Skip to main content

Studiu: Copiii şi FAKE NEWS. Jumătate din ei nu verifică informaţiile de pe net

 
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Copiii expuşi la fake news dezvoltă anxietate, concluzionează un studiu realizat de organizaţia Salvaţi Copiii. Ce e de făcut?

Publicitate

8 din 10 copii stau mai mult de 3 ore pe net, iar 2 din 10 nici nu concep ca informaţiile de la TV sau din publicaţiile de ştiri să nu fie adevărate.

Informaţiile circulă liber pe Internet. Şi pentru că sunt împachetate frumos, arată ca fiind adevărate, dar sunt de fapt dezinformări.

Unui adult îi poate fi greu să distingă între o ştire adevărată şi una falsă. Şi-atunci, cum o poate face un copil?

Organizaţia Salvaţi Copiii a realizat o cercetare sociologică online cu privire la utilizarea Internetului de către copii, pe care a publicat-o în februarie 2022. Au fost chestionaţi 2740 de copii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 17 ani, în vara anului trecut.

Care sunt concluziile? Detalii, în continuare.

Aproape jumătate dintre copiii cu vârsta între 8 şi 17 ani verifică uneori, rar sau chiar deloc informaţiile găsite pe internet. (În paranteză fie spus, merită aflat câţi adulţi verifică informaţiile online).

Mai mult decât atât, tot în proporţie de 50% dintre copiii cercetaţi afirmă că informaţia este adevărată când corespunde cu ce ştiu deja.

Aşadar, cum le vorbim copiilor despre FAKE NEWS? Cum îi ajutăm să facă diferenţa între informaţii reale şi dezinformările care circulă pe Internet?

Ce informaţii caută copiii pe Internet?

Daniela, 14 ani, elevă: “Am primit pe un grup de whatsapp un articol în care se spune că urmează să aibă loc un atac nuclear, cândva până la 1 iunie. Am înţeles că urmează să primim niste pastile, pe care să le luăm, dar nu am primit încă nimic.

Îmi este tare teamă, părinţii mei sunt plecaţi din ţară, iar bunica mea, are 78 de ani, nu ştie pe cine să întrebe şi mi-a propus să plec la părinţii  mei, în Anglia. Nu ştiu ce să fac, nu aş vrea să pierd şcoala şi nici să merg acolo unde cred că ar trebui să muncesc şi eu. Cum ştim sigur când va fi atacul nuclear?” 

 
Denisa, 17 ani, elevă: “Am citit pe internet că dacă mă vaccinez împotriva Covid, există riscul să fac alte boli grave, de la vaccin. Părinţii mei sunt convinşi că vaccinul provoacă infertilitate şi nu mă lasă să mă vaccinez.

Prietena mea cea mai bună s-a vaccinat şi nu a păţit nimic până acum. Mă puteţi ajuta cu un sfat? Unde pot găsi informaţii clare, verificate sau date ştiinţifice? Menţionez că în luna martie voi împlini 18 ani.”

Câte ore stau copiii pe net în fiecare zi?

Aproape 80% dintre copiii cu vârsta între 8 şi 17 ani utilizează Internetul zilnic timp de cel puţin trei ore, în afara orelor de şcoală.

Iar cei care stau pe net între între una şi două ore pe zi sunt doar 19 %, potrivit datelor studiului realizat de organizaţia Salvaţi Copiii.

De unde se informează copiii?

Caută pe Google şi citesc paginile de ştiri. Acestea sunt principalele surse de informare ale copiilor, urmate de discuţiile cu prietenii sau reţelele sociale.

Cum ştiu ei că informaţia este reală? Mai ales când, potrivit aceleiaşi cercetări, 22% dintre copii şi tineri cred că la televizor sau în publicaţiile de ştiri nu pot fi difuzate ştiri false.

Mediul online reprezintă principala sursă de informare pentru copii şi, de multe ori, ştirile care apar pe diferite site-uri, bloguri sau reţele de socializare sunt false sau contrafăcute, cu scopul de a induce în eroare cititorii, de a genera anxietate, teamă sau reacţii şi comportamente care să fie în interesul celor care le produc şi lansează.

Teatru despre dezinformare

În urma acestor concluzii, Organizaţia Salvaţi Copiii şi NEPI RockCastle au lansat o serie de activităţi interactive gratuite, cu scopul de a atrage atenţia asupra modului în care ştirile înşelătoare îi afectează pe cei mici.

Iniţiatorii au pus accent pe identificarea tipurilor de conţinut înşelător pe care copiii îl pot întâlni online, dar şi pe importanţa dezvoltării gândirii critice în combaterea dezinformării.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii:

“Evenimentele din ultima perioadă, începând cu pandemia Covid 19 şi continuând cu războiul din Ucraina şi criza refugiaţilor, au generat o stare de tensiune, pe care copiii au resimţit-o din plin.  

Primim tot mai des, în cadrul liniilor de consiliere la Salvaţi Copiii, solicitări atât de la copii, cât mai ales de la părinţi, care nu ştiu cum să gestioneze anxietatea copiilor şi cum să îi protejeze de impactul ştirilor false care circulă pe internet.

Lansăm acest proiect alături de NEPI RockCastle pentru a atrage atenţia asupra acestui fenomen tot mai răspândit şi pentru a-i învăţa pe copii şi părinţi despre importanţa gândirii critice, gestionarea emoţiilor şi recunoaşterea informaţiilor contrafăcute din mediul online, pentru a stopa răspândirea acestora.”

Marius Barbu, Asset Director NEPI Rockcastle:

”Suntem conştienţi de pericolele pe care le întâmpină copiii în mediul online şi de efectele negative ale fake news. Tocmai de aceea am decis să ne implicăm în această campanie alături de Salvaţi Copiii.

Credem şi susţinem prin platforma noastră de responsabilitate socială, #ResponsiblyTogether, demersurile menite să ajute comunitatea, iar prin acest proiect ne dorim să fim alături de părinţii şi copiii care, în această perioadă, pot deveni victime ale ştirilor false prezente în mediul online.
Este important să discutăm, să conştientizăm şi să contribuim la oferirea unor soluţii şi modalităţi de gestionare a acestui fenomen”.

Tema FAKE NEWS va fi abordată printr-o serie de piese de teatru de improvizaţie care vor căuta soluţii din unghiuri diferite, atât din perspectiva specialiştilor, profesori şi psihologi, cât şi a influencerilor.

Totodată, Organizaţia Salvaţi Copiii lansează şi un pachet de resurse ce conţine:

  • ghiduri pentru cadrele didactice,
  • planuri de lecţie,
  • prezentări,
  • fişe de lucru pentru elevi
  • şi materiale video explicative.

Acestea pot fi descărcate de la https://oradenet.ro/initiativa2022 şi au rolul să sprijine cadrele didactice şi elevii din învăţământul preuniversitar din România în derularea activităţilor propuse în cadrul iniţiativei educaţionale “Rolul gândirii critice în combaterea dezinformării online”, ce are loc în perioada 9 mai – 9 iunie 2022.

Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, prin programul Connecting Europe Facility, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator Naţional. 

De 32 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Peste 2.900.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile organizaţiei. 

Cu o prezenţă de 14 ani pe piaţa autohtonă, NEPI Rockcastle deţine 20 de centre comerciale în cele mai importante oraşe din ţară şi 7 strip mall-uri.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus