Skip to main content

Licenţa pe satelit Realitatea Plus, prelungită cu încă nouă ani după ce CNA a discutat cu cei doi copii ai lui Maricel Păcuraru, Paul şi Alexandra

 
Licenţa pe satelit Realitatea Plus, prelungită cu încă nouă ani după ce CNA a discutat cu cei doi copii ai lui Maricel Păcuraru, Paul şi Alexandra

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a prelungit cu încă nouă ani licenţa prin satelit a televiziunii Realitatea Plus, după ce a purtat discuţii cu doi dintre copiii lui Maricel Păcuraru, Paul Păcuraru şi Alexandra Păcuraru. La aceeaşi şedinţă au participat şi directorul editorial Vlad Nichita şi directorul executiv Roxana Băncuţă. 

Publicitate

Discuţia a avut loc după ce forul a amânat să dea un vot pentru această prelungire întrucât, în contextul numeroaselor sancţiuni pe care le-a primit postul în ultimul an (47 la număr), membrii au dorit să discute cu reprezentanţi din partea acţionarului (detalii, AICI). 

Membrii CNA au discutat mai bine de o oră cu reprezentanţii postului Realitatea Plus. O discuţie în care Paul Păcuraru a aruncat o afirmaţie contrazisă imediat: a susţinut în faţa CNA că Realitatea a avut câştig de cauză în majoritatea proceselor CNA. Situaţia stă însă exact invers: CNA este instituţia care a avut câştig de cauză.

Cristina Pocora, membru CNA: 

„Cred că e bine să-i ascultăm să facă o prezentare despre planurile de viitor pentru următorii nouă ani. Pe mine mă interesează cum consideră că vor sta lucrurile altfel în următorii nouă ani, dacă în ultimul an are 47 de sancţiuni, mare parte dintre ele pe informare corectă.

Aş vrea să aud proiectul cu care vor să ne convingă pentru următorii nouă ani.”

Paul Păcuraru, reprezentantul acţionarilor:

„Cred că e foarte simplu de dovedit că am făcut investiţii majore în acest proiect media, inclusiv începând cu anul 2019. Am alocat o serie de resurse semnificative, de la alocarea echipamentelor de ultimă generaţie, la un sediu nou, unde în prezent îşi desfăşoară activitatea toţi colaboratorii Realitatea.

Am făcut nişte investiţii majore şi chiar ne-am dorit acest proiect şi prin prisma faptului că am solicitat două noi licenţe, proiecte care sunt în desfăşurare.

Cred că am demonstrat în acest timp că încercăm pe cât posibil să îmbunătăţim atât serviciile cât şi partea editorială.

Cristina Pocora:

„Pe partea editorială şi legat de faptul că în ultimele 12 luni aţi fost foarte pe lângă legea audiovizualului: Aceste 47 de sancţiuni îmi arată mie că sunteţi un radiodifuzor care una zice în faţa Consiliului şi alta se întâmplă în realitate.

47 de sancţiuni în 12 luni, eu nu cred că am asistat la un asemenea record când a fost să votez pentru o prelungire de licenţă. Aş vrea să văd cum mă convingeţi că în următorii nouă ani veţi respecta legea.”

Paul Păcuraru:

„Aş vrea să nu plecăm de la o premisă greşită. V-am înţeles întrebarea şi chiar sunt în faţa dumneavoastră să clarificăm lucrurile astea, dar nu aş vrea să plecăm de la o premisă greşită. 

Dumneavoastră reprezentaţi Consiliul Naţional al Audiovizualului, respectăm deciziile dvs, dar şi noi la rândul nostru avem posibilitatea să ne apărăm în instanţă. Vreau să vă spun că nimeni nu este fără de păcat sau om care să nu fie supus greşelilor.

Atâta timp cât dvs aţi luat o decizie, am încercat să ne spunem punctul de vedere, aplicat de la fiecare reclamaţie în parte. Am încercat să venim cu probe şi documente şi puncte de vedere a acelor persoane care au fost vizate de acele emisiuni, Într-o mare măsură nu aţi apreciat aceste lucruri ca fiind suficiente şi ne-aţi acordat o sancţiune. 

Noi am făcut demersuri să ne apărăm şi aş vrea totodată, pentru că aţi ridicat această problemă cu cele 47 de sancţiuni acordate în ultimele 12 luni, să vă spun că marea majoritate a acestor sancţiuni au fost câştigate de noi în primă instanţă. Vreau să vă spun totodată şi să fac un apel la o raţiune umană din partea dumneavoastră că nu este uşor să aplici o sancţiune de 100.000 de ron unei entităţi private, unde am venit şi am recunoscut în faţa consiliului că a fost din cauza unei erori umane.

Am încercat să remediem şi am dat dovadă de bună credinţă. Nu vreau să generalizez, dar sunt unele instituţii media unde voit încalcă sau fac anumite abateri ale legii pentru că încasează din publicitate sume suficient de mari care ar acoperi eventual şi o sancţiune maximă. La noi nu a fost cazul de aşa ceva. 

Ştiu toată situaţia litigioasă pe care o avem în instanţă, gândiţi-vă că sunt costuri pe care noi trebuie să le suportăm. Ca orice cetăţean care poate primi o sancţiune pentru că a trecut pr culoarea roşie sau nu a purtat centura de siguranţă şi a primit o amendă, are dreptul de a contesta acea decizie. 

Aş vrea să plecăm nu de la o idee preconcepută că suntem clar vinovaţi şi că am făcut nişte lucruri doar ca să sfidăm sau să denigrăm CNA. Am şi o serie de litigii, şi anume 8, care însumează sume considerabile pentru noi şi chiar ne-au afectat din punct de vedere financiar, unde instanţa ne-a dat dreptate. Şi sunt sume considerabile.

Restul litigiilor nu au ajuns încă pe masa judecătorului. Aş vrea totodată să ne şi înţelegeţi. Sunt conştient că au fost anumite lucruri care probabil se puteau remedia diferit, dar nu aş vrea să plecaţi de la ideea că suntem nişte persoane ostile care nu ţinem cont absolut deloc. Gândiţi-vă că că avem sute de angajaţi, că încercăm să facem lucrurile să funcţioneze, pentru că suntem o societate privată şi vremurile nu sunt tocmai ok. 

Aş vrea să încerc prin acest dialog să vă schimb puţin percepţia că nu au fost lucrurile făcute cu rea-credinţă.”

În replică faţă de afirmaţia că au câştigat „marea majoritate a acestor sancţiuni au fost câştigate în instanţă”, Valentin Jucan a ţinut să prezinte că procese au fost, de fapt, în favoarea CNA.

Jucan: „O să punem pe site situaţia litigiilor dintre CNA şi Realitatea. Aţi avut o pledoarie pornind de la faptul că noi pierdem procesele cum dumneavoastră. Ceea ce încerc să vă spun e că noi le câştigăm.

Dar noi nu v-am invitat aici pentru a avea o ciocnire de dosare. Din păcate dumneavoastră aţi debutat cu această idee şi, permiteţi-mi expresia, aţi vrut să ne daţi puţin peste nas arătându-ne că noi pierdem dosarele cu Realitatea. Le vom pune pe site, ca să arătăm cum stă situaţia.

Rugămintea colegilor mei a fost următoarea: având în vedere toate derapajele care, repet, cum arată situaţia la instanţă, ne este favorabilă, nu vă este favorabilă, nu ne dorim să dăm amenzi peste amenzi pentru că nu acesta este scopul nostru de a ne transforma în personal de dat amenzi, noi ne-am dorit să vă avem pentru a obţine răspunsuri şi nu pentru a dezbate ce s-a întâmplat.

Colegii mei au dorit să vă aibă în faţă să obţină nişte garanţii în legătură cu echilibrul, cu respectarea legii şi codului audiovizualului. Solicitările colegilor mei au fost în acest ton, nu are rost să analizăm acum emisiune cu emisiune sau situaţia litigioasă dintre noi, iar noi să ne simţim prost din cauza eventualelor litigii.

Nu ne simţim prost deloc, ne simţim stăpâni pe ceea ce facem. Să avem o atitudine pozitivă şi pe scurt să proiectaţi acest lucrur pentru ceea ce urmează în următorii noi pe această frecvenţă de satelit”

Mircea Toma, membru CNA: 

„S-a făcut o afirmaţie simplă, clară, că atunci când ajung în instanţă Realitatea Plus câştigă majoritatea proceselor în care contestă deciziile CNA, ceea ce în timp util am văzut că nu era o afirmaţie clară.

Sunt mai chiţibuşar, sunt atent la cuvinte, s-a format această propoziţie: „s-a câştigat majoritatea proceselor în primă instanţă”. Asta e o afirmaţie care nu are o acoperire în realitate. (...) Trebuie să spun că sunt multe zeci de televiziuni. Din cele multe zeci de televiziuni din România, sunt aproximativ patru televiziuni care concentrează 80% din deciziile de sancţionare. La această statistică contribuie şi Realitatea.

Identificarea derapajelor nu ne aparţine în marea majoritate a situaţiilor. Deciziile sunt luate cu textul legii în faţă.”

În aceeaşi şedinţă Alexandra Păcuraru le-a reproşat şi ea membrilor CNA că au amendat-o pentru emisiunile în care a discutat despre Mitropolitul Longhin Jar:

Păcuraru: „Aş vrea să intervin să mă justific, să vă conving că nu aţi avut dreptate în ce priveşte jduecarea mea în emisiunile pe care le-am moderat spre a-l salva pe Mitropolitul Jar.

Vreau să vă spun că nu l-am cunoscut niciodată personal până la Cluj, până m-am ocupat să fie operat pe inimă. I-am simţit din voce durerea, i-am primit analizele toxicologice, a fost otrăvit. I-am informat pe cei responsabili. Înţeleg că situaţia a fost delicată, însă acest om, dacă nu venea în România, murea în Ucraina.

Am intrat în sala de operaţie, am asistat la operaţie şi dacă se poate vedea a fost bătutu atât de tare şi i-am văzut tija, care este pe toată coloană. Omul acesta a fost bătut să rămână în scaunul cu rotile. M-a sensibilizat. Am simţit că trebuie să mă implic şi să lupt pentru viaţa lui.”

Dorina Rusu, membru CNA, i-a întrebat pe reprezentanţii postului legat de campania electorală pe care o face partidului AUR, lucru interzis de legea audiovizualului, în afara campaniei electorale. 

„Cum justificaţi faptul că aţi făcut campanie în afara campaniei electorale pentru un partid? Toată lumea ştie că acela este proiectul AUR (Caravana Medicală - n.r.)”, a spus Dorina Rusu.

Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA, a completat întrebarea şi i-a întrebat pe reprezentanţii televiziunii dacă au un contract cu partidul AUR. 

Roxana Băncuţă, director executiv Realitatea:

„Nu este niciun contract de promovare. Nouă ni s-a părut un demers în folosul oamenilor. Într-adevăr, la început se putea identifica cu acel partid, dar ca dovadă că încercăm să ne corectăm atunci când greşim, este faptul că nu am mai folosit şi am evitat sigla şi tot ce e legat de acel partid, dar este o acţiune în folosul românilor, a celor care nu au acces uşor la spitale şi la medici şi am considerat că este bine să-l promovăm.”

„Este o acţiune în beneficiul unui partid”, i-a replicat Dorina Rusu, membru CNA. 

„Nu, este în beneficiul oamenilor”, a spus Roxana Băncuţă

Alexandra Păcuraru: „Eu, înaintea fiecărei emisiuni România Suverană, de la începutul acestei campanii medicale, am făcut o provovcare către partidele politice, ca fiecare să meargă cu caravana şi fiecare să atragă o echipă de voluntari care să trateze românii.

Pentru că ar putea să aibă o capacitate să dea servicii medicale în toate jdueţele şi toate zonele unde cu siguranţă nu pot ajunge doar cei de la AUR. Ce i-a oprit pe cei de la PNL, USR, Forţa Dreptei sau ceilalţi să se implice şi să facă o caravană mobilă?”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus