Skip to main content

O anchetă CNN arată că jurnalista ucisă în Cisiordania ar fi fost vizată

 
Sursa foto: Facebook/Shireen Abu Akleh
Sursa foto: Facebook/Shireen Abu Akleh

Jurnalista Al Jazeera împuşcată în cap în Cisiordania a fost atacată în mod deliberat de forţele israeliene, arată o anchetă CNN, citată de SpotMedia.

Publicitate

Jurnalista Shireen Abu Akleh, cetăţean americano-palestinian, a fost ucisă pe 11 mai în Cisiordania în timp ce urmărea un raid al forţelor israeliene la o tabără de refugiaţi din Jenin.

Context. Jurnalista Al Jazeera Shireen Abu Akleh a rămas întinsă nemişcată, cu faţa în jos, la pământ, în timp ce o altă reporteră palestiniană, Shatha Hanaysha, stătea ghemuită lângă ea. Hanaysha s-a întins şi a încercat să o trezească în timp ce împuşcăturile continuau. Nu a existat niciun răspuns. Ambele femei purtau căşti şi veste de protecţie albastre inscripţionate „Presă”.

Atacul ar putea să nu fie doar un accident, un „glonţ rătăcit”, aşa cum au transmis autorităţile, mai scrie SpotMedia care citează ancheta CNN.

„Am stat în faţa maşinilor militare israeliene timp de aproximativ cinci până la zece minute înainte de a ne mişca, pentru a ne asigura că ne-au văzut.

Şi acesta este un obicei al nostru, ca jurnalişti, ne mişcăm ca grup şi stăm în faţa lor, astfel încât ei să ştie că suntem jurnalişti şi abia apoi începem să ne mişcăm”, spune Shatha Hanaysha, un alt reporter palestinian, care era alături de Shireen, când a fost ucisă, notează SpotMedia via CNN.

O jurnalistă a fost ucisă, dar nu a fost deschisă o anchetă. Motivul? Tragedia s-a produs în zona unui conflict armat şi nu se aplică legile civile.

Salim Awad, martor, care a filmat un videoclip de 16 minute la faţa locului, a declarat pentru CNN că nu au existat palestinieni înarmaţi sau nicio ciocnire în zonă şi că nu se aşteptase să fie focuri de armă, având în vedere prezenţa lui. jurnalişti din apropiere.

"Nu a fost deloc conflict sau confruntări. Eram vreo 10 oameni, plimbându-ne, râzând şi glumitând cu jurnaliştii", a spus el. "Nu ne-a fost frică de nimic. Nu ne-am aşteptat să se întâmple ceva, pentru că atunci când am văzut jurnalişti prin preajmă, ne-am gândit că va fi o zonă sigură“, a declarat pentru CNN Salim Awad, martor, care a filmat un videoclip de 16 minute la faţa locului.

CNN a analizat un total de 11 videoclipuri care arată scena şi convoiul militar israelian din diferite unghiuri - înainte, în timpul şi după ce jurnalista a fost ucisă.

Shireen Abu Akleh a lucrat 25 de ani la Al Jazeera.

Un artist palestinian a pictat în oraşul Gaza o pictură murală în cinstea ei şi o înfăţişează pe jurnalista Shatha Hanaysha ghemuită lângă ea după ce a fost ucisă, mai notează CNN.

 

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Oy Vey Oy Vey
    Chiar mă mir că presa mainstream (și încă însuși Canned News Network) începe să descopere ce mizerii face Poporul Ales în teritoriile ocupate absolut ilegal și imoral. Ăsta nu e decât vârful icebergului. Nici 1% din atrocitățile pe care le comit israelienii nu e reflectat în presa din Vest.
  • Jay Jay
    Trist, dar marginal. Nu avea ce cauta acolo, biroul de presa al IDF se ocupa cu informarea media internationale, iar acesta comunica numai adevarul. Este recunoscut, de altfel, umanitarismul militarilor IDF.

Trimite un comentariu

sus