    Si TVR să nu mai aparțină de stat.
  • Groparu Groparu
    Când se relansează OTV?
  • Andrei Andrei
    Ce sa mai rupa de ei ca audienta Digi e formata doar din magazinele RCS care au deschis non-stop televizoarele pe Digi :))))) de când Digi a intors "armele" si a artat ca sustinerea pentru USR a fost una de test sa vada daca e comfortabil nu se mai uita nici ***** la ei :)) nu mai zic de comentariile la articolele de tip Scânteia despre PNL. Cu sau fara lege, DIGI e *** de useristi :))
  • Ha Ha
    Soby, da ai dreptate, mi-a venit in minte doar un post care il vazusem tot timpul sus in audiente. De restul uitasem
  • Dan Petrea Dan Petrea
    Jalnic, revoltător, incalificabil modul în care numitul Romașcanu vrea să pună căluș presei care nu e favorabilă PSD. Romascanu se vrea cenzorul șef al României.
  • fotbal1 fotbal1
    Stati linistiti, o sa atace legea la Bruxel Digi si va castiga, va lua bani frumosi de pe noi. Nu exista nici o incompatibilitate in a oferii servici Tv si posturi Tv. Asta e cu dedicatie pentru oameni destepti. Statul detine televiziunea terestra si TVR -ul ar insemna sa renunte la una din ele ceea ce nu se poate... din mai multe motive. Sa ma incercat asa ceva si in alte tari din UE si Non UE si nu s-a reusit. Maxim pot amenda RDS pentru ca favorizeaza posturile lor proprii, in rest e facuta sa piarda statul daca se va aproba.
  • Gigu Gigu
    Culmea ca da doar in RDS. Atat. Nu in Orange, Vodafone,etc...

    Deci nu e cu dedicatie...

    Ma mira unele idei ce le vin celor ajunsi la putere. Cred ca le vin ideile camd stau ***. Mai ales parvenitilor.
  • Mary Mary
    Ptr că psd iștii nu au acces la digi24
  • Daniel Giurca Daniel Giurca
    Teroristul Sârbu e nemulțumit ? Păi ? Ca la revoluție ! Geanta cu dinamită !
  • m m
    are dreptate ,digi practic are monopol pe piata...foarte bine face romascanu

Trimite un comentariu

sus