Skip to main content

ISTORIE. 1 iunie 1994, ziua în care Libertatea era cumpărată de trustul elveţian Ringier: „Nu ne vindem ziarul!” Pe prima pagină

 
ISTORIE. 1 iunie 1994, ziua în care Libertatea era cumpărată de trustul elveţian Ringier: „Nu ne vindem ziarul!” Pe prima pagină

ISTORIE. Ce mesaj transmitea redacţia ziarului Libertatea acum aproape 30 de ani, la achiziţia Ringier? „Nu ne vindem ziarul!”. Era chiar titlul de pe prima pagină!

Publicitate

Pe scurt, aceasta era promisiunea făcută atunci de jurnalişti: tocmai faptul că ziarul este luat de un trust mare de presă va garanta independenţa editorială.

Paginademedia.ro vă prezintă câteva pagini din istorie. Prima pagină, dar şi una din interior (unde era şi un interviu cu şeful Ringier de atunci), din ediţia publicată la 1 iunie 1994.

Ce scria editorialul „Nu ne vindem ziarul?"

Extras din editorialul cu rol de „legământ":

„Asocierea «Libertăţii» cu partenerul elveţian «Ringier» trebuie socotită tocmai ca o expresie a dorinţei noastre de a păstra ziarul aşa cum îl ştiţi – onest, informat, apropiat de problemele dumneavoastră, ale cititorilor – în condiţiile în care know-how-ul elveţian şi solidaritatea financiară a firmei îl pot face mai puţin vulnerabil la seismele pieţei în tranziţie şi mai aplicat la rigorile autenticului profesionalism.” (scria Libertatea pe coperta ediţiei din 2 iunie 1994)

Editorialul de pe prima pagină din Libertatea, în ziua în care ziarul intra în portofoliul trustului elveţian Ringier.

„Ecourile populiste ale celebrei (în 1990) lozinci «Nu ne vindem ţara!» sunt încă proaspete în memoria şi mentalitatea unora dintre cetăţenii noştri care practică un soi de straniu naţionalism aplicat bunurilor materiale.

Expresia a căzut în dizgraţie, împinsă de la spate de regulile de fier ale economiei de piaţă. Acea economie de piaţă care şi-a manifestat, mai întâi şi cu precădere în domeniul presei, rigorile.

Aceea care a permis ca primul ziar liber al Revoluţiei să se transforme dintr-o stare de spirit, devenită insuficientă, într-un mecanism economic eficient, încercând cu degetul puţinelor noastre resurse «marea» privatizării. Dar valurile năuce ale tranziţiei au izbit cel mai puternic fragilele ambarcaţiuni ale iniţiativei private.

Evoluţia aberantă a preţurilor, ineficienţa dramatică a structurilor de difuzare, lipsa de preocupare – a forurilor (încă) diriguitoare au făcut ca presa în sine, bazată doar pe simţul responsabilităţii faţă de cetăţean, să ameninţe a deveni extrem de vulnerabilă mai ales când nu este dublată de alte resurse.

Asocierea «Libertăţii» cu partenerul elveţian «Ringier» trebuie socotită tocmai ca o expresie a dorinţei noastre de a păstra ziarul aşa cum îl ştiţi – onest, informat, apropiat de problemele dumneavoastră, ale cititorilor – în condiţiile în care know-how-ul elveţian şi solidaritatea financiară a firmei îl pot face mai puţin vulnerabil la seismele pieţei în tranziţie şi mai aplicat la rigorile autenticului profesionalism. Şi de a vi-l putea vinde, în continuare, dumneavoastră, iar nu unor interese de grup, localnice, dintre multele care bântuie prin grădina presei române.

Devenită, de astăzi, româno-elveţiană în spiritul întreprinzător şi în organizare, «Libertatea» va rămâne sută la sută românească prin cei care o scriu şi prin modul în care scriu. Pentru dumneavoastră, cititorii săi statornici.” (semna Octavian Andronic editorialul de pe coperta cotidianului, în ediţia din 2 iunie 1994)

Odată cu achiziţia Libertatea sub Ringier, au început concursurile cu premii în bani pentru cititori

„Câştigaţi 10.000 de lei de la un vânzător al Libertăţii! De astăzi, cotidianul Libertatea face parte din trustul de presă elveţian Ringier. Cititorii noştri pot profita de această schimbare. În fiecare zi vă oferim o surpriză plăcută. Mâine aveţi posibilitatea de a câştiga 10.000 de lei.

Trei dintre vânzătorii noştri, îmbrăcaţi în uniforma ziarului Libertatea au dreptul de a acorda un premiu de 10.000 de lei unui cumpărător. Încercaţi să câştigaţi acest premiu! Cumpăraţi mâine un ziar de la unul dintre vânzătorii noştri!”, se anunţă pe prima pagină a aceleiaşi ediţii.

Ce spunea şeful Ringier de la acea vreme: „Vom da tot concursul financiar ca bucureştenii să aibă la dispoziţie un ziar independent din punct de vedere politic. Pornim de la principiul că românii sunt cei care pot şi trebuie să facă ziarul

Dl. Albert Schwarzenbach, şef proiect Ringier:

Libertatea va fi, tot mai mult, un ziar în serviciul exclusiv al bucureştenilor.

Libertatea este un ziar important al jurnalisticii româneşti de după Revoluţia din 1989 şi noi credem că el are o frumoasă perspectivă.

Vom da tot concursul financiar ca bucureştenii să aibă la dispoziţie un ziar independent din punct de vedere politic, bine şi la timp informat şi cu articole scrise după normele gazetăriei profesioniste.

Speranţa noastră este ca ziarul să fie, tot mai mult, în serviciul locuitorilor Capitalei României, un ziar care să-i ajute efectiv în viaţă.

În cadrul societăţii mixte, care sunt raporturile dintre editorul elveţial şi redacţia ziarului Libertatea?

Pornim de la principiul că românii sunt cei care pot şi trebuie să facă ziarul, Ringier urmând să dea tot concursul material. Grupul nostru are multă experienţă în acest domeniu şi, ca atare, este foarte realist.” - se arată în interviul realizat în pagina 3, din ediţia Libertatea de la 1 iunie 1994, cu dl. Albert Schwarzenbach, şeful Ringier România de atunci.

După 30 de ani: redacţia Libertatea reclamă imixtiunea comercialului în editorial

La aproape 30 de ani de la achiziţia de către Ringier, la trei decenii de la acel editorial, tensiunile sunt maxime în interiorul Ringier România. Presiuni al managementului pentru a vedea articolele despre pariuri înainte de publicare şi, apoi concedierea redactorului-şef Cătălin Ţepelin au declanşat un protest al redacţiilor Libertatea şi Gazeta Sporturilor.

Un val de solidaritate cu jurnaliştii a venit din mai multe zone: de la colegi de breaslă şi redacţii, până la organizaţii ale lumii publicităţii. Inclusiv premierul Marcel Ciolacu a reacţionat. Chiar şi Comisia Europeană.

Filmul evenimentelor:

  • La 3 octombrie 2023, Cătălin Ţepelin (care din 2018 a fost redactor-şef la Gazeta Sporturilor, alt titlu deţinut în România de compania elveţiană Ringier) este înlăturat de la conducerea ziarului.
  • Cătălin Ţepelin spune punctul său de vedere despre demiterea sa: „În ultimul an, au fost mai multe discuţii în contradictoriu cu managementul elveţiano-bulgar. Am transmis că (...) nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele «sensibile» despre industria pariurilor, de exemplu”.
  • Gazetarul Cristian Tudor Popescu anunţă că încetează să mai publice opinii în Gazeta Sporturilor, ca urmare a demiterii lui Cătălin Ţepelin din fruntea ziarului de sport, de către patronatul elveţian.
  • Ulterior, peste 70 dintre jurnaliştii GSP şi Libertatea s-au solidarizat cu Cătălin Ţepelin printr-o scrisoare publică în care menţionau că redactorul-şef de la GSP a fost demis după ce redacţia a refuzat cererile managerilor din conducerea grupului de presă de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienţi de publicitate.
  • Jurnaliştii Ringier România arată că, anul acesta, pe 31 iulie şi pe 8 august 2023, redactorului-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Ţepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre şefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienţii de publicitate.
  • Jurnaliştii Ringier România semnează un protest pe care îl transmit către compania-mamă.
  • La 10 octombrie, Dan Puică, şeful Ringier România, are prima întâlnire cu ziariştii GSP şi Libertatea de la concedierea lui Ţepelin! „Mi s-a comunicat că, (din pucnt de vedere) comercial, ne bazăm pe industria de betting", a spus el redacţiei, într-o întâlnire online.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO. Plecare-şoc de la Gazeta Sporturilor. Cătălin Ţepelin, dat afară de la Gazeta. Jurnalistul a părăsit redacţia în aplauzele colegilor. Are legătură cu industria pariurilor sportive?

Cătălin Ţepelin, despre concedierea de la GSP şi un episod din august: „Am transmis că (...) nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele «sensibile» despre industria pariurilor, de exemplu"

Ringier despre „separarea" de Cătălin Ţepelin: diferenţe de opinie privind direcţia strategică a publicaţiei. Cine preia redacţia?

FĂRĂ PRECEDENT. „Ne opunem!" Redacţiile Libertatea şi Gazeta Sporturilor, solidare cu plecarea lui Ţepelin. Concediat după ce s-au opus să arate managementului în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc

Despre Ringier Group

  • Ringier este o companie media şi de tehnologie veche de 190 de ani, deţinută de o familie din Elveţia.
  • De peste 30 de ani, Ringier este activ în Europa Centrală şi de Est în domeniile media, pieţele digitale şi media sportivă.
  • Activităţile de afaceri au început în 1990 în fosta Cehoslovacie. În piaţa mass media din România activează din 1992 (când a intrat cu săptămânalul Capital).
  • Au urmat, din 1993, Bulgaria, Polonia şi Ungaria. În 2016, Ringier şi Axel Springer şi-au grupat activităţile internaţionale în Europa Centrală şi de Est şi au fondat societatea mixtă Ringier Axel Springer Media AG în Polonia, Serbia, Slovacia, Ungaria şi ţările baltice.
  • În 2021, Ringier a achiziţionat toate acţiunile lui Axel Springer din Estonia, Letonia, Lituania, Serbia, Slovacia şi Ungaria. Asociaţia mixtă din Polonia rămâne neschimbată. 2023 a marcat prima intrare pe piaţă în Grecia şi în Portugalia.
  • Ringier Sports Media Group AG (RSMG) – care face parte din Ringier Group – a achiziţionat, în iulie anul acesta, titluri şi în Portugalia, mai precis Sociedade Vicra Desportiva SA, inclusiv A Bola (ziare, digital şi TV) şi revista AutoFoco de la Vicontrol SGPS S.A.
Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus