Skip to main content

GALERIE FOTO. Prime pagini memorabile. Războiul din Ucraina, în marile publicaţii de afară

 
Coperta revistei "The Economist" (26 feb - 4 mar). Sursa foto: The Economist
Coperta revistei "The Economist" (26 feb - 4 mar). Sursa foto: The Economist

GALERIE FOTO. Putin, Zelenski, steagul Ucrainei, tancuri, dar şi mesaje precum „stop the war“ au „invadat“ copertele marilor reviste din lume în lunile februarie şi martie.

Publicitate

Cum au ales editorii să ilustreze războiul?

Începem cu Time. Pe Internet a circulat o copertă Time cu un Putin cu mustaţă, „Hitlerizat“, dacă putem spune aşa. Însă aceasta nu a fost coperta adevărată a revistei, ci o lucrare realizată de un grafician, Patrick Mulder. Acesta a confirmat informaţia pe contul său de Twiiter.

„Am creat coperta Time în ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Imaginea face parte dintr-o secvenţă de trei. Am vrut să creez ceva care să vorbească despre invazia Ucrainei şi să capteze starea de spirit a publicului", a explicat el. 

Un purtător de cuvânt al revistei Time a spus pentru Reuters că aceasta nu este o copertă autentică.

Coperta reală a revistei arată o imagine alb-negru cu un tanc, peste care editorii titrează: „The return of history - How Putin shattered Europe’s Dreams“ (Întoarcerea istoriei - Cum Putin a distrus visurile Europei).

În cea mai recentă ediţie, apărută pe 14 martie, revista Time a făcut şi o copertă în limba ucraineană, cu un mesaj scris peste steagul acestei ţări. Sunt, de fapt, cuvintele preşedintelui Zelenski, pe care le-a spus în timpul unui discurs în Parlamentul European: „Viaţa va învinge moartea, iar lumina va învinge întunericul”.

Numărul include şi un material jurnalistic intitulat „Cum a apărat Vladimir Zelenski Ucraina şi a unit lumea”, semnat de Simon Schuster. Jurnalistul analizează comportamentul preşedintelui ucrainean după atacul rusesc.

„În faţa ochilor noştri, el a devenit întruchiparea unei lupte pe care majoritatea oamenilor de stat occidentali au uitat-o de mult - cum să lupte, ceea ce este uneori necesar pentru ca tirania să nu omoare democraţia”, scrie Time.

Trecem la New Yorker care ne arată un desen cu Zelenski îmbrăcat în haine militare şi care flutură steagul Ucrainei, rezistent în mijlocul fumului gros al războiului. Autorul caricaturii, Barry Blitt, a recunoscut că îl admiră pe preşedinte, dar că nu i-a văzut niciunul dintre filmele în care a jucat.

„Nu ştiam prea multe despre el înainte de „telefonul frumos şi perfect” cu Trump.

Recent, am postat pe Facebook un desen cu Putin într-un tanc şi am luat legătura cu o rudă îndepărtată. Se pare că a urmărit arborele nostru genealogic până în oraşul Ostropil, din Ucraina. E vorba de mult timp în urmă, în anii 1800. Dar, în zilele noastre, toţi suntem ucraineni“, a povestit Barry Blitt pentru New Yorker.

„Comportamentul curajos al lui Zelenski în faţa invaziei ruse l-a făcut eroul momentului pentru mulţi oameni“, explică şi editorii revistei.

O altă revistă care a dedicat mai mult de o copertă războiului din Ucraina este The Economist. Într-una din primele ediţii ne arată imaginea steagului Ucrainei din care curge sânge. Atât. Fără titlu. Fără alte cuvinte.

Ilustraţia este realizată de Andrea Ucini, iar articolul care o însoţeşte este intitulat „Când Vladimir Putin escaladează războiul lui, lumea va trebui să-l întâlnească”.

„În faţa invaziei domnului Putin, poporul ucrainean a descoperit că este gata să moară pentru ideea că ar trebui să-şi aleagă propriul destin. Pentru un dictator cinic acest lucru e de neînţeles. Pentru restul umanităţii e o inspiraţie“, scrie revista The Economist.

Iar cea mai recentă ediţie a revistei, apărută pe 18 martie, îi arată pe liderii Rusiei şi ai Chinei, suprapuşi. Titlul este: „The alternative world worder - Friendship between the two states has no limit“ („Ordinea mondială alternativă - Prietenia dintre cele două state nu are limită“)

China vede Rusia ca pe un partener în crearea unei ordini mondiale alternative. Războiul din Ucraina va determina cât de ameninţătoare devine China", scriu editorii The Economist pe pagina lor de Facebook

Şi GQ a ales să pună drapelul Ucrainei pe copertă. Titlul este simplu şi clar: „Stop the war“ („Opriţi războiul“). Acesta este însoţit de câteva hasthaguri ce conţin cuvintele: pace, iubire, umanitate şi deja celebrul #standwithukraine.

Alte titluri despre războiul din Ucraina pe copertă sunt:

  • Das Magazin - titrează „Die Ukraine und wir“ (Ucraina şi noi), autor: Olga Permiakova
  • The Guardian weekly - autor: Sergiy Maidukov, un ilustrator din Kiev.
  • Vanity Fair - titrează „Ill volto della resistenza" (Faţa rezistenţei) peste un portret cu Zelenski

GALERIE FOTO. Războiul din Ucraina în marile publicaţii

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gigi Gigi
    si acum sa vedem pe petrisor obae cum se baga singur la "Derapaj" ca publica fake-uri :)))
  • Ioana Ioana
    Coperta cu Putin “hitlerizat” e un fake: https://www.google.ro/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSL1N2V32V3
  • Sandu Sandu
    Imaginea cu fata lui Putin si mustata lui Hitler pe coperta Time e fake.
  • Mile Mile
    Dacă era America sigur nu ii lasă să faca

Trimite un comentariu

sus