Skip to main content

Deşteptarea, matinalul de la Europa FM, intră în anul 12. Ce spun George Zafiu, Vlad Petreanu şi Luca Pastia

 
Vlad Petreanu, George Zafiu şi Luca Pastia, în studioul de la EuropaFM, unde realizează matinalul intitulat sugestiv Deşteptarea / foto: arhiva personală
Vlad Petreanu, George Zafiu şi Luca Pastia, în studioul de la EuropaFM, unde realizează matinalul intitulat sugestiv Deşteptarea / foto: arhiva personală

Începe un nou sezon al matinalului Deşteptarea de la Europa FM. Programul realizat de George Zafiu, Vlad Petreanu şi Luca Pastia intră în anul cu numărul 12. Cu această ocazie am rememorat cu cei trei momente frumoase, momente mai dificile şi am aflat şi ceea ce se află pe agenda lor de lucru în perioada următoare.

Publicitate

Emisiunea Deşteptarea va fi difuzată din 4 septembrie, în fiecare zi, de luni până vineri, ca şi până acum, în prime-time, între orele 07.00-10.00.

George Zafiu este cel mai vechi membru al echipei Deşteptarea.

George Zafiu: „Lucrez de 23 de ani la Europa FM, sunt prima voce de aici şi cel care a deschis radioul. Îmi plăcea muzica foarte mult de mic şi îmi plăcea să ştiu ceva şi despe cei pe care îi ascult. Am început să fac radio la Radio Contact, în Iaşi, dar mă jucam de-a radio-ul de pe la 14-15 ani. Nu ştiu să fac altceva decât radio, televiziunea nu m-a atras niciodată”.

George Zafiu, despre ceea ce urmează în noul sezon Deşteptarea:

„Deşteptarea este un program Infotaiment. Este o emisiune de divertisment, dar prezentăm şi evenimentele de actualitate. Cei mai mulţi dintre cei care ne ascultă sunt în maşină, în drum spre serviciu, dimineaţa. Vrem şi să îi relaxăm, şi să îi informăm.”

„Ne vom auzi tot de la 07.00 la 10.00. Reluăm concursul «Dublu sau nimic», cu premii de până la 800 de euro pe zi şi 4.000 pe săptămână. Şi în prima săptămână din noul sezon o să avem şi o campanie nouă, dedicată celor care au copii la şcoală, intitulată «Back to School».”

Vlad Petreanu: „Suntem o gaşcă de prieteni care se întâlnesc şi discută şi subiectele de actualitate”

Vlad Petreanu este de obicei responsabilul cu şedinţele de sumar şi cu subiectele de actualitate.

Vlad Petreanu: „N-am lucrat niciodată atât de multă vreme pentru un proiect. Acum ne ştim atât de bine încât putem să facem emisiunea cu ochii închişi. În anii aceştia care au trecut ne-am povestit vieţile cap-coadă.

Suntem o gaşcă de prieteni care se întâlnesc şi discută şi subiectele de actualitate. Ne întâlnim şi ni se întâmplă lucruri, ca în serialele Friends sau Seinfeld. Avem o chimie foarte bună. Atunci când se întâmplă ca unul dintre noi să lipsească, nu mai este deloc la fel...

Emisiunea este scrisă în mare dinainte, e pregătită, în fiecare după-amiază avem şedinţă e sumar pentru a doua zi. Ştim cam în ce direcţii vom merge cu abordarea subiectelor. Cea mai bună spontaneitate este cea bine pregătită”.

Luca Pastia, responsabilul cu ascultătorii

Luca Pastia: „Deşteptarea este în formula asta din 2013, dar eu oficial sunt parte din program din 2018. După mai bine de patru ani am fost promovat şi în titulatura emisiunii. Eu prezentam ştiri din sport la Europa FM şi în 2012, când erau ei doi şi cu Monica Anghel, mi s-a cerut să intru şi dimineaţa, ca să fac o trecere către programul de divertisment, făcut de Vlad, George şi Monica.

Am avut chimie bună cu băieţii şi apoi, după ce a plecat Monica, am început să rămân şi după pasa aceea de după ştiri. Sunt spontan şi haios de fel de când eram mic.

Fiecare dintre noi are rolul lui în emisiune. Vlad este cu partea de subiecte serioase, eu spun glumele şi ţin legătura cu ascultătorii. Primim foarte multe mesaje pe o tabletă în timpul emisiunii. Şi încercă să le gestionez cât mai bine.”

Cele mai dificile momente au fost atunci când...

George Zafiu: „A fost imediat după tragedia Colectiv, când toată emisiunea a fost făcută mai mult de Vlad cu invitaţi despre acest subiect. Au fost printre puţinele dăţi când i-au dat lacrimile”.

Vlad Petreanu: „Oamenii se aşteaptă de la tine să ai reacţii omeneşti şi să duci emisiunea până la capăt. Cea mai grea emisiune, pentru mine, cred că a fost una în care aveam campania intitulată Urmează-ţi visul. Era o fată care avea cancer şi am fost foarte impresionat pentru că nu am mai văzut niciodată un om mai plin de viaţă decât ea. După emisiunea aceea m-am dus şi am plâns într-un birou”.

Mai în glumă, mai în serios, cei trei realizatori de la Deşteptarea recunosc că un alt moment dificil, şi asta zi de zi, este cel al trezitului dis-de-dimineaţă, în jur de ora 05.00.

George Zafiu: „Eu sunt cel mai greu de dat jos din pat. Nu mi-a plăcut niciodată să mă trezesc dimineaţa. Dacă nu îmi plăcea foarte mult ceea ce fac nu aş fi putut”.

Vlad Petreanu: „E o disciplină. Dacă nu mi-ar plăcea, nu aş putea”.

Luca Pastia: „Iniţial am refuzat categoric să vin dimineaţa alături de ei, pentru că nu sunt matinal de fel. Mă trezeam în general pe la 09.00-10.00 şi mă culcam pe la 01.00. În 2012 se născuse al doilea copil al meu şi am zis că merge să schimb şi eu stilul de viaţă.

Acum programul meu arată astfel: mă trezesc la 05.15, pentru că eu ajung la radio vin mai devreme cu o oră decât ei, ca să pregătesc şi ştirile din sport. La 06.00 sunt la redacţie. Seara mă culc pe la 11.00 şi ca să mai recuperez odihna dorm la prânz aproape zilnic. Sunt şi zile când urăsc că trebuie să mă dau jos din pat atât de devreme, dar sunt puţin dependent de acest program”.

Vlad Petreanu povesteşte cum a fost cooptat în echipa de la Deşteptarea:

Vlad Petreanu: „Eu am făcut o emisiune la News FM, la trustul Intact înainte, dar nu aveam experienţă de radio. Veneam cu discuri de acasă şi puneam ce muzică îmi plăcea mie. George m-a ascultat şi probabil i-a plăcut ceva. Eu voiam să plec din media... M-a sunat şi m-a întrebat dacă nu vin într-o dimineaţă la Europa FM.

Am făcut atunci o emisiune cu el şi ne-am înţeles foarte bine. Deşi nu ne cunoşteam, ne mai întâlnisem doar o dată până atunci, absolut întâmplător. Suntem foarte sinceri, ne interpretăm pe noi înşine. Sunt lucruri pe care le trăim şi vorbim despre ele. Recunoaştem atunci când greşim. Şi ne uităm şi la ceea ce se întâmplă în jur şi vorbim şi despre asta.

Cred că Deşteptarea este emisiunea care vorbeşte cel mai mult cu ascultătorii. Asta e cea mai mare putere a radio-ului. Poate oferi o voce celor care doresc să se exprime. Cel care intră în direct la radio are aceeaşi putere cu prezentatorul.”

Luca Pastia lucrează în radio din anul 2000, când a început la RFI, unde prezenta tot ştiri din Sport.

Luca Pastia: „De când eram mic spuneam poante în clasă şi amuzam colegii şi profesorii, dar nu am ştiut în ce direcţie să apuc. Eram pasionat de fotbal, ca hobby, eram microbist, ţineam cu Steaua.

Am un văr care lucra la RFI, la Vânzări. El a tot tras de mine, să vin la radio să văd dacă îmi place. L-am cunoscut pe Vasile Cosntantin şi am rămas acolo, am învăţat amândoi, am obţinut acolo un job.

Dar tot ceea ce am făcut în radio a fost mereu din pasiune, nu m-am considerat niciodată un jurnalist, deşi mergeam şi pe teren, la conferinţe de presă. Mie doar îmi plăcea să le povestesc oamenilor ceea ce se întâmplă în sport.”

Luca Pastia a povestit şi cum a ajuns în gaşca de la Deşteptarea:

„După plecare lui Bogdan Miu, George Zafiu, care mă ştia că sunt haios, m-a chemat. Iar cel care a spus să rămân a fost Vlad Petreanu. El mi-a zis să pornesc microfonul de la butonul din faţă, atunci când vreau să intervin.”

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus