Skip to main content

DERAPAJ. Digi 24 şi o burtieră, cum spune Tolontan, "pentru istoria obedienţei"

 
DERAPAJ. Digi 24 şi o burtieră, cum spune Tolontan, "pentru istoria obedienţei"

DERAPAJ. "Cu sau fără bretele, pantalonii au căzut, în direct". Concluzia jurnalistului Cătălin Tolontan după derapajul de la Digi 24. Marţi, 23 mai, Digi 24 a titrat, despre greva din educaţie: "Cum fac liderii de sindicat jocul Rusiei".

Publicitate

Burtiera a fost remarcată de jurnalistul Pavel Lucescu, cel care a pus captura pe Facebook. "Incredibil. Boicot total Digi, mai jenant decât România TV, a notat şi "Costi Rogozanu, editorialist la Libertate şi, totodată, profesor.

Şi site-ul g4media a notat derapajul: Postul care a primit bani de la PNL a titrat despre greva profesorilor ”Cum fac liderii de sindicat jocul Rusiei”, a titrat site-ul.

Cătălin Tolontan a sancţionat într-un editorial în Libertatea prestaţia lui Cosmin Prelipceanu şi burtiera pusă de postul de televiziune. Câteva idei:

  • Posibilul miting din Educaţie a fost numit de Cosmin Prelipceanu „monstruos”. Desigur, se poate înţelege prin asta că va fi un miting mare sau unul lipsit de milă. Vedeta Digi 24 se exprimă dilematic, atent să insinueze fără să insulte şi să insulte fără să lase vânătăi. Puţin mai târziu, a vorbit nu despre oameni care protestau, ci despre „zgomotul străzii”.
     
  • Ritualul cămăşilor albe şi al hainelor îngrijite, îmbrăcate de realizatorii de emisiuni TV, vine din epoca lui Ed Murrow (CBS), Christiane Amanpour (CNN), Jon Snow (Channel 4), Larry King (CNN) sau Bernard Pivot (France 2), femei şi bărbaţi curajoşi care au înfruntat guvernele ţărilor şi prejudecăţile propriului public.
  • În zilele noastre, cămaşa bine călcată şi bretelele au ajuns marca vestimentară a umilinţei în emisiunea de seară a Digi 24.
  • „Cum fac liderii de sindicat jocul Rusiei” nu a fost o titrare din greşeală a regiei Digi 24, un moment de lipsă de inspiraţie, cum se poate întâmpla oricui, în viteza sufocantă a lucrului într-o televiziune.  Cosmin Prelipceanu anunţase încă de cu o jumătate de oră înainte, în debutul emisiunii, că sindicatele estimează un miting „exact în ziua când preşedintele Iohannis se întâlneşte cu liderii partidelor”. „Sunt parte din această negociere profesorii? Numai întrebări”, a spus realizatorul.

În aceeşi perioadă, în plină grevă a profesorilor, Digi 24 a avut şi o "investigaţie" despre "profesorii care ar da meditaţii fără bon".

"Materialul video, neasumat de vreun jurnalist nici în versiunea video, nici pe site, prezintă tendenţios problematica meditaţiilor, în momentul în care sindicatele din educaţie şi guvernanţii poartă negocieri concentrate pe tema salarizării din învăţământ", scrie g4media.
 

Monitorizare: în ianuarie, o perioadă în care Guvernul "era la el acasă" pe Digi 24

O monitorizare făcută de CNA pentru o săptămână, pe prezenţa partidelor la TV, arăta o situaţie care se înclina în favoarea puterii.

Postul de ştiri Digi24 se detaşa la capitolul ştiri cu oameni din Guvern: aproape 90. Prezentă puternică şi a Partidului Naţional Liberal - 60 la ştirile dintr-o săptămână. Practic, din 187 de intervenţii la ştiri, 150 erau ale oamenilor din Guvern şi de la PNL. Plus aproape 30 de la PSD. Doar 2 de la USR.

Monitorizarea legată de prezenţa politicienilor la ştiri, pe Paginademedia.ro, aici: Mult Guvern la Digi şi Antena 3, mult AUR la România TV. USR, partidul "invizibil". B1 şi Prima News, cele mai echilibrate

VIDEO via G4. Emisiunea în care a apărut burtiera (la minutul 5.44):

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus