Skip to main content

„În meseria noastră asta se cheamă că omori subiectul”. Cum s-a comportat site-ul Digi24 „cu mănuşi” în cazul plagiatului premierului Ciucă. O analiză de Mona Dîrţu.

 
 „În meseria noastră asta se cheamă că omori subiectul”. Cum s-a comportat site-ul Digi24 „cu mănuşi” în cazul plagiatului premierului Ciucă. O analiză de Mona Dîrţu.
„Văd că în primele 36 de ore de când premierul României a fost acuzat, cu probe, de furt, Digi24.ro - site-ul nr. 1 de ştiri din România (şi) în ianuarie 2022 - a dat fix 4 ştiri pe această temă (din 300+). Toate în primele 10 de ore, toate de “damage control”, scrie jurnalista Mona Dîrţu. 
Publicitate
 
Jurnalista a urmărit timp de 36 de ore site-ul Digi24, pentru a analiza modul în care site-ul televiziunii a mediatizat acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă, ale jurnalistei PressOne, Emilia Şercan.
 

Care au fost concluziile, după 36 de ore?
 
„Văd că în primele 36 de ore de când premierul României a fost acuzat, cu probe, de furt, Digi24.ro - site-ul nr. 1 de ştiri din România (şi) în ianuarie 2022 - a dat fix 4 ştiri pe această temă (din 300+). Toate în primele 10 de ore, toate de “damage control”.
 
În meseria noastră asta se cheamă că omori subiectul / că îngropi subiectul / că mimezi că faci coverage (mai exact că blochezi accesul publicului, cu metodă şi cu bună ştiinţă, la diamantul cu multe faţete care e un subiect de presă)” este concluzia jurnalistei Mona Dîrţu, într-o postare pe Facebook.
 
„Termenul cunoscut de toată lumea e că “faci blat" (cu partidul / compania / sursa / proprietarul / publicitarul). Exemplu: aşa cum voi, cei care vă pricepeţi la fotbal, mirosiţi blatul, aşa îl miros şi jurnaliştii. Pentru că miroase de la o poştă.”, a mai adăugat jurnalista. 
 
Concret, prima ştire difuzată de Digi24.ro despre acuzaţiile de plagiat a fost despre faptul că premierul Ciucă „respinge acuzaţiile de plagiat şi cere UNAP să-i verifice teza”. Asta în condiţiile în care site-ul nici măcar nu-şi informase cititorii despre dezvăluirile PressOne. 
 
A urmat o ştire, postată la 17.18, la ore bune de la apariţia investigaţiei, în care se anunţa că „UNAP verifică teza”. 
 
A treia ştire a fost despre o poziţie a preşedintelui Iohannis, care „consideră «corectă şi necesară» decizia premierului Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat”
 
A patra ştire a fost despre o poziţie a şefului PNL, Forin Cîţu, care spune că acuzaţia de plagiat “trebuie clarificat[ă] foarte rapid, să nu devină o vulnerabilitate”.
 
Ca o comparaţie, pe acelaşi subiect, „plagiatul lui Ciucă”, G4Media a publicat pe acelaşi interval 23 de materiale, Libertatea, tot 23 de articole, a mai scris Mona Dîrţu în analiză.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • B.A.M B.A.M
    @DODO, puteau vorbi despre SUSPICIUNILE de plagiat! Asta e marea diferență pe care nu o înțelegi!
  • DODO DODO
    draga mona , mai bine un subiect mort decit unul resuscitat si umflat Digi a dat dovada de maturitate si nu a mahalagit subiectul Asta pina cind specialistii v-or da verdictul Asa este civilizat Acuzatiile trebuiesc dovedite
  • Tineret Tineret
    Acum sunt bune când nu e la psd ha

    Te referi la Antenuta. Nu postac ? Aseara multi pensionari. Pro cu tineretul.
  • Mile Mile
    Acum sunt bune când nu e la psd ha
  • Dan Dan
    Intrebare pentru Mona Dirtu: cand a fost prins cu minciuna useristul Allen Coliban, care si-a falsifact CV-ul si a mintit ca a absolvit Politehnica (de fapt a fost exmatriculat) de ce nu a urmarit la fel cine a dat si cine nu acest subiect? Valabil si pentru Emilia: de ce pupa in fund USR, de ce nu ii executa pe toti la fel? (asa cum merita toate *** de politicieni)
  • B.A.M B.A.M
    O COMPLETARE ȘI O RECTIFICARE LA comentariul PRECEDENT:
    -COMPLETARE:
    Până și colegii de la DIGI FM au dezbătut mai mult (și mai IMPARȚIAL) subiectul plagiatului lui Ciucă. De ce s-a putut în FM și NU s-a putut și la TV?!?!?
    Teoretic sunt în același trust!
    -RECTIFICARE:
    Nici până in ziua de azi NU SE ȘTIE CU EXACTITATE dacă Cîțu DOAR "s-a îmbătat" sau dacă S-A ȘI DROGAT. Acesta a fost întrebat la diferite conferințe de presă și A REFUZAT să răspundă CU REA-CREDINȚĂ la adresa jurnaliștilor. Atât de puternică a fost atitudinea de REA-CREDINȚĂ a lui Cîțu încât, în cadrul unui interviu TVR 1, acesta a sfidat ȘI jurnalista care îi lua interviul și care "îndrăznise" ȘI ea să-l întrebe de consumul de droguri.
    (Chiar i-am uitat numele doamnei și data interviului. Știu doar că era la 21:00. Ce nu știu e dacă mai lucrează doamna la TVR!!!)
    P.S.
    1)Fac această RECTIFICARE pentru că am invocat lipsa dezbaterii ȘI a acestui subiect la DIGI 24, în ciuda imaginii publice de post "DEONTOLOG/"IMPARȚIAL"/"OBIECTIV/de "PRINCIPALĂ SURSĂ DE INFORMARE A ROMÂNILOR" (cu toate că audiențe relevă cu totul și cu totul altceva)/etc.
    2) O eventuală SCUZĂ DIN PARTEA DIGI 24 cum că "Subiectul nu e unul OFICIAL!"/ETC, NU LE DĂ DREPTUL de a NU vorbi despre SUSPICIUNILE EXISTENTE ÎN SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ!
  • B.A.M B.A.M
    @Geo, principala critică este LIPSA DISCUȚIEI din partea DIGI 24, DIN PARTEA UNUI POST ce se vrea "ÎNCARNAREA DEONTOLOGIEI JURNALISTICE" ȘI a MIRACOLULUI NUMIT "ANCHETĂ JURNALISTICĂ". Post ce se vrea "PRINCIPALA sursă de știri din România". Păi, pardon! Ori ești "PRINCIPALA sursă de știri" și relatezi TOT (inclusiv ce NU îți convine), ORI NU MAI EȘTI (prin fenomenul de migrare al publicului, mereu în căutare de NOUTATE și SENZAȚIONAL, fie el "DE CALITATE" sau NU!!!!)
    DIGI 24 putea să scrie că "Emilia Șerban îl acuză pe Nicolae Ciucă că a plagiat" și GATA! Scăpa de așteptările MARI ALE PROPRIULUI PUBLIC!
    La fel s-a întâmplat și atunci când Cîțu se îmbăta prin SUA vara trecută! Deja se creează precedente la Digi 24! Precedente asemănătoare unor posturi ca Antena 3 și România TV (CRITICATE DE DIGI 24 pentru lipsa "deontologiei" mai sus numite)
    Dacă din partea unor posturi ca România TV și Antena 3, existau așteptări MINIME (spre 0%) că vor dezbate subiectul (eu, cel puțin, NU am văzut așa ceva fie din sprijin pentru Guvern, fie din existența unor subiecte "mai bune", zic ei, ETC), LA DIGI 24 EXISTAU AȘTEPTĂRI MARI că vor dezbate subiectul, MĂCAR PENTRU A MIMA IMPARȚIALITATEA/OBIECTIVITATE/DEONTOLOGIA/ETC. Lucru care NU s-a întâmplat!!!!
    Ce e CEL MAI TRIST, e că DIGI 24 tot alege să dezbată știri DE UMPLUTURĂ. Deja se știe că "Pămpălipceanu" dezbătea fenomenul depresiei în pandemie (subiect mai potrivit și PREVIZIBIL la Acces Direct vine vorba).
    Astfel publicul "DRESAT" al DIGI 24 să atace politicienii MIGREAZĂ spre posturi care NU MENAJEAZĂ (așa de tare și evident) politicienii ca România TV, Antena 3 sau chiar Realitatea Plus.
    P.S.
    1)Aceste fapte sunt cu atât mai curioase DEOARECE DIGI 24 a avut o poziție DURĂ la adresa lui VICTOR PONTA ÎN EXACT ACEEAȘI DILEMĂ!!! Ceea ce indică la nivelul publicului, DUBLUL STANDARD care NU fusese DESCOPERIT până acum la DIGI, ci doar la posturile "cu experiență". (România TV, Antena 3, aș include chiar și Realitatea Plus, în ciuda căutărilor unei identități editoriale, dar pe de altă parte, ei vor să preia TOATĂ istoria Realitatea TV)
    E vorba despre ȘOCUL descoperirii "DUBLULUI STANDARD" ȘI la DIGI 24. Cu timpul, LUMEA SE VA OBIȘNUI cu apucăturile "politico-editoriale" ȘI ale DIGI 24 (NU DOAR cu cele ale României TV, Antenei 3, Realității Plus, etc)
    E doar ȘOCUL pentru aceea parte din breazlă și societate, care au crezut ORBEȘTE într-o UTOPIE!!
    2)Ca să nu fiu, totuși, avocatul unei singure părți:
    -CINE ESTE MONA DÎRȚU?
    -CE INTERES ARE EA PENTRU A DEZVĂLUI ATITUDINEA DIGI 24, față de propriul public?
    -DE CE RELATEAZĂ "Pagina de media" DESPRE EA?
    -CARE E MIZA EI?
    Și alte întrebări LOGICE, la care prezentul articol NU răspunde!!!!!!!!!!!!!!!!!
    3) Aveți o EROARE LA TITLU!
  • A1 A1
    De Hotnews de ce nu se ”ia” doamna asta, daca tot nu are ce face. Pentru ca a publicat doar vreo 10 stiri, in ultimele zile, despre aceste eveniment extrem de important. Care afecteaza existenta zilnica a milioane de români. Zic și eu...
  • Soby Soby
    @jk La ce te referi tu, mai exact?
  • Larry King Larry King
    Duduia asta, Mona Dirtu, e un fel de instanta morala suprema a mass-media? E clar ca Ciuca i-a pus, la ordin, pe niste baieti sa ii scrie doctoratul iar aia, in 2003 cand toata Armata plagia la greu, s-au pus pe treaba. Iar peste ani, unul sau mai multi l-au dat in gat, ca doar nu suntem fraieri sa credem ca Emilia Sercan are in cap mii de teze citite cu care poate face comparatii. Revenind, Digi24 a acoperit subiectul decent, ce ar fi vrut Mona Dirtu sa faca? Crede afazica Mona ca pe tanti Marghioala de la Cuca Macaii o intereseaza studiile manarite ale lui Ciuca pe timpurile astea cand facturile la curent si la gaze sunt in ceruri?! Digi e un post privat de stiri care NU a ocolit subiectul, iar importanta si lungimea lui il hotaraste redactia, nicidecum deomtoloaga Dirtu. Si eu as putea-o acuza ca ea nu da suficienta importanta lui Joe Biden, lui Kim Jong Un sau disparitiei elefantilor din Africa din cauza braconajului.
  • geo geo
    1q, cand îi vei sponsoriza tu pe cei de la Digi24, asa cum poate sponsorizezi alte publicatii online (in)dependente poti sa le dictezi ce, cand, cat si, eventual, cum sa scrie. Sunt destui care isi publica datele bancare in speranta ca vor primi recompense financiare. Digi 24 este o institutie mass-media privata, face ce vrea, nu iti convine dai block si mergi pe paginile virtuale ale publicatiilor pe care le simpatizezi. Sunt atatea surse de informare - multe si diverse - asa ca doar daca nu le citesti / nu intelegi ce se scrie acolo ori ai mintea ingusta poti fi manipulat !
  • jk jk
    @Soby ti s-a alăturat în "club"
  • Soby Soby
    @Dragos Mă refer la care jurnaliști *** și au scris opinii despre Digi 24.
  • Soby Soby
    Vai de mineeeee. A facut digi asta? Nu cred. Digi e cel mai corect si impartial din Univers. Eu de la ei imi iau solda. Ordinu nu se discuta. S-a 'nteles? Executarea!
  • 1q 1q
    @geo
    ești parte din cireadă, te simți bine când ești manipulat. ca organ de presă treaba ta e să informezi, nu să ai ”propriile scopuri.” atunci nu mai ești decât organ de propagandă.

Trimite un comentariu

sus