Skip to main content

Libertatea presei în România a devenit „problematică“ în 2022. Pe ce loc am căzut, conform noului index

 
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Presa din România înregistrează un declin. Ţara noastră este acum la categoria celor cu o „situaţie problematică”. Ne-a depăşit până şi Moldova.

Publicitate

Indexul mondial al libertăţii presei 2022 a fost publicat astăzi, pe 3 mai, chiar în ziua în care se celebrează fenomenul în întreaga lume. Este cel de-al 20-lea clasament realizat anual de organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF).

Ediţia din 2022 a World Press Freedom Index evaluează starea presei în 180 de ţări şi teritorii.

Libertatea presei în România 2022

Pentru România nu sunt veşti deloc bune. Ţara noastră a ajuns pe locul 56, după ce doi ani la rând (2020 şi 2021) s-a situat pe locul 48. În consecinţă, am ieşit din categoria ţărilor cu o „situaţie satisfăcătoare” a presei şi am intrat în rândul celor cu o „situaţie problematică”.

Pe de altă parte, Republica Moldova a avansat 49 de poziţii şi se poziţionează acum pe locul 40. Astfel, are 16 poziţii înaintea noastră, cu toate că în ultimii doi ani, presa moldovenească a ocupat locuri mult mai joase: 91 în 2020 şi 89 în 2021.

Pe aceaşi pantă negativă ca România în privinţa îngrădirii libertăţii presei a alunecat şi Grecia care a ajuns statul cu cel mai prost scor din Uniunea Europeană – locul 108 – fiind depăşită de Bulgaria (91). După noi se mai află ţări precum europene precum Italia (58) şi Polonia (66).

Cine stă cel mai bine în top?

Pe primul loc în lume este Norvegia, aceasta fiind urmată de Danemarca şi Suedia. Totodată, în top 10 se află şi două ţări foste comuniste. Estonia şi Lituania, ce au ţinut de Uniunea Sovietică, ajung acum să ocupe poziţiile 4, respectiv 9.

Germania se află pe 16,  Belgia pe 23, Marea Britanie pe 24, Franţa pe 26, iar SUA pe 42.

Totuşi, analiştii subliniază efectele unui spaţiu informativ online globalizat şi nereglementat, care încurajează ştirile false şi propaganda.

Concluzia generală este că presa a intrat într-o nouă eră a polarizării, conform unui comunicat RSF.

„La nivel internaţional, democraţiile sunt slăbite de asimetria dintre societăţile deschise şi regimurile despotice care controlează mass-media şi platformele online în timp ce duc războaie de propagandă împotriva democraţiilor. Polarizarea pe aceste două niveluri alimentează o tensiune crescută“, se arată în raportul RSF.

Pe loc sunt Ucraina şi Rusia? Dar China?

În contextul războiului în derulare, Ucraina se află pe locul 106 (anterior 97), iar Rusia pe 155 (anterior 150). Poziţiile lor în declin sunt justificate mai ales că acest conflict fizic a fost precedat de un război de propagandă.

Situaţia este clasificată drept „foarte rea” într-un număr record de 28 de ţări în Indexul din acest an. Totodată, 12 ţări, printre care Belarus (locul 153) şi Rusia (locul 155), se află pe harta roşie a Indexului.

În raportul RSF, analiştii spun că intervenţia militară rusă din Ucraina a avut drept ţinte precise organizaţiile de presă din teritoriile ocupate.

„În Europa de Est, dincolo de tragediile umane, războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei are efecte devastatoare asupra libertăţii presei din regiune. Nu mai puţin de cinci jurnalişti au murit după prima lună de război, care a început la 24 februarie 2022”, se mai arată în raportul publicat.

China (175), unul dintre cele mai represive regimuri autocratice din lume, îşi foloseşte arsenalul legislativ pentru a-şi limita populaţia şi a o separa de restul lumii, în special de Hong Kong (148), care şi-a îmbunătăţit indexul.

Cel mai mic scor la libertatea presei îl au:

  • China (175),
  • Myanmar (176) - lovitura de stat din februarie 2021 a adus libertatea presei înapoi cu 10 ani,
  • Turkmenistan (177),
  • Iran (178),
  • Eritreea (179)
  • Coreea de Nord (180).
     
Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mile Mile
    E în funcție de educație
  • Libertatea propagandei Libertatea propagandei
    Cu excepția a 3 state scandinave, niciun altul nu a mai obținut calificativul maxim. Trăim într-o lume din ce în ce mai apăsătoare și mai amenințătoare pentru libertate și tare mi-e că e doar începutul unei perioade foarte grele, o perioadă în care ne vom îndrepta spre China și spre Coreea de Nord, nu spre Danemarca sau Suedia.

    Marea problemă e faptul că presa însăși, pe măsură ce s-a corporatizat, a ales banul în detrimentul onestității și s-a transformat într-o uriașă orchestră de vuvuzele pentru interesele proprietarilor ei și ale statului - interese care sunt, aproape invariabil, total opuse celor ale omului simplu.
  • Presa din Yemen Presa din Yemen
    Hai să emigrăm în Yemen :)))
  • geo geo
    Sa fim seriosi...ce presa mai avem...in orasul meu mai exista un singur ziar print unde politicienii locali de la PSD si PNL, pe rand, isi platesc articolele de promovare. Mai sunt cateva publicatii on-line, unde, la fel, politicienii celor 2 partide cotizeaza. Asta mai este presa ?
  • DURO DURO
    e interpretativa . Sigur este ca toate au un stapin chiar si ,,independentele ,, Fac jocul simpatiilor politice ale patronilor care au de aici beneficiile lor Toate mint sau exagereaza numai sa atraga atentia Grav este ca media a fost folosita in santaj
  • Jay Jay
    In Romania, problema presei nu este gradul de libertate, ci nivelul foarte scazut al profesionalismului.
  • Cristi Nedelcu Cristi Nedelcu
    în România este #***Media 90%

Trimite un comentariu

sus