Skip to main content

Ionuţ Cristache, după mutarea emisiunii: "Eu nu ştiu ce trebuie să fac la 17.00. Nu mi-a fost comunicat nimic despre acest tronson"

 
Ionut Cristache. Foto: TV mania
Ionut Cristache. Foto: TV mania

"Ei aplică, să zicem, reţeta de cozonaci de la ora 21.00 pentru o zacuscă de la ora 17.00 şi dacă nu iese zacusca bună, cel mai probabil, să-l tragă pe Cristache la răspundere că nu ştie să facă zacuscă" - Ionuţ Cristache, pentru Paginademedia.ro

Publicitate

Ce spune Ionuţ Cristache după mutarea emisiunii România 9 de la ora 21.00 la ora 17.00? Cine l-a anunţat? Ce i-au spus? Răspunsuri date de Ionuţ Cristache pentru Paginademedia.ro.

"Schimbarea din grila mi-a fost comunicata joi de catre directorul interimar al TVR1, Eduard Darvariu", spune Ionuţ Cristache. A fost o comunicare seaca. Ceva de genul: " vezi ca de pe 21 cand intra grila de vara si tu vei fi de la 17.00".

Motivul?

Ionuţ Cristache: Mi-a raspuns acelasi domn, aproximativ ca  "asa a vrut doamna"(n.r Saseanu).

Am intrebat uimit daca la baza decizie sta o analiza de date, o reorientare editoriala...

Mi s-a transmis ca nu a fost cazul de nicio analiza, de nici un argument sofisticat ci, pur si simplu asta a fost vointa si daca am nelamuriri sa ma duc peste dansa.

A avut vreo discuţie legată de performanţele emisiunii?

Ionuţ Cristache: Cu actuala conducere nu am avut nici cea mai mica discutie, niciun contact de vreun fel desi, sincer, asteptam.

Eu nu stiu ce trebuie sa fac la 17.00. Nu mi-a fost comunicat nimic despre acest tronson. Ce doresc, ce nemultumiri au de ce m-au mutat pe mine acolo, ce asteptari au de la mine. 

Contractul, spune Cristache nu (mai) făcea vreo referire la ora de difuzare:

"Pana acum 2 ani era si ora trecuta in contract si in procesul verbal de negociere, dar de 2 ani am agreat sa nu mai trecem pentru ca se considera evidenta ora 21.00. 

Si acum, la ultima prelungire nu s-a pus nicio clipa problema orei pentru ca era implicita, chiar denumirea produsului "Romania9" reflecta asta", a precizat pentru Paginademedia.ro Ionut Cristache.

Salariul se modifică după această mutare?

"Nu stiu sa ti raspuns la aceasta intrebare ca nu m-a contactat nimeni", a răspuns Cristache.

Actualul contract al lui Ionuţ Cristache TVR expiră la finalul acestui an. Ce va face?

"Cat priveste denuntarea contractului, e prematur sa ma pronunt pentru ca, repet, sunt acolo niste clauze care pot fi declansate si, pesemne ca trebuie sa fiu prudent"

Reamintim că emisiunea România 9 a fost mutată de la ora 21.00 la ora 17.00, după cum Paginademedia.ro a scris în exclusivitate AICI. Decizia, luată de Comitetul director săptămâna trecută, se va aplica din 21 iunie.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Ionuţ Cristache, mutat cu România 9. Emisiunea va fi la altă oră pe TVR

Răspunsurile lui Ionuţ Cristache pentru Paginademedia.ro, integral:

Paginademedia.ro: Cand si cum ti s-a comunicat mutarea emisiunii?

Ionuţ Cristache: Schimbarea din grila mi-a fost comunicata joi de catre directorul interimar al TVR1, Eduard Darvariu.

A fost o comunicare seaca. Ceva de genul: "vezi ca de pe 21 cand intra grila de vara si tu vei fi de la 17.00".

Paginademedia.ro: Care au fost – dacă au fost – motivele invocate pentru această schimbare?

Ionuţ Cristache: Care au fost motivele? Da, o intrebare fireasca! Asta am intrebat si eu instinctual, de ce? Mi-a raspuns acelasi domn, aproximativ ca "asa a vrut doamna"(n.r Saseanu).

Am intrebat uimit daca la baza decizie sta o analiza de date, o reorientare editoriala... Daca ne uitam si la modificarea grilei, de fapt, eu sunt schimbarea de grila. Adica am iesit, a intrat Tema Zilei si cred ca au mai scos ceva de la 13.00. Atat. 

Mi s-a transmis ca nu a fost cazul de nicio analiza, de nici un argument sofisticat ci, pur si simplu asta a fost vointa si daca am nelamuriri sa ma duc peste dansa.

Am mai subliniat ca ei, comitetul director, acum 5 luni de zile, imi prelungeau contractul din ratiuni de performanta, acum, acelasi comitet director aproba unanim, "din vointa doamnei", mutarea mea din grila, ce s-a intamplat intre timp?

Nu am primit un raspuns si ne-am luat la revedere.

Paginademedia.ro: Înainte de această mutare, ai avut discuţii cu managementul canalulului/televiziunii legate de performanţele emisiunii?

Ionuţ Cristache: Cat priveste performantele emisiunii, ultima discutie a fost purtată acum aproximativ 5 luni, la prelungirea contractului, cand mi-au fost crescute tintele de audienta. Datele de audienta le ai si tu, stii care e pozitia mea obiectiva pe piata, nu trebuie sa ma laud eu.

Cu actuala conducere nu am avut nici cea mai mica discutie, niciun contact de vreun fel desi, sincer, asteptam.

Paginademedia.ro: Mutarea la altă oră modifică şi contractul? Cu alte cuvinte, salariul rămâne neschimbat?

Ionuţ Cristache: Nu stiu sa-ti raspuns la aceasta intrebare, ca nu m-a contactat nimeni. Contractul este unul cadru in TVR, inteleg, cu evidente deosebiri pentru Romania 9 si pentru ora 21.00. E foarte importanta ora.

Eu cu nicio conducere de pana acum nu am discutat despre o alta ora la semnarea sau resemnarea contractului. Pana acum 2 ani era si ora trecuta in contract si in procesul verbal de negociere, dar de 2 ani am agreat sa nu mai trecem pentru ca se considera evidenta ora 21.00.

Si acum, la ultima prelungire nu s-a pus nicio clipa problema orei pentru ca era implicita, chiar denumirea produsului "Romania9" reflecta asta.

Un produs care si-a fidelizat un public in aproape 5 ani de emisie, cu potential de crestere, cu perspective... toate argumentate de studii de piata profesionist executate si analizate, nu de dorinte individuale.

Asadar, eu stiam care sunt exigentele postului pentru acest tronson, reflectate, de altfel, si in contract. Mi s-a cerut tot timpul performanta. Si pe mandatul Irinei Radu si pe cel al Doinei Gradea. Si atat cat am putut, in limita postului si peste, am livrat.

In toti cei 5 ani am crescut constant sau m-am stabilizat chiar si cand postul o lua la vale.

Eu nu stiu ce trebuie sa fac la 17.00. Nu mi-a fost comunicat nimic despre acest tronson. Ce doresc, ce nemultumiri au de ce m-au mutat pe mine acolo, ce asteptari au de la mine.

Ei aplica, sa zicem, reteta de cozonaci de la ora 21.00 pentru o zacusca de la ora 17.00 si daca nu iese  zacusca buna, cel mai probabil, sa-l traga pe Cristache la raspundere ca nu stie sa faca zacusca.

Nu vreau sa ma lansez in supozitii, dar stii si tu cum e tronsonul acela, unde mai pui ca publicul Romania9 e la munca. Mai e si vara si, pe langa faptul ca stim ca vara nu-i ca iarna, mai e ceva. Consumul de TV vara scade. Si plus ca m-au pus dupa minoritati. Adica dupa 0.0.

Repet. Nu stiu ce modificari sa fac, nu stiu daca se asteapta sa operez vreo modificare. E prima data cand sunt confruntat cu o astfel de situatie.

In alte televiziuni, cand se petreceau genul acesta de viraje, ni se comunicau strategia, asteptarile, targeturile, in baza unor studii profesonist facute.  Aici nimeni nu mi-a comunicat nimic.

NU stiu daca exista un studiu, nu stiu care sunt asteptarile, nu stiu ce sa fac, nu stiu de ce resurse dispun, nu stiu daca pot folosi infrastructura Stirilor, nu stiu NIMIC pentru ca nu mi s-a comunicat NIMIC.

Paginademedia.ro: Până când ai contract cu TVR? Ai în vedere renunţarea la contract acum sau după expirarea lui?

Ionuţ Cristache: Contractul cu TVR este pana la finalul anului si mai sunt acolo niste mici amendamente pe care nu as vrea sa le invoc pentru ca asta ar putea duce la o interpretare a clauzelor de confidentialitate si la activarea lor si n-as vrea sa dau nimanui motive sa declanseze tot felul de actiuni artificiale impotriva mea.

Cat priveste denuntarea contractului, e prematur sa ma pronunt pentru ca, repet, sunt acolo niste clauze care pot fi declansate si, pesemne ca trebuie sa fiu prudent.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Ionuţ Cristache, mutat cu România 9. Emisiunea va fi la altă oră pe TVR
 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mirelu bujetaru mirelu bujetaru
    Dar ce-i asa de special si secret in contractul ala beton facut de maestrul cristache cu instituția publica TVR pe bani multi pentru o asa zisa emisiune cu audiențe minuscule si invitati din gradena vechii nomenclaturi si securitati?
  • Jk Jk
    Dati audientele de vineri,sambata si duminica
  • Sarmaluta Sarmaluta
    Pai ce nu e clar, in loc sa faca Sinteza Zilei la postul public de la 21:00, o face la 17:00? Ce e asa complicat? Mai logic era sa faca analogia cu o reteta de sarmale, nu de cozonac, daca stiti ce zic :)

Trimite un comentariu

sus