Skip to main content

Jurnalist ucrainean executat de soldaţi ruşi. Ce arată investigaţia Reporteri fără frontiere despre moartea lui Maks Levin

 
Sursa foto: Patrick Chauvel via RSF
Sursa foto: Patrick Chauvel via RSF

„Informaţiile şi dovezile colectate indică faptul că acest jurnalist ucrainean a fost executat”. Aceasta este concluzia investigaţiei realizate de Reporteri fără frontiere.

Publicitate

Organizaţia a făcut o vizită în Ucraina între 24 mai şi 3 iunie 2022 pentru a investiga moartea jurnalistului ucrainean Maks Levin.

Care a descoperit ancheta? Conform raportului publicat de Reporterii fără frontiere (RSF), ce conţine informaţii şi dovezi, Levin şi prietenul său, care îi era şi gardă de corp, au fost executaţi de soldaţii ruşi într-un pădure de lângă Kiev pe 13 martie, probabil după ce au fost interogaţi şi chiar torturaţi.

În Moshchun, un sat la 20 km nord de Kiev puternic bombardat la începutul lunii martie, jumătate dintre case au fost distruse. Aici, în pădurea din apropiere, trupurile lui Levin şi ale prietenului său, soldatul Oleksiy Chernyshov, au fost găsite la 1 aprilie. Cei doi bărbaţi fuseseră ucişi pe 13 martie.

RSF a trimis doi anchetatori pentru a colecta dovezi şi a căuta indicii:

  • Arnaud Froger, şeful biroului de investigaţii al RSF,
  • şi Patrick Chauvel, un fotoreporter francez de război care lucrase cu Levin în Donbas.

Ei au ajuns la concluzia că Levin şi Chernyshov au fost executaţi cu sânge rece. Dovezile sunt detaliate într-un raport publicat astăzi, 23 iunie, şi intitulat „Cum a fost executat jurnalistul ucrainean Maks Levin de forţele ruse“.

Ce au descoperit anchetatorii?

În vârstă de 40 de ani, Levin era un freelancer cu experienţă, care a colaborat adesea cu LB.ua, un respectat site de ştiri ucrainean, şi cu agenţia de ştiri Reuters.

Când Rusia a început invazia Ucrainei pe 24 februarie, el a contactat un grup de soldaţi pe care îi cunoştea de când a relatat despre conflictul din Donbas în 2014.

„Obişnuia să conducă foarte repede pe drumurile pline de gropi care treceau de-a lungul frontului, unde soldaţii ucraineni rezistau invaziei”, îşi aminteşte Chauvel. „Se grăbea să afle adevărul“.

Pe 10 martie, Levin şi-a pierdut drona în pădurea de lângă Moşchun în timp ce încerca să obţină filmări de la invazia militară a Rusiei în zonă. Când s-a întors, trei zile mai târziu, ruşii ocupau deja o parte din pădure. Terenul era ostil, dar Levin era hotărât să-şi recupereze drona cu orice preţ pentru că era convins că ultimele imagini pe care le făcuse erau foarte importante. Nu a reuşit.

Când RSF a sosit în Ucraina pe 24 mai pentru a-şi începe investigaţia, Rusia şi-a retras trupele din regiune timp de câteva săptămâni. Dar zona era încă periculoasă. Ruşii au lăsat capcane şi dispozitive explozive, dezvăluie reprezentanţii organizaţiei.

Însoţită de membri ai forţelor de securitate, echipa RSF a reuşit să localizeze locul crimei. Maşina carbonizată al lui Levin era încă acolo. RSF a găsit mai multe gloanţe la faţa locului, împreună cu actele de identitate ale lui Chernyshov, soldatul care se afla cu Levin.

RSF menţionează că nu a putut să răspundă tuturor întrebărilor, care sunt încă numeroase în această etapă, dar a elaborat două ipoteze pe baza tuturor acestor elemente. Detaliate în raport, aceste două scenarii oferă posibile căi pentru reconstituirea succesiunii evenimentelor şi stabilirea exactă a ceea ce s-a întâmplat.

Christophe Deloire, secretarul general al RSF:

„Analiza fotografiilor de la locul crimei, observaţiile făcute la faţa locului şi probele materiale recuperate indică în mod clar o execuţie care ar fi putut fi precedată de interogatoriu sau chiar acte de tortură.

În contextul unui război puternic marcat de propagandă şi cenzură de la Kremlin, Maks Levin şi prietenul său au plătit cu viaţa pentru lupta lor pentru informaţii de încredere. Le datorăm adevărul. Şi ne vom lupta pentru a-i identifica şi a găsi pe cei care i-au executat."

Patrick Chauvel, coautorul raportului:

„În ciuda riscurilor, Maks a intrat în această pădure pentru a încerca să-şi recupereze drona, să recupereze dovezi sub formă de imagini. Execuţia sa de către soldaţii ruşi a fost o crimă împotriva libertăţii de exprimare. Adevărul nu va fi ascuns şi ancheta RSF va fi pusă în slujba valorilor tale, Maks.“

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus