Skip to main content

Realitatea Plus riscă să rămână fără licenţa prin satelit. CNA vrea să discute cu acţionarul, soţia lui Maricel Păcuraru. „Când ai 47 de sancţiuni în ultimul an, vreau să văd pentru ce votez"

 
Realitatea Plus riscă să rămână fără licenţa prin satelit. CNA vrea să discute cu acţionarul, soţia lui Maricel Păcuraru. „Când ai 47 de sancţiuni în ultimul an, vreau să văd pentru ce votez"

UPDATE 17.30. CNA a decis la finalul şedinţei publice de miercuri să prelungească licenţa audiovizuală prin satelit a postului Realitatea Plus, după ce au intrat în şedinţă fiul şi fiica lui Maricel Păcuraru, Paul Păcuraru şi Alexandra Păcuraru. 

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului nu va prelungi licenţa prin satelit a televiziunii Realitatea Plus până nu discută şi cu acţionarul televiziunii. Licenţa pe satelit a televiziunii expiră la data de 10 martie (duminică), ceea ce înseamnă că televiziunea nu va mai putea emite prin satelit după această dată. Realitatea Plus are însă şi o licenţă prin cablu pe care emite în prezent în ţară.

Licenţa de satelit este folosită în special pentru publicul din afara ţării, spun cei de la Realitatea.

Membrii CNA şi-au arătat disponibilitatea de a face o şedinţă extraordinară, înainte de data expirării licenţei, dacă va participa şi acţionarul postului, Daniela Madi Păcuraru, soţia omului de afaceri Maricel Păcuraru. 

CNA a discutat şi în şedinţa de marţi şi cea de azi, miercuri, 6 martie, solicitarea de prelungire a licenţei prin satelit a postului Realitatea Plus cu încă nouă ani. Aşa cum este cutuma la CNA, la astfel de prelungiri de licenţă, în faţa forului veneau oameni din conducerea televiziunii şi chiar acţionarii. 

Acum, nu a fost cazul. Postul a fost reprezentat marţi de Mihăiţă Avram, cel care vorbeşte de obicei în numele televiziunii.

„Orice post care a venit aici pentru prelungire de licenţă a venit cu echipa. Este pur şi simplu bătaie de joc felul în care postul tratează această problemă”, a spus Dorina Rusu, membru CNA.

Cristina Pocora, membru CNA, a ţinut să sublinieze că este nevoie de o discuţie cu oameni din conducerea postului şi chiar şi cu acţionarul, Daniela Madi Păcuraru (soţia lui Maricel Păcuraru), având în vedere că postul de televiziune a avut în ultimele 12 luni 47 de sancţiuni (amenzi şi somaţii).  

Cristina Pocora:

„Sunt 47 de sancţiuni în ultimul an pe informare corectă, adică o temă cu greutate care spune ceva despre un radiodifuzor, nu mai pun cele de demnitate umană. Nu aş expedia la diverse, scurt, repede, cu Mihăiţă, care ne asigură că va fi bine că nu va fi rău.

Din punctul meu de vedere, când vii pentru un asemenea proiect, este normal să ai echipa de acţionariat, de management, care să ne prezinte proiectul pentru următorii 9 ani, care să participle la o dezbatere serioasă.

Când ai 47 de sancţiuni pentru ultimul an, iertaţi-mă, sunt o mare susţinătoare a libertăţii presei, dar vreau să-i aud pentru ce votez pentru următorii nouă ani. Au fost situaţii când pentru 14 sancţiuni pe acelaşi capitol într-un an, eu nu am putut să acord votul (pentru prelungire n.r.). Prin urmare nu vreau să am un tratament discriminatoriu faţă de un radiodifuzor sau faţă de altul. 

Propunerea mea este să amânăm şi să invităm echipa de management, acţionariatul, oameni care ne pot povesti cum vor fi următorii nouă ani şi care va fi abordarea postului în următorii nouă ani.”

Reprezentantul postului le-a promis membrilor că vor reveni cu echipa în şedinţa de astăzi, miercuri, 6 martie. Însă în deschiderea şedinţei de astăzi, acţionarul postului a transmis că nu poate participa. Au fost reprezentaţi de directorul editorial Vlad Nichita, şi de directorul executiv Roxana Băncuţă. 

Dar CNA a considerat că nu este suficient. 

Cristina Pocora:

„Putem să o aşteptăm pe doamna acţionar. Eu nu văd o problemă în a o aştepta. Dacă nu a putut să intre astăzi, e ok să o aşteptăm. Avem toată disponibilitatea de a aştepta, de a discuta cu dumnealor.

Respectăm procedura noastră în care atunci când e vorba de o reînnoire avem şi reprezentanţii acţionariatului, mai ales că aici avem 47 de sancţiuni, o parte din ele date pe informare corectă. Am avut şi situaţia cu cele 10 minute. E bine să discutăm cu acţionarii şi cu cei care discută soarta acestei televiziuni şi nu cu avocaţii.

Din punctul meu de vedere, eu am timp să aştept, sunt disponibilă oricând poate doamna acţionar să fie prezentă.”

În replică, Mihăiţă Avram, cel care reprezintă postul în relaţia cu CNA le-a transmis membrilor că astăzi „sub nicio formă” nu o să poată să intre acţionarul în discuţie. 

„Decizia de a participa la o prelungire de licenţă, odată la nouă ani, decizia vă aparţie. Vreau să fie foarte clar de la început că CNA are o problemă cu Realitatea Plus, nici vorbă. Noi v-am aşteptat aşa cum aşteptăm toţi radiodifuzorii. Am avut toată disponibilitatea.

Solicitarea respectuoasă a acestui consiliu a fost să avem şi un punct de vedere a acţionarului. Decizia de participare şi de interesul pe care îl acordaţi pentru o frecvenţă chiar şi de satelit vă aparţine”, le-a transmis Valentin Jucan repreznetanţilor postului. 

Roxana Băncuţă a precizat că nu au ştiut că e necesar să apară acţionarul la această discuţie.

„Nu a fost rea voinţă sau tăcere, pur şi simplu a fost foarte din scurt. Am înţeles că doriţi această întâlnire doar că nu s-a putut astăzi.”

Roxana Băncuţă, care ocupă funcţia de director executiv la Realitatea Plus, le-a transmis membrilor că ea reprezintă acţionarul în faţa CNA.

„De fiecare dată am încercat să corectăm greşelile şi aveţi şi dovezi în acest sens. Nu aş vrea ca expirarea licenţei să fie o pedeapsă.

Aş vrea să pornim pe o nouă licenţă de nouă ani cu încrederea că lucrurile vor merge foarte bine, din ce în ce mai bine. De aceea suntem prezenţi eu şi directorul editorial.”

Valentin Jucan: 

„Stimată doamnă, dar nu este o pedeapsă. Nu am cum să nu anticipez reacţia postului dumneavoastră. Nici măcar dumneavoastră nu aţi fost prezentă ieri.”

Jucan le-a transmis repreznetanţilor Realitatea ca au toată deschiderea de a discuta prelungirea de licenţă într-o şedinţă separată.

„Avem toată disponibilitatea. CNA nu se închide astăzi la ora 17.00. (...) Nu ne-am propus să punem beţe în roate astfel încât să nu prelungim o licenţă de satelit. Licenţa principală pe care o are Realitatea este cea de cablu. Nu este o miză de nu ştiu care.”

Întrebat la ce folosesc licenţa pe satelit a televiziunii, Mihăiţă Avram a transmis că este pentru a emite în afara ţării. „Sunt foarte mulţi români care în momentul de faţă recepţionează Realitatea pe antenele de satelit. În Italia, spre exmplu, Realitatea nu se poate recepţiona prin cablu.”

Cristina Pocora a subliniat la rândul ei că este disponibilă să participe la o şedinţă extraordinară şi vineri şi sâ,bătă şi duminică pentru a discuta prelungirea de licenţă, cu condiţia să fie prezentă şi cea care este acţionar al televiziunii, Daniela Madi Păcuraru. 

Valentin Jucan: 

„Încă o dată pentru cei care consemnează şi folosesc cu bună credinţă ceea ce spunem noi aici. Noi ne dorim să obşinem nişte răspunsuri, funcţionăm în baza legii, dorim să obţinem răspunsuri fiindcă face parte din misiunea pe care o avem şi acţionăm exclusiv în mandatul pe care ni-l dă legea. Noi putem să convocăm o şedinţă şi mâine şi poimâine.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus