Skip to main content

Ce mai face Radu Ţibulcă (ex „Moldovenii”, Kanal D)? „Cel mai greu moment e cel de acum, când simt că trebuie să fiu extrem de atent la ceea ce scot pe gură” (Minutul Paginademedia)

 
Radu Ţibulcă este actor, creator de conţinut şi prezentatorul podcast-ului „Vin de-o poveste” / foto: arhiva personală
Radu Ţibulcă este actor, creator de conţinut şi prezentatorul podcast-ului „Vin de-o poveste” / foto: arhiva personală

Astăzi la Minutul Paginademedia este Radu Ţibulcă, actor, creator de conţinut şi fost om de radio. „Cel mai greu moment e cel de acum, când simt că trebuie să fiu extrem de atent la ceea ce scot pe gură şi că responsabilitatea mea este destul de mare”, povesteşte acesta pentru Paginademedia.ro.

Publicitate

Radu Ţibulcă este cunoscut din seria de sketch-uri de pe canalul 3 Chestii, care s-a transformat într-un serial de comedie, „Moldovenii”, difuzat la Kanal D. În acel timp a realizat şi matinalul de la Radio Impuls, iar în 2021 a lansat podcastul „Vin de-o poveste” şi tot atunci a renunţat şi la radio.

Anul acesta a mai cochetat şi cu televiziunea participând la transforming show-ul „Te cunosc de undeva!” (Antena 1):

„Nu cred că mă vor mai vedea birourile de HR de prin televiziuni prea curând la faţă. De ce? Fiindcă mă focusez pe online, acolo unde satisfacţiile mele au fost cele mai mari şi acolo de unde au şi aflat cei din media clasică despre existenţa mea”, a mărturisit Ţibulcă pentru Paginademedia.

Ce publicaţii citeşte?

Libertatea, Digi 24, Adevărul, g4media.

Serialul preferat?

„Clanul” (Pro TV).

Radu Ţibulcă a mai povestit că îi este dor de actorie, dar nu ar accepta orice proiect:

„Îmi e dor să joc. Dar n-aş accepta orice proiect, doar de dragul de a juca fiindcă e o discuţie despre priorităţi.”

Cât despre o revenire la radio, Ţibulcă spune că s-ar mai întoarce doar dacă l-ar tenta foarte mult proiectul:

„La radio nu mi-am dorit niciodată să ajung (...) M-aş mai întoarce doar dacă m-ar tenta foarte mult proiectul.”

Mai multe detalii despre preferinţele media ale lui Radu Ţibulcă, aflaţi la rubrica Minutul Pagina de media.

  • TV sau YouTube?

Categoric aleg Youtube, platformă care, fără dar şi poate, petrec cel mai mult timp. TV-ul îl aleg doar în regim de breaking news ori la evenimentele sportive importante.

În rest, plătesc abonament degeaba. Am două canale pe care le urmăresc în proporţii mari, Digi 24 şi Digi Sport. (La care mă uit şi pentru prezentatoarele de-acolo).

Rar apuc să văd jurnalul Andreei Esca şi poate că mai mut şi pe Antena 3, atunci când se petrece ceva cu adevărat important şi trebuie să văd cum prezintă informaţia mai multe dintre televiziuni.

  • Radio sau podcast?

Şi radio şi podcast. Radio atunci când merg cu maşina. Am posturile mele favorite şi programele mele favorite. Dimineaţa îl ascult pe Oprişan, dacă îl prind, adică în cazul în care am ghinionul de a trebui să mă trezesc la astfel de ore.

La amiază, îi ascult pe Popescu şi pe Cuza şi rareori pe Mândruţă, la Digi. România în direct o ascult foarte des, de cele mai multe ori online. Cătălin îmi este şi prieten, dar fără orice urmă de subiectivism, atât programul cât si realizatorul îmi plac foarte mult.

VIDEO. Rabu Ţibulcă într-un dialog cu jurnalistul Raul Bambu, în studioul Paginademedia

  • Facebook sau Instagram?

Deşi pe Instagram petrec mult timp, ştirile le văd prima dată pe Facebook. Pe Instagram public mai des, dar utilizez mai mult Facebook. În plus, pe Facebook sunt conflictele. Acolo e meciul mai atractiv.

Pe Instagram îmi plac fetele, pozele cu decoruri de Crăciun, în perioada aceasta şi reelurile cu yachturi, vara. Mai urmăresc şi câteva vedete care îmi plac mie mult şi prieteni.

  • Ştiri sau emisiuni?

Depinde de emisiuni. Dacă sunt emisiuni despre ştiri, mă uit. Dacă nu, ştiri. La emisiuni de divertisment nu m-am mai uitat de foarte mult timp. Doar când am mai apărut eu. Ştiri care prezintă evenimente care au impact direct asupra vieţii mele. În general, ştiri din zona politică, din politica externă şi ştiri din sport, în special din fotbal.

Am apucat deja să menţionez că mă uit des la Digi, însă citesc ştiri de pe multe site-uri. Mai nou, le citesc şi pe cele care vin de pe tot soiul de site-uri obscure, ori de pe site-uri vizibil părtinitoare, pentru că mă interesează şi narativa propagandistică ori manipulatoare.

În felul ăsta încerc să înţeleg mai bine care sunt scopurile şi cam ce ar putea să se întâmple în viitor.

  • De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?

Categoric, cel mai des mă informez din online.

  • Când ai citit ultima dată un ziar sau o revistă?

O revistă sau un ziar nu mi-am mai cumpărat de când mi-am luat primul smartphone, în 2011.

  • Cu ce publicaţii îţi începi ziua?

Încep ziua cu prima publicaţie a cărui share îmi apare în feedul de pe Facebook. Poate fi Libertatea, Digi 24, Adevărul, G4Media…nu contează.

  • Ce publicaţii din străinătate urmăreşti?

Din străinătate urmăresc cu precădere publicaţii americane ori britanice. Am avut o perioadă, la început de război, în Ucraina, când mai căutam şi momente din emisiunile lui Soloviov dar m-am lăsat. Oricum, le găseam greu.

V-am spus că mă uit în toate părţile. Dar cu precădere, publicaţiile mari, britanice şi americane. Fiind vorbitor şi de franceză, mai bag şi pe France24 dar rareori.

  • La ce te uitai la TV când erai mic?

Când eram mic televizorul era viaţa mea. Am crescut până la 8 ani, alături de părinţi dar şi de bunicii materni, în apartamentul de două camere ale acestora din urmă. Două camere rezultă două televizoare. Până veneau ai mei de la serviciu băgam cartoon „nercorc” cum îi spuneam eu.

Ulterior, în sufragerie se uita mama la Teo, iar în dormitor, bunicul la politică. Asta până spre seară când ambele televizoare erau pe politică. Miercurea mă uitam la Cârcotaşi, duminică la Divertis, vinerea la Ploaia de Stele şi sâmbăta la Surprize.

Mai târziu, am devorat tot ce înseamnă Dansez pentru tine, Românii au talent, Vocea României, X-factor, iar seara nu mă culcam decât după ce se termina În gura presei. Asta până când am descoperit Starea Naţiei. Dar deja nu mai eram mic.

Deja eram un adolescent problemă. Şi oricum, nu mai stăteam cu părinţii, ci numai cu bunica, iar locul de la TV-ul din dormitor îl eliberase bunicul prin 2006. (Exact în vinerea când a debutat Dansez pentru tine).

VIDEO. Secvenţe cu Ţibulcă din serialul Moldovenii (Kanal D)

  • Serial preferat?

Serialul preferat, ai să râzi, e Clanul. La momentul ăsta. E şi uşor să fie serialul preferat fiindcă e singurul pe care îl urmăresc. Am încercat Groapa, dar nu m-a prins. Probabil că dacă nu eram deja captivat de Tătuţu, i-aş fi acordat mai multe şanse. Am prieteni care sunt implicaţi în ambele seriale, însă, în inima mea este loc doar pentru Tătuţu, la momentul de faţă.

Îmi place foarte mult şi deşi constat cu ochiul critic destule greşeli, cred că e făcut next level pentru tot ce a fost la TV, în România. E vizibil mai bun şi decât Vlad, care şi ăla a fost bombă. Film preferat, fără discuţie, trilogia The Dark Knight, a lui Nolan! Batman e inspiraţia mea!

  • Ce jurnalist apreciezi? 

Apreciez mai mulţi jurnalişti. Îmi place mult Cristian Tudor Popescu. Nu sunt de acord cu el în absolut toate privinţele, însă, e o somitate pentru presa românească.

Îmi place teribil tot ce se întâmplă la Recorder. Îmi place mult şi Alex Nedea. Îmi plac şi Negruţiu şi Pândaru. Nu vreau să fi scăpat pe cineva fiindcă îmi plac mai mulţi. Uite, Alex Dima, uitasem.

  • Cât de des publici pe reţelele sociale?

Public zilnic în social media. Dar nu fiindcă trebuie, ci fiindcă aşa se nimereşte.

  • Te-ai mai reîntoarce la radio?

Actoria este segmentul unde cred în continuare despre mine că pot excela. Doar că trebuie să joc şi să mă antrenez. Îmi e dor să joc. Dar n-aş accepta orice proiect, doar de dragul de a juca fiindcă e o discuţie despre priorităţi.

La radio nu mi-am dorit niciodată să ajung, spre deosebire de Tudor Chirilă. Aşa a fost să fie. Dar mi-a plăcut. Şi da, radioul e un microb, nu e mit treaba asta. Cu toate astea, m-aş mai întoarce doar dacă m-ar tenta foarte mult proiectul. Ar trebui să îmi placă enorm de mult. Pentru că un matinal este extrem de solicitant şi poate periclita podcastul.Ceea ce ar fi categoric de nedorit, deoarece argumentul financiar este de ceva vreme în favoarea câştigurilor din online. Din acest motiv, pot afirma că sunt de părere că deja au venit acele vremuri când nici un angajator din media clasică din România nu mai poate concura cu Google.

Vorbesc aici strict despre monetizarea directă. Cea provenită din reclamele generate automat şi de utilizatorii de YouTube Premium care te urmăresc. Dacă faci conţinut de calitate, pentru audienţă mare şi reuşeşti să ţii oamenii mult timp pe clipurile tale, astăzi chiar poţi dezvolta un business în direcţia asta. Google ridicând ştacheta, va forţa şi celelalte platforme de socializare să optimizeze remuneraţia creatorilor.

Ca să mă întorc la întrebare, cel mai probabil nu m-aş mai întoarce la radio. Poate doar să mai fac ceva formate de tip podcast care să îmi aline astfel şi dorul de radio şi să îmi şi satisfacă dependenţa de microfon.

  • Care au fost cele mai grele momente din carieră?

Cel mai greu moment e cel de acum când simt că trebuie să fiu extrem de atent la ceea ce scot pe gură şi că responsabilitatea mea este destul de mare. Urmează o perioadă cel puţin complicată, un an agitat şi dificil, iar contextul atât pe plan internaţional cât şi naţional va fi de aşa natură încât avalanşa informaţională se va înteţi tot mai tare.

Cred că e foarte important mesajul pe care aleg să îl transmit către oamenii care mă urmăresc şi pe lângă faptul că mereu am făcut lucrurile ghidat de cele mai bune intenţii, acum conştientizez şi un grad de responsabilitate sporit care este necesar. Practic, încerc să fiu mai atent şi să nu cad eu, mai întâi de toate, în capcana manipulării ori a propagandei, pentru a putea la rându-mi să transmit o idee de echilibru.

  • Dar cele mai amuzante sau provocatoare?

Provocator a fost s-o scot la capăt cu banii. Cel puţin la început. Provocator şi amuzant. Că dacă nu mă amuzam de unele situaţii, probabil că o dădeam în altele. M-am amuzat mult la Te cunosc de undeva, alături de CRBL. Chiar m-am distrat tare.

  • Cum îţi alegi invitaţii pentru proiectul tău Vin de-o poveste?

Invitaţii îi aleg în funcţie de subiecte, de ceea ce simt despre omul respectiv, de recomandările publicului şi colegilor, dar cel mai important, îi caut pe cei care au ce să povestească şi pe cei care îşi doresc să povestească.

  • În acest moment de ce proiecte te ocupi?

Vreau să fac un produs de ficţiune. Şi mai vreau nişte chestii, dar să nu ne aruncăm în prea multe direcţii, momentan.

Citeşte şi: Serialul Moldovenii debutează în noiembrie la Kanal D

Citeşte şi: VIDEO. Moldovenii, în studioul Paginademedia. Interviu "de voie bună" cu Radu Ţibulcă şi Petronel Gongeanu, actori în Moldovenii

 
 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus