Skip to main content

Ionuţ Cristache, după mutarea emisiunii: "Eu nu ştiu ce trebuie să fac la 17.00. Nu mi-a fost comunicat nimic despre acest tronson"

 
Ionut Cristache. Foto: TV mania
Ionut Cristache. Foto: TV mania

"Ei aplică, să zicem, reţeta de cozonaci de la ora 21.00 pentru o zacuscă de la ora 17.00 şi dacă nu iese zacusca bună, cel mai probabil, să-l tragă pe Cristache la răspundere că nu ştie să facă zacuscă" - Ionuţ Cristache, pentru Paginademedia.ro

Publicitate

Ce spune Ionuţ Cristache după mutarea emisiunii România 9 de la ora 21.00 la ora 17.00? Cine l-a anunţat? Ce i-au spus? Răspunsuri date de Ionuţ Cristache pentru Paginademedia.ro.

"Schimbarea din grila mi-a fost comunicata joi de catre directorul interimar al TVR1, Eduard Darvariu", spune Ionuţ Cristache. A fost o comunicare seaca. Ceva de genul: " vezi ca de pe 21 cand intra grila de vara si tu vei fi de la 17.00".

Motivul?

Ionuţ Cristache: Mi-a raspuns acelasi domn, aproximativ ca  "asa a vrut doamna"(n.r Saseanu).

Am intrebat uimit daca la baza decizie sta o analiza de date, o reorientare editoriala...

Mi s-a transmis ca nu a fost cazul de nicio analiza, de nici un argument sofisticat ci, pur si simplu asta a fost vointa si daca am nelamuriri sa ma duc peste dansa.

A avut vreo discuţie legată de performanţele emisiunii?

Ionuţ Cristache: Cu actuala conducere nu am avut nici cea mai mica discutie, niciun contact de vreun fel desi, sincer, asteptam.

Eu nu stiu ce trebuie sa fac la 17.00. Nu mi-a fost comunicat nimic despre acest tronson. Ce doresc, ce nemultumiri au de ce m-au mutat pe mine acolo, ce asteptari au de la mine. 

Contractul, spune Cristache nu (mai) făcea vreo referire la ora de difuzare:

"Pana acum 2 ani era si ora trecuta in contract si in procesul verbal de negociere, dar de 2 ani am agreat sa nu mai trecem pentru ca se considera evidenta ora 21.00. 

Si acum, la ultima prelungire nu s-a pus nicio clipa problema orei pentru ca era implicita, chiar denumirea produsului "Romania9" reflecta asta", a precizat pentru Paginademedia.ro Ionut Cristache.

Salariul se modifică după această mutare?

"Nu stiu sa ti raspuns la aceasta intrebare ca nu m-a contactat nimeni", a răspuns Cristache.

Actualul contract al lui Ionuţ Cristache TVR expiră la finalul acestui an. Ce va face?

"Cat priveste denuntarea contractului, e prematur sa ma pronunt pentru ca, repet, sunt acolo niste clauze care pot fi declansate si, pesemne ca trebuie sa fiu prudent"

Reamintim că emisiunea România 9 a fost mutată de la ora 21.00 la ora 17.00, după cum Paginademedia.ro a scris în exclusivitate AICI. Decizia, luată de Comitetul director săptămâna trecută, se va aplica din 21 iunie.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Ionuţ Cristache, mutat cu România 9. Emisiunea va fi la altă oră pe TVR

Răspunsurile lui Ionuţ Cristache pentru Paginademedia.ro, integral:

Paginademedia.ro: Cand si cum ti s-a comunicat mutarea emisiunii?

Ionuţ Cristache: Schimbarea din grila mi-a fost comunicata joi de catre directorul interimar al TVR1, Eduard Darvariu.

A fost o comunicare seaca. Ceva de genul: "vezi ca de pe 21 cand intra grila de vara si tu vei fi de la 17.00".

Paginademedia.ro: Care au fost – dacă au fost – motivele invocate pentru această schimbare?

Ionuţ Cristache: Care au fost motivele? Da, o intrebare fireasca! Asta am intrebat si eu instinctual, de ce? Mi-a raspuns acelasi domn, aproximativ ca "asa a vrut doamna"(n.r Saseanu).

Am intrebat uimit daca la baza decizie sta o analiza de date, o reorientare editoriala... Daca ne uitam si la modificarea grilei, de fapt, eu sunt schimbarea de grila. Adica am iesit, a intrat Tema Zilei si cred ca au mai scos ceva de la 13.00. Atat. 

Mi s-a transmis ca nu a fost cazul de nicio analiza, de nici un argument sofisticat ci, pur si simplu asta a fost vointa si daca am nelamuriri sa ma duc peste dansa.

Am mai subliniat ca ei, comitetul director, acum 5 luni de zile, imi prelungeau contractul din ratiuni de performanta, acum, acelasi comitet director aproba unanim, "din vointa doamnei", mutarea mea din grila, ce s-a intamplat intre timp?

Nu am primit un raspuns si ne-am luat la revedere.

Paginademedia.ro: Înainte de această mutare, ai avut discuţii cu managementul canalulului/televiziunii legate de performanţele emisiunii?

Ionuţ Cristache: Cat priveste performantele emisiunii, ultima discutie a fost purtată acum aproximativ 5 luni, la prelungirea contractului, cand mi-au fost crescute tintele de audienta. Datele de audienta le ai si tu, stii care e pozitia mea obiectiva pe piata, nu trebuie sa ma laud eu.

Cu actuala conducere nu am avut nici cea mai mica discutie, niciun contact de vreun fel desi, sincer, asteptam.

Paginademedia.ro: Mutarea la altă oră modifică şi contractul? Cu alte cuvinte, salariul rămâne neschimbat?

Ionuţ Cristache: Nu stiu sa-ti raspuns la aceasta intrebare, ca nu m-a contactat nimeni. Contractul este unul cadru in TVR, inteleg, cu evidente deosebiri pentru Romania 9 si pentru ora 21.00. E foarte importanta ora.

Eu cu nicio conducere de pana acum nu am discutat despre o alta ora la semnarea sau resemnarea contractului. Pana acum 2 ani era si ora trecuta in contract si in procesul verbal de negociere, dar de 2 ani am agreat sa nu mai trecem pentru ca se considera evidenta ora 21.00.

Si acum, la ultima prelungire nu s-a pus nicio clipa problema orei pentru ca era implicita, chiar denumirea produsului "Romania9" reflecta asta.

Un produs care si-a fidelizat un public in aproape 5 ani de emisie, cu potential de crestere, cu perspective... toate argumentate de studii de piata profesionist executate si analizate, nu de dorinte individuale.

Asadar, eu stiam care sunt exigentele postului pentru acest tronson, reflectate, de altfel, si in contract. Mi s-a cerut tot timpul performanta. Si pe mandatul Irinei Radu si pe cel al Doinei Gradea. Si atat cat am putut, in limita postului si peste, am livrat.

In toti cei 5 ani am crescut constant sau m-am stabilizat chiar si cand postul o lua la vale.

Eu nu stiu ce trebuie sa fac la 17.00. Nu mi-a fost comunicat nimic despre acest tronson. Ce doresc, ce nemultumiri au de ce m-au mutat pe mine acolo, ce asteptari au de la mine.

Ei aplica, sa zicem, reteta de cozonaci de la ora 21.00 pentru o zacusca de la ora 17.00 si daca nu iese  zacusca buna, cel mai probabil, sa-l traga pe Cristache la raspundere ca nu stie sa faca zacusca.

Nu vreau sa ma lansez in supozitii, dar stii si tu cum e tronsonul acela, unde mai pui ca publicul Romania9 e la munca. Mai e si vara si, pe langa faptul ca stim ca vara nu-i ca iarna, mai e ceva. Consumul de TV vara scade. Si plus ca m-au pus dupa minoritati. Adica dupa 0.0.

Repet. Nu stiu ce modificari sa fac, nu stiu daca se asteapta sa operez vreo modificare. E prima data cand sunt confruntat cu o astfel de situatie.

In alte televiziuni, cand se petreceau genul acesta de viraje, ni se comunicau strategia, asteptarile, targeturile, in baza unor studii profesonist facute.  Aici nimeni nu mi-a comunicat nimic.

NU stiu daca exista un studiu, nu stiu care sunt asteptarile, nu stiu ce sa fac, nu stiu de ce resurse dispun, nu stiu daca pot folosi infrastructura Stirilor, nu stiu NIMIC pentru ca nu mi s-a comunicat NIMIC.

Paginademedia.ro: Până când ai contract cu TVR? Ai în vedere renunţarea la contract acum sau după expirarea lui?

Ionuţ Cristache: Contractul cu TVR este pana la finalul anului si mai sunt acolo niste mici amendamente pe care nu as vrea sa le invoc pentru ca asta ar putea duce la o interpretare a clauzelor de confidentialitate si la activarea lor si n-as vrea sa dau nimanui motive sa declanseze tot felul de actiuni artificiale impotriva mea.

Cat priveste denuntarea contractului, e prematur sa ma pronunt pentru ca, repet, sunt acolo niste clauze care pot fi declansate si, pesemne ca trebuie sa fiu prudent.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Ionuţ Cristache, mutat cu România 9. Emisiunea va fi la altă oră pe TVR
 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alina Moisoiu Alina Moisoiu
    S-a gândit cineva că deranja prea mult? Și că de fapt a fost....retrogradat? Mi s-a părut echidistant,nepărtinitor dar cu întrebări incomode. Pătrați nu a fost îndepărtat la fel? E ...grele..cu politica....
  • Ionica Ionica
    Lasă că lau mutat pe Măruță de la 17 la 14 și nu a murit
  • Didi Didi
    Ce comparatii culinare pe sarmalache asta... Nu e vorba de cozonaci la 21 sau zacusca la 17, *** *** *** pentru 0.5 audienta. Concurenta cu stirile proteve la ora aia e sinucidere curata. El nu avea audienta nici la 21, nu o sa faca nimic la 17. Ca sa fie liber de audienta, ar trebui sa il puna la ora 11, desi la carisma lui, si teleshoppingul la crema antihemoroizi face mai multa audienta...
  • un privitor un privitor
    Ionut; nu fi trist. Ajungi mai devreme acasa.
  • Crispo Crispo
    La ora 17:00 sunt Știrile ProTV și emisiunile de divertisment la care sunt invitate vedetele care doresc să își promoveze creațiile artistice, aa! și Acces Direct...

    Emisiunea „România 9”, mutată la ora 5, ar trebui să fie într-o mai mică măsură o emisiune de actualitate politică, la ora 5 scoți pe cineva la un ceai, nu te iei cu el de păr.
    Ionuț Cristache a mai avut invitați tineri, și din domeniul artistic și științific. Ar trebui ca cel puțin jumătate din noua lui emisiune să fie dedicată audienței tinere, mai ales că ei sunt acasă la ora 17!

    Privește cerul!
  • DODO DODO
    Nu stii ? intreba-i pe aia care pina acum iti dictau se sa faci si ce sa spui in emisiunea ta Sa infundat trompeta psd-ista ! sfatul meu este sa te tii dupa dinescu sau cristoiu ( fratii tai pe care i-ai hranit din belsug ) si sa-ti cauti o televiziune ( pro psd ) care sa te adopte Problema ta este cu banii pe care i-ai papat Cam multi !
  • Lucia Marusievici Iorga Lucia Marusievici Iorga
    După Cristoiu, a sărit în apărarea acestui marginal de presa alt dinozaur comunist. NISTORESCU. Și el copios plătit din banii Tvr. E clar. Toate contractele semnate și ținute la secret de Gradea trebuie abitir controlate. Pariez ca vom avea surprize nenumărate. Și vizite lungi la DNA.
  • Ionutu Chec Ionutu Chec
    @Gabi,
    De acord cu observatiile tale, mai putin prima fraza. Ceea ce tie ti se pare incisiv, bun, carismatic, mie imi pare tupeu, obraznicie- ambele fara suport intelectual. Tocmai aceasta atitudine il impiedica sa faca ceea ce spuneai mai apoi ca ar fi normal sa faca.
    Pana la urma nu-i vina lui, asa a vazut el ca se face la A3 si a crezut ca asta este jurnalismul, iar acum este mirat de ce oamenii nu-l apreciaza. Daca se pricepe la cozonaci, probabil ca trebuia sa aplice la Velpitar
  • Livia Pila Livia Pila
    Nu știi ce sa faci, Cristache? Simplu! Sa îți aduni calabalicul și sa pleci! Cu Cristoiu și Nistorescu. Cu Gradea, Dirvariu, Tompea, Amza, Vornicu, Blebea, Liță, Ghițulescu. Cu Livia Șerban Iancu. E nevoie de grabnică igienizare după voi.
  • B.A.M B.A.M
    Ce chestie! Șef PNL-ist cu strategii de PSD-ist! Nu aș fi zis dar uite că PNL-ul promite multe prostii la orizont penyru TVR (de la șefă dusă la vrăjotoare, la grile fără sens)
    Să vedem cum va scoate cămașa noua șefă pentru deciziile care vor duce TVR ȘI MAI PE MINUS....
    P.S.
    Apogeul prostiei ar fi totuși atins când s-ar atinge de Iuliana Tudor și de Fuego!
  • geo geo
    Eu as puneo pe aceasta doamna Saseanu sa faca o emisiune pe tronsonul orar 21.00 - 21.50, cu cine si ce subiecte va dori dumneaei, poate sa cheme si o vrajitoare, ca se pricepe la asta...sa vedem ce cifre de audiente scoate intro luna de zile...asa vom afla cat este de buna...
  • Gabi Gabi
    Mie ca moderator de talkshow mi se pare foarte bun, direct, incisiv, are și carismă, calități care le lipsesc cu desăvârșire multora dintre moderatorii cu state vechi de pe la comerciale. Marea problemă e tocmai faptul că se află la televiziunea publică, unde, atunci când tema ediției este una politică, tot ce are de făcut este să aibă invitați obligatoriu atât de la putere cât și de la opoziție și pur și simplu să lanseze întrebări obiective și să se asigure că invitații vorbesc în timpi egali, exact ca în emisiunile electorale. Atât. Dar în niciun caz să-ți expui punctele de vedere, să judeci ce fac politicienii sau partidul x ori y, să râzi isteric la ce zice câte un invitat de la un partid sau vreun analist partizan, să te legi de fiecare detaliu cu privire la orice gest, la ce a zis sau n-a zis, a făcut sau n-a făcut câte un politician de la partidul pe care nu-l agreezi, ori să afișezi burtiere tendențioase și facile demne de televiziunile vădit afiliate politic. Pe scurt, să faci abuz de funcția de moderator principal la televiziunea publică întocmai după cum îl acuzi pe președinte că face cu instituția prezidențială. Nu poți să-ți permiți treburile astea pe motiv de libertate de exprimare, fiindcă rolul televiziunii publice este să prezinte evenimente și punct. Oricât ar părea de anost, de deloc provocator ca (tânăr) jurnalist, de moartea pasiunii în materie de televiziune și de aducător de audiență zero. Pentru că televiziunea publică se adresează fiecărui tip de electorat, nu doar aceluia care împarte aceeași orientare politică cu tine. De asta zic că domnul în cauză ar fi moderatorul perfect pentru o televiziune comercială și nu înțeleg de ce nu se orientează către una de gen, pentru că pe lângă faptul că s-ar putea exprima neîngrădit pe bani privați, ar fi superior multora dintre cei aflați în prezent pe ecran, plus faptul că ar avea acces și la un public mai numeros, întrucât se știe că până și televiziunile de știri au o audiență mai mare decât TVR. Și la fel de bine se știe și că asta e realitatea în materie de jurnalism, politicul a învins de mult deontologia.
  • Radu Radu
    *** care se da ziarist, vrea sa convinga lumea ca el e de fapt gaina cu oua de aur pe care niste oameni rai vor s-o faca ciorba.
  • andrei-constantin andrei-constantin
    inceputul sfarsitului pentru tine ,te vor face in asa fel incat sa iti dai demisia ...si despre care performanta vorbesti ,aia de 0,7-0,8 pe national in zilele bune ,ca pe celelalte target-uri nici nu te vezi...
  • DTP DTP
    sa lasam vrajeala cu performanta. gluma aia de talk show face 0,4-0,5 medie. despre ce vorbim...Baiatu asta care nu stie meserie nici cat un reporter junior e suparat ca i se taie sifonul de bani. ce rau facea? facea si el niste emisiuni de partizanat politic evident cu glumite de Poarta Alba sustinut de " maistrul" presei romanestti ***

Trimite un comentariu

sus