Skip to main content

Un fel de „fotbal minut cu minut”, dar în aplicaţie pe mobil. Cu Ion Alexandru şi Mihai Crăciun, printre alţii

 
Un fel de „fotbal minut cu minut”, dar în aplicaţie pe mobil. Cu Ion Alexandru şi Mihai Crăciun, printre alţii

„E un fel de fotbal minut cu minut”, spune comentatorul Mihai Crăciun. Se referă la un proiect puţin mai altfel: comentariu sportiv live, pe o aplicaţie de mobil. 

Publicitate

Este vorba despre ideea celor de Flashscore şi a furnizorului GBVision, care aduc mai mulţi comentatori sportivi la aceeaşi „masă” pentru a comenta meciuri de fotbal într-un loc mai puţin conveţional: aplicaţia de telefon. 

Ion Alexandru (Eurosport), Dragoş Soneriu, Iulian Micu, Andrei Rădulescu şi Octavian Topa sunt numele de la GBVision angrenate în proiect, care comentează pentru platforma Flashscore, pe lângă Mihai Crăciun. 

Cei mai mulţi dintre ei au experienţă la posturi precum DigiSport, Eurosport sau Pro TV. 

Pe lângă partidele echipei naţionale de fotbal a României şi meciurile din Liga 1, pe platformă se mai pot auzi meciuri din Champions League, Europa League, Conference League şi Premier League.

„Putem comenta de oriunde. Îţi trebuie un net bun, căşti şi o aplicaţie”

Într-un scurt interviu acordat Paginademedia.ro, Mihai Crăciun (care este şi trainer de dicţie) a povestit despre proiectul celor de Flashscore, despre ce presupune cometariul pe aplicaţie de telefon, despre resursele de care ai nevoie, dar şi despre proiect în general. 

Pe scurt, comentariul se poate face de oriunde ai un net bun, spune Crăciun. Acesta a detaliat: 

„Tehnic, putem comenta de oriunde, "off-tube", cum se spune în limbaj profesional, dar trebuie să avem aparatura pregătită şi o conexiune performantă la reţea. Practic, ne construim comentariile din faţa ecranelor, fie că vorbim de calculator sau de televizor. Mai am nevoie de căşti şi de un mic program pe care l-am instalat pe telefon.

Pare simplu, dar în spatele platformei este un proces tehnic şi o soluţie de IT foarte complexă, de la comentariul nostru şi pânâ în momentul în care cei interesaţi ne ascultă, dar nu intru acum în detalii.

Semnalul porneşte de la noi, urmează tot acel traseu tehnic şi ajunge la utilizatori. E şi un delay foarte mic ca urmare acestui proces, dar comentariul nu e pentru cei care se uită deja la televizor, ci pentru cei care sunt în maşină sau fac altceva, dar vor să fie la curent”, spune comentatorul. 

„Comentăm meciuri simultan”

A mai povestit că are de comentat între opt şi zece meciuri pe lună, iar unele partide se pot desfăşura chiar şi simultan. 

„Comentariul îţi spune exact unde e mingea, exact ca la „Fotbal minut cu minut”. Pe lângă asta, spunem şi care sunt rezultatele la alte meciuri. Am între opt şi zece meciuri pe lună, iar uneori se întâmplă să comentăm simultan, adică meciuri care sunt în acelaşi timp, dar comentatorii diferiţi”, menţionează Mihai Crăciun. 

Ideea nu e nouă şi se face şi în alte ţări. 

Compania GBVision lucrează, de asemenea, cu comentatori de fotbal din întreaga lume, furnizând mii de comentarii audio în 11 limbi: cehă, slovacă, engleză, germană, italiană, portugheză, franceză, portugheză braziliană, spaniolă, română şi poloneză. 

Pentru a asculta comentariile audio, utilizatorii trebuie să-şi creeze un cont pe Flashscore, folosind adresa de e-mail, Facebook sau Twitter.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iulian Iulian
    ideea e misto si a prins foarte bine in alte tari, dar publicul romanesc e mereu surprinzator
  • Socrate Socrate
    Cine sunt indivizii astia? Faptul ca e trainer de dictie il califica sa comenteze sport? Jalnic

Trimite un comentariu

sus