Skip to main content

Investigaţii speciale marca RISE Project. Se constituie harta hărţuirii sexuale din învăţământ

 
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

RISE Project lansează o serie de investigaţii a abuzurilor sexuale din învăţământul românesc. Proiectul este finanţat prin granturi europene oferite de ţările nordice.

Publicitate

Programul, dezvoltat în parteneriat cu Asociaţia ANAIS, va constitui o hartă care să cuprindă cazurile de hărţuire sexuale în sistemul de învăţământ din România. Însă nu e doar atât. În proiect sunt incluse şi consilierea psihologică şi juridică a victimelor.

De ce sunt necesare aceste investigaţii?

Infracţiunea este inclusă în Codul Penal, însă majoritatea cazurilor nu sunt reclamate, mai ales pentru că victimele sunt descurajate să depună plângeri împotriva agresorilor, sunt stigmatizate şi blamate.

„Un sfert dintre români cred că victimele exagerează sau inventează acuzaţiile pe care le fac. (…) Abuzatorii rămân la catedră şi continuă cu noi şi noi generaţii de elevi şi studenţi“, spun iniţiatorii proiectului într-un comunicat.

RISE Project îşi propune prin acest demers să ofere noi date şi argumente care să demonstreze că hărţuirea sexuală în rândul tinerilor reprezintă un fenomen de amploare, sistematic şi repetitiv, conform concluziilor unor studii recente.

Cum stăm cu cifrele?

Astfel, potrivit sursei citate, 30% dintre studente susţin că au fost hărţuite sexual în timpul studiilor.

Doar 16% dintre universităţi menţionează hărţuirea sexuală în codurile de etică, cu definirea faptei.

Doar una din 10 victime ale violenţei de gen face demersuri către autorităţi după ce a trecut printr-o formă de abuz.

Ce plan are RISE Project?

Pentru început, jurnaliştii de la RISE Project vor aduna cazurile tinerilor care s-au confruntat cu abuzurile. Apoi, vor realiza o hartă a instituţiilor de învăţământ în care cadrele didactice şi-au hărţuit sau abuzat sexual elevii şi studenţii.

RISE Project şi-a propus realizarea unei baze de date sub forma unei hărţi interactive care să indice zonele „roşii” cu situaţiile de abuz raportate în ultimii 5 ani, atât cele din justiţie, cât şi cazurile investigate.

Bineînţeles, de-a lungul acestui proces, tinerii care au trecut prin cazuri de abuz vor primi suport psihologic şi juridic gratuit.

Studiul va fi realizat în trei dintre cele mai mari universităţi şi în cinci licee. 

Potrivit iniţiatorilor, statul nu oferă programe de prevenţie, de conştientizare şi nici de ajutor pentru victime.

Astfel, în perioada decembrie 2022 - ianuarie 2024, 15 persoane care au trecut prin experienţe traumatizante de abuz sexual în unităţile de învăţământ vor primi sprijin psihologic şi juridic, prin asociaţia ANAIS.

Pentru informaţii şi ajutor, în perioada menţionată anterior, victimele abuzului sexual în unităţile de învăţământ pot apela 0733.948.296 sau 021.210.89.62 sau transmite un mail la [email protected].

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

RISE Project este o comunitate de jurnalişti, programatori şi activişti care investighează crima organizată şi corupţia care afectează România şi ţările din regiune.

RISE Project nu este doar o platformă de publicare a investigaţiilor, ci şi un program de vizualizare interactivă a datelor.

Asociaţia ANAIS, înfiinţată în 2011, promovează, respectă şi apără drepturile femeilor, copiilor şi tinerilor.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus