Skip to main content

Context.ro. O nouă platformă de investigaţii. Cine sunt jurnaliştii fondatori şi ce planuri au

 
Attila Biro, unul dintre cei trei co-fondatori ai platformei Context.ro
Attila Biro, unul dintre cei trei co-fondatori ai platformei Context.ro

Săptămâna aceasta s-a lansat Context.ro, o nouă platformă de investigaţii în spaţiul media din România. Ce planuri au jurnaliştii care au fondat noul start-up media independent?

Publicitate

Mai mult decât o instituţie media, noua platformă vrea să devină un hub pentru cooperarea între jurnaliştii de investigaţie din România.

Acesta este obiectivul celor trei jurnalişti fondatori: Attila Biro (ex director RISE Project), Cristian Andrei Leonte (G4Media) şi Stephen McGrath (ex AP, BBC, The Guardian).

Contactat de Paginademedia.ro, Attila Biro, unul dintre fondatori, a ţinut să sublinieze scopul noului proiect editorial:

„Cel mai important aspect al proiectului este să dezvoltăm comunitatea de jurnalişti de investigaţie. Vrem să contribuim şi să lucrăm cu cât mai mulţi dintre colegii noştri din presă şi în special din presa locală“.

Alături de cei trei jurnalişti fondatori, din echipa Context.ro mai fac parte alţi trei jurnalişti:

  • Iulia Stănoiu (activează în presa locală din Teleorman din 2017),
  • Mihaela Tănase (a fost fact checker pentru Factual.ro şi a publicat o investigaţie pe RISE Project)
  • Vasile Varlam (are două masterate în ştiinţe politice)

Pe site sunt publicate deja trei seriale de presă despre miliardele pierdute de România prin evaziune fiscală, preşedinţii de judeţ şi banii post-Covid de la UE.

Detalii despre proiectul Context, de la Attila Biro

Paginademedia.ro: Cum aţi ajuns la proiectul Context.ro?

Attila Biro: Am ajuns plecând de la nevoia pe care o avem de a dezvolta ecosistemul jurnalismul de investigaţie. Avem nevoie de mai multă presă de investigaţie, de mai mulţi jurnalişti care să acopere domeniul acesta.

Dedic proiectul comaborării cu colegii din presă, în special cei din presa locală.

Paginademedia.ro: De ce Context?

Attila Biro: Am ales numele Context pentru că am vrut să găsim ceva simplu, care să înglobeze ideea de investigaţie. Atunci când faci jurnalism de investigaţie pui informaţiile într-un context cât mai larg.

Însă cel mai important aspect al proiectului sunt oamenii şi jurnaliştii care fac parte din el.

Uşa este larg deschisă colegilor care vor să colaboreze. Vrem în viitor să ne extindem.

Paginademedia.ro: Jurnalismul de investigaţie necesită resurse. Ce surse de finanţare veţi accesa?

Attila Biro: Ce ne-am propus şi am publicat şi pe site este să accesăm granturi, să ne finanţăm proiectul prin astfel de metode. Pe măsură ce le vom obţine, vom publica detaliile pe site.

Cine sunt cei trei fondatorii ai platformei Context.ro?

Attila Biro investighează crima organizată şi corupţia de 18 ani. Lucrează în proiecte internaţionale alături de jurnaliştii afiliaţi reţelei Organised Crime and Reporting Project.
A făcut parte din echipa RISE Project, fiind şi director executiv al platformei, în perioada 2017-2020.
A făcut parte din proiecte jurnalistice internaţionale precum Laundromatul din Azerbaidjan sau Panama Papers.
A publicat investigaţii jurnalistice la Digi24, Gвndul.info şi Hotnews.ro.

Stephen McGrath este un jurnalist britanic care trăieşte şi lucrează în România. A scris pentru The Associated Press, BBC, The Guardian, The Times, The Telegraph, The Independent, New Statesman şi multe altele. A documentat materiale legate de politică, mediu, probleme sociale şi cultură. În 2019 a ajuns pe lista scurtă a finaliştilor desemnaţi de Fundaţia pentru Combaterea Traficului de Persoane pentru cea mai buna investigaţie despre traficul de persoane. În plus, a realizat materiale radio pentru BBC World Service. 

Cristian Andrei Leonte a înfiinţat Info Sud-Est, o publicaţie constănţeană independentă. A publicat mai multe investigaţii despre distrugerea patrimoniului istoric şi corupţia din administraţiile locale. În urma investigaţiilor sale au fost deschise dosare penale, inclusiv de către Parchetul European. Este şi editor G4Media şi a documentat investigaţii transfrontaliere cu jurnalişti de la OCCRP, Suddeutsche Zeitung (Germania) sau NRC (Olanda).

Platforma Context şi-a propus inclusiv să organizeze programe de mentorat pentru tinerii reporteri sau cei care vor să devină jurnalişti de investigaţie.

Totodată, Context face parte din reţeaua internaţională Organised Crime and Corruption Reporting Project,  astfel că promovează cooperarea transfrontalieră între jurnaliştii de investigaţie.  

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • jonh comes jonh comes
    dupa ce au facut ce au facut la alegerile prezidentiale, cand pur si simplu au ajutat pnl-ul in defavoarea usr-ului,facand un joc murdar si distrugand jurnalismul independent acum incearca un nou nume ca au pierdut foarte multi abonati .
  • G. G.
    Bravo, Biro! :) Happy for you, tin pumnii sa fie exact ce iti doresti.

    @Margo, taci.
  • margo margo
    mi se pare amuxanta descrierea jurnalistilorȘ cutarica, de la x, cutarica, de la y, cutarica a scris la z, cutarica a lucrat la w si Vasile Varlam (are două masterate în ştiinţe politice) :)))))) da de ce are 2? unul nu ii ajungea in acelasi domeniu? sau unul e la ff si altul e cumparat?

Trimite un comentariu

sus