Skip to main content

Documentarul „România sălbatică” intră pe HBO Max, de luna aceasta

 
Documentarul „România sălbatică” intră pe HBO Max, de luna aceasta

Documentarul „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache, intră pe platforma de streaming HBO Max, din 12 mai. În iulie, miniseria formată din trei episoade va fi difuzată şi pe HBO.

Publicitate

Recompensat la Premiile Gopo 2022 cu premiile pentru cel mai bun documentar, cea mai bună muzică originală şi cel mai bun sunet, filmul „România sălbatică”, a avut premiera la TIFF 2021.

Miniseria „România sălbatică” este rezultatul muncii unei echipe care a adunat mii de kilometri parcurşi, sute de ore de filmare şi 10 ani de pre-producţie.

Narate în limba română de Melania Medeleanu şi în versiunea în limba engleză de Peter Venn, cele trei episoade ne poartă într-o emoţionantă călătorie prin locuri spectaculoase şi greu accesibile, oferindu-ne poveşti unice despre biodiversitatea ţării.

Melania Medeleanu:

„Am urmărit filmul ameţită de atâta frumuseţe. Şi dacă de obicei atunci când vorbesc îmi doresc ca vocea mea să se audă, de această dată am vrut să fie mai degrabă şoaptă, să adauge informaţie fără să distragă atenţia de la cântecul naturii. Am lecturat cu drag şi cu emoţie şi, mai ales, cu recunoştinţă faţă de cei care au adus pe ecrane frumuseţea sălbatică a României noastre.”

Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache au decis în 2018 să ducă la bun sfârşit un film documentar de amploare, continuând astfel munca începută în 2010 cu fotografierea celor 28 de rezervaţii mari din România (parcuri naţionale, parcuri naturale, geo-parcuri şi o rezervaţie a Biosferei), demers finalizat cu o expoziţie de fotografie în aer liber, vizitată de peste 50.000 de oameni din marile oraşe din ţară.

Dan Dinu fotografiază natura de mai bine de 20 de ani, jumătate din această perioadă dedicând-o proiectului România Sălbatică. Este membru fondator şi preşedinte Forona (Organizaţia Fotografilor de Natură din România) şi a colaborat cu multe ONG-uri de mediu în proiecte de conservare a naturii. Lucrează în domeniul filmului documentar din 2013, fiind parte atât din producţii locale, cât şi din proiecte de anvergură pentru NatGeo Wild sau BBC.

Cosmin Dumitrache, videograf cu peste 15 ani de experienţă, s-a alăturat proiectului în 2014 şi alături de Dan Dinu a fondat NTD Film, sub tutela căruia a produs mai multe filme, unele dintre acestea selectate sau premiate la festivaluri de film din întreaga lume. De-a lungul timpului a filmat şi pentru producţii de anvergură difuzate de NatGeo Wild. Este un colaborator frecvent al ONG-urilor de mediu, alături de care a lucrat la diferite proiecte de conservare şi educare.

În primul episod,  „Sezonul speranţei” -  din 12 mai pe HBO Max (48 de minute) -  călătoria începe cu mult aşteptata sosire a primăverii, un sezon al speranţei, când majoritatea animalelor se pregătesc pentru un nou ciclu de viaţă. De la viaţa dură din munţii înalţi, la stepele sudice ale României, descoperim cele mai bine păstrate secrete ale sălbăticiei Europei.

Cel de-al doilea episod, „Sezonul abundenţei”  - din 19 mai pe HBO Max (49 de minute) - continuă călătoria odată cu sosirea verii, un sezon al abundenţei, când animalele tinere încep să se bucure de frumuseţea vieţii şi să accepte provocările naturii în diferite regiuni, de la munţii transilvăneni minunaţi, la cea mai mare întindere de apă de pe continent.

„Sezonul schimbării” - din 26 mai pe HBO Max (48 de minute) - al treilea episod al miniseriei, ne transpune în imagini incredibile de toamnă şi iarnă, prin pădurile seculare incredibile şi o mulţime de peisaje unice ale ţării.

Proiectul „România sălbatică” s-a bucurat încă de la început de susţinerea specialiştilor din ONG-urile de mediu, a administratorilor parcurilor şi rezervaţiilor naturale, precum şi a întregii comunităţi de fotografi şi pasionaţi de natură.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Victor Victor
    Superb documentar! Pe langa imaginile incredibile, coloana sonora e extraordinare. Merita vazut de toti romanii.

Trimite un comentariu

sus