Skip to main content

Jurnaliştii americani cer o presă liberă. Ce denunţă 68 de reporteri acreditaţi la Casa Albă

 
Sursa foto: Unsplash
Sursa foto: Unsplash

În preajma zilei Statelor Unite, zeci de jurnaliştii acreditaţi la Casa Albă cer o „presă deschisă“ şi eliminarea restricţiilor care le limitează accesul la preşedintele Biden.

Publicitate

68 de jurnalişti au trimis săptămâna trecută o scrisoare de protest oficialilor de la Casa Albă. Ei denunţă lipsa de transparenţă cu care sunt selectaţi reporterii care au acces la evenimentele care-l au în centru pe preşedintele Biden, scrie New York Post.

„Metoda actuală de a permite unui număr limitat de reporteri să participe la aceste evenimente nu este doar restrictivă şi în antiteză faţă de conceptul de presă liberă, dar a fost făcută fără niciun proces transparent privind modul în care reporterii sunt selectaţi pentru a acoperi aceste evenimente”, spun jurnaliştii în scrisoare, potrivit New York Post.

Scrisoarea a fost adresată ofiţerului de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre. Jurnaliştii solicită ca personalul lui Biden să renunţe la procesul „misterios“ de pre-evaluare şi să dea acces liber tuturor jurnaliştilor pentru evenimentele mari.

Redăm, pe larg, ce au mai semnalat jurnaliştii americani:

„Incapacitatea continuă a Casei Albe de a fi sinceră şi transparentă cu privire la procesul de selecţie a reporterilor care participă la declaraţiile sale subminează credibilitatea preşedintelui Biden atunci când spune că este un apărător al Primului Amendament.

Incongruenţa acestor restricţii subliniază ideea multor reporteri că administraţia încearcă să limiteze accesul la preşedinte oricui din afara grupului sau oricărei persoane care ar putea pune o întrebare pe care administraţia nu vrea să i se pună.

Să fim sinceri. Meseria noastră nu este să fim plăcuţi şi nici să ne facem griji dacă vă place sau nu ceea ce cerem. Capacitatea reporterilor de a pune întrebări celui mai puternic om din guvernul nostru nu ar trebui să fie discreţionară.

Eforturile continue ale administraţiei de a limita accesul la preşedinte nu pot fi apărate. Ideea că spaţiul este „limitat” nu este susţinută de faptul că orice alt preşedinte înainte de Biden (inclusiv Trump) a permis accesul deplin în aceleaşi spaţii fără a ne obliga să completăm un formular de cerere înainte de a fi acceptaţi.

Vă mulţumim pentru atenţia acordată acestor probleme anistorice. Vă rugăm să aveţi grijă ca protocoalele să fie schimbate înapoi la normele de acces cu care suntem obişnuiţi.”

Ce jurnalişti sunt printre cei 68 de semnatari?

Kaitlan Collins de la CNN, Ed O'Keefe de la CBS şi Jacqui Heinrich şi Kevin Corke de la Fox News au semnat scrisoarea, precum şi legendarul fost prezentator ABC şi reporter la Casa Albă, Sam Donaldson. Lista conţine multe nume cunoscute de jurnalişti care au făcut relatări despre administraţia prezidenţială.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Nicolae Nicolae
    O fi învățat de la Ioha al nostru! Mai țineți minte celebra dezbatere unde au fost invitați doar șlefuitorii acreditați că nu cumva sa ia vopseaua de pe domnul președinte? O mai țineți minte pe inteligenta aia cu " E ușor să fiți președinte, domnule Președinte!?" Are și Biden nevoie de al de din astea!
  • Gicu Robinet-Bideu Gicu Robinet-Bideu
    Normal că sunt aleși pe sprânceană cei care au voie să-i pună întrebări Celui Mai Puternic Om al Planetei. Tataie e mai mereu în lumea lui, cu greu mai reușesc cei din echipa lui să-l țină la fereastră cât să îi ia pensia.

    https://www.moneycontrol.com/news/trends/biden-accidentally-reveals-very-specific-cheat-sheet-that-reminds-him-how-to-act-8737751.html
  • B.A.M B.A.M
    Dacă jurnaliștii americani se plâng că n-au presă liberă ca pe vremea "maleficului" Donald Trump, ce pretenții mai avem noi???
    P.S.
    Hotărâți-vă! Sunt 69 ca în titlu sau 68 ca în articolul propriu-zis?!?!

Trimite un comentariu

sus