Skip to main content

Anchetă Captura.ro: Cum încearcă Maricel Păcuraru să preia ostil EVZ şi Capital. Istoria detaliată a şpăgii către Elena Udrea: creanţa EVZ şi milioanele de euro cărate de Radu Budeanu

 
Foto: Captura.ro
Foto: Captura.ro

O investigaţie detaliată a modului în care Maricel Păcuraru încearcă să preia publicaţiile Evenimentul zilei şi Capital. Care este legătura cu progaganda rusească? Plus o explicaţie detaliată a celebrei şpăgi către Elena Udrea: cinci milioane de euro date de Bogdan Buzăianu şi cărate personal de Radu Budeanu, patronul grupului Gândul. O anchetă jurnalistică semnată de Mihai Munteanu, de la site-ul Captura.ro.

Publicitate

Detalii, în continuare. Câteva idei, pe scurt:

  • Evenimentul zilei şi Capital sunt ţinta unei operaţiuni de preluare ostilă. Miza este pachetul de control în compania de presă Editura Evenimentul şi Capital SRL, condusă oficial în ultimul deceniu de consultantul politic Dan Andronic.
  • Artizanul preluării ostile este Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV şi posesorul unui cazier penal vast.
  • Maricel Păcuraru e totodată finanţatorul aşa-numitului Club de Presă, o organizaţie înfiinţată recent sub bagheta sa logistică, care integrează conspiraţionişti notorii, condamnaţi penal şi propagandişti de punctaje ruseşti.
  • Păcuraru revendică 50% din acţiunile publisherului după preluarea unei creanţe controversate de 900.000 de dolari: cea prin care Elena Udrea a primit efectiv ziarul Evenimentul Zilei şi revista Capital în cadrul unei şpăgi mai ample.

În mijlocul acestui subiect este şi fostul patron al EVZ, Bobby Păunescu, care încă mai deţine 5% din EVZ.

Istoria unei şpăgi: cum a primit Elena Udrea "cadou" Evenimentul zilei

Tentativa de preluare ostilă are în centru o creanţă mai veche (din şpaga către Elena Udrea), ajunsă acum la Maricel Păcuraru, care i-ar asigura jumătate din Evenimentul zilei şi Capital. Bobby Păunescu spune că deja i-a cedat dreptul de reprezentare pentru celelalte 5% lui Maricel Păcuraru.

Pe puncte, istoria celebrei creanţe:

- În 2010, Bobby Păunescu a împrumutat 900 de mii de dolari de la Bogdan Buzăianu şi a garantat cu jumătate din participaţiile în societatea care editează EVZ şi Capital.

- Ulterior, Buzăianu a pus creanţa „în circulaţie” prin investiţia penală în influenţa Elenei Udrea. DNA susţine că creanţa de 900.000 de dolari a fost inclusă în şpaga pe care Bogdan Buzăianu, mogulul Energiei, i-a dat-o Elenei Udrea în 2011, ca să intervină pentru prelungirea contractului dintre firma sa (Energy Holdings) şi Hidroelectrica.

- Devenită ministrul Dezvoltării în guvernul Boc, Udrea ar fi acceptat cinci milioane de euro de la Buzăianu, arată DNA, sumă din care a făcut parte şi creanţa asupra publicaţiilor.

- În afară de hârtia în valoare de 900 de mii de euro care îi dădea putere asupra EVZ şi Capital, Udrea a primit restul cash, în bancnote din trei monede (euro, dolari şi lei). Cel care le-a livrat efectiv într-o geantă neagră la sediul PDL a fost Radu Budeanu, patronul site-urilor Cancan şi Gândul, un apropiat al lui Buzăianu la vremea aceea.

- În 2011, fostul patron Bobby Păunescu şi-a vândut oficial grosul acţiunilor în societatea de presă către Dan Andronic. Acesta din urmă a plătit pe loc 200 de mii de euro către Păunescu şi a preluat creanţa de 900 de mii. Preţ total 1,1, milioane. Dan Andronic nu a achitat creanţa respectivă. Practic, a preluat ziarul cu 200.000 de euro.

- În dosarul şpăgii de la Buzăianu, Dan Andronic s-a ales cu acuzaţia de mărturie mincinoasă după ce ar fi declarat că Elena Udrea nu îl superviza la ziar, deşi procurorii interceptaseră comunicaţii în care acesta îi dădea rapoarte economice sau cerea aprobări editoriale. Calitatea lui de interpus în combinaţie e subliniată în clar şi de procurorii anticorupţie.

Pe lângă cazul Evenimentul zilei, Captura trece în revistă cazul de la B1 TV, unde Maricel Păcuraru "îi sprijină pe aliaţii din familia Păunescu în păruiala cu Sorin Oancea, managerul televiziunii."

Conflictul a pornit după ce Bobby Păunescu a anunţat un parteneriat de business cu Maricel Păcuraru, iar Sorin Oancea a refuzat "fuziunea editorială".

Citeşte şi: SPECIAL. Posibile răspunsuri la întrebări. Cum a pornit "războiul" dintre acţionarii de la B1TV? Ar fi plecat de la refuzul de fuzionare editorială cu Realitatea

Ancheta Captura.ro punctează, totodată, discursul naţionalist şi eurosceptic al grupului Realitatea şi faptul că "propaganda suveranistă e combinată periodic cu punctaje de comunicare preluate din canale ruseşti".

Captura.ro: "Întreprinderea de presă a familiei Păcuraru & partenerii mai are însă o particularitate: fuziunea de conţinut. Aceeaşi informaţie-cheie se propagă simultan pe o puzderie de site-uri administrate de grupul Realitatea.

În avangarda acestei gherile digitale, se regăsesc şi site-urile mai radicale (solidnews.ro, radiogoldfm.ro, corectnews.ro etc), unde „corifeii” Clubului de Presă, Cozmin Guşă şi Sorin Roşca Stănescu, asociaţii lui Maricel Păcuraru, publică direct propagandă rusă."

Investigaţia relatează, pe larg, afacerile media ale "triumviratului" Maricel Păcuraru - Cozmin Guşă - Sorin Roşca Stănescu. Printre altele, în trecut, Maricel Păcuraru a preluat de la Sorin Ovidiu Vîntu Agenţia "Rusia la zi" şi revista "Noua rusie", coordonate de Mircea Popa, "un filorus declarat, care înainte de 1989 a cerut azil politic în URSS, iar Securitatea l-a închis sub suspiciuni de trădare."

Ancheta completă, pe Captura.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus