Skip to main content

Fotbal minut cu minut. CARTEA. Include şi pasaje audio cu vocile de aur din sportul românesc

 
Cartea Fotbal minut cu minut a apărut la Editura Publisol şi a fost lansată pe 23 mai 2022. Sursa foto: Facebook/Publisol
Cartea Fotbal minut cu minut a apărut la Editura Publisol şi a fost lansată pe 23 mai 2022. Sursa foto: Facebook/Publisol

Celebra emisiune Fotbal minut cu minut a fost transpusă într-o carte. Autorul ei, Ovidiu Blag, jurnalist şi comentator sportiv, aduce în prim-plan un fenomen care a luat naştere acum aproape şase decenii.

Publicitate

Fotbal minut cu minut a fost publicată de Editura Publisol şi a avut lansarea astăzi, 23 mai. Evenimentul a fost transmis live şi pe pagina de Facebook a editurii. 

Volumul cuprinde în cele aproape 500 de pagini poveşti culese sau în premieră absolută, despre nume mari din sportul românesc şi presa din jurul lui.

Printre ei, îi amintim pe Ion Ghiţulescu, Sebastian Domozină, Octavian Vintilă, Dan Voicilă, Gheorghe Minoiu, Mircea M. Ionescu, Radu Cosaşu, Teoharie Coca-Cosma, Teodor Mateescu, Dumitru Pelican, Dan Ştefănescu, Vasile Arhire, Ştefan Alecsiu, Adrian Fetecău şi alţi „zei ai microfonului”, alături de momente inedite spuse de Ovidiu Ioaniţoaia, Ion Crăciunescu, Adrian Porumboiu, Marius Stan, Dumitru Dragomir, Mircea Sandu, Ioan Andone, Ionuţ Lupescu, Sorin Cârţu.

Fotbal minut cu minut a fost lansată luni, 23 mai 2022

Vocile de aur din sportul românesc, incluse în carte

Ce altă mai mare plăcere putea să fie în „monotonia” după-amiezilor duminicale ale României de acum 40-50 de ani decât o etapă de fotbal urmărită „minut cu minut” la postul naţional de Radio?

În această carte, cititorii vor descoperi secţiuni despre „zeii microfonului”, conducători de club, arbitri şi jucători, se arată într-un comunicat.

Mai mult decât atât, în cuprinsul cărţii şi pe coperta 4, cititorii vor putea auzi, prin scanarea codurilor QR, vocile de aur ale jurnaliştilor care au scris istoria radioului, alături de interviuri cu personalităţi uriaşe ale sportului românesc: Felix Ţopescu, Nadia Comăneci, Leon Rotman, Helmut Duckadam etc.

Ovidiu Blag, autorul cărţii Fotbal minut cu minut:

„Oamenii emisiunii Fotbal minut cu minut au reprezentat un etalon, un reper, o lume în care lucrurile erau aşezate pe criteriile fireşti: meritocraţie, devotament, responsabilitate, cultul muncii asidue,  camaraderie, onestitate, verticalitate şi, peste toate, profesionalism în stare pură.

Poveştile protagoniştilor emisiunii precum şi cele ale observatorilor ei sunt tot atâtea mărturii despre o parte importantă a istoriei presei româneşti făcute ca la carte.“

Fenomenul Fotbal minut cu minut

Îndrăgita emisiune a fost iniţiată în 1965 de Ion Ghiţulescu, un celebru comentator radio care a murit anul trecut, la vârsta de 91 de ani. Audienţele ei au fost remarcabile. Peste cinci milioane de români se adunau în jurul tranzistoarelor, potrivit lui Hadrian Mateescu, directorul Editurii Publisol.

„Domozină, ai legătura!”, aşa începea Gheorghe Minoiu, coordonatorul emisiunii Fotbal minut cu minut, după prezentarea meciurilor ce urmau a fi transmise, trecerea în revistă a rezultatelor din Divizia B dar şi după ce Mircea M. Ionescu dezvăluia „Etapa în cifre şi date”.

„Dincolo de format şi de context (unul în care televiziunea nu concura transmisiunile radio la modul la care o face azi), emisiunea Fotbal minut cu minut a fost ce a fost datorită oamenilor care au produs-o, au întreţinut-o şi au adus-o la cote de performanţă greu de egalat.

Crainicii şi-au făcut o datorie de onoare din a-i informa pe ascultători la modul cel mai onest posibil, de a-i ţine conectaţi şi de a le trimite pe calea undelor tot ce era nevoie pentru a le cultiva sau satisface gustul pentru sportul pur, pentru fotbalul ce era prezentat poate chiar mai frumos decât era.

Unele dintre poveştile acestor oameni au fost adunate aici. Unele amintiri ale lor sunt estompate de trecerea anilor, altele rămân de-a pururi vii, dar, adunate, reprezintă un tablou ce are foarte multe culori calde şi destul de puţine terne.

Nu de alta, dar în pofida vremurilor politice deloc ofertante, aceşti crainici care au construit emisiunea Fotbal minut cu minut au ştiut să scoată în evidenţă frumosul şi să se concentreze exclusiv pe lucrurile care ne unesc, nu pe cele care ne dezbină“, se mai arată în comunicat.

Cine este Ovidiu Blag

Ovidiu Blag a absolvit Jurnalistica la Universitatea Babeş-Bolyai şi are un master în multimedia.

A fost realizator de emisiuni (Arena NCN, Arena – la Antena 1), editorialist, comentator sportiv (TVR Cluj, Radio Cluj, Look Sport), scriitor. A fost director editorial al Antenei 1 Cluj, redactor-şef al cotidianului Foaia Transilvană, redactor la Evenimentul zilei. În prezent scrie pe blogul ovidiublag.ro.

Cartea, al cărei redactor este Cătălin Oprişan, va fi disponibilă din 25 mai, la chioşcurile de presă, pe publisol.ro, în librării şi magazine online. Preţul ei este de 59,90 lei.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus