Skip to main content

Novaia Gazeta: „Site-ul nostru a fost ucis“. Rusia a închis după 7 zile noul site

 
Novaia Gazeta: „Site-ul nostru a fost ucis“. Rusia a închis după 7 zile noul site

Rusia a închis noul site al publicaţiei independente Novaia Gazeta. După doar o săptămână de la lansare. Însă jurnaliştii scot şi a doua ediţie.

Publicitate

7 zile şi 9 ore. Atât a rezistat noul site rus până să fie blocat de Kremlin, scrie Libertatea. 


Ziarul independent Novaia Gazeta şi-a suspendat activitatea în martie, după ce a criticat ofensiva militară din Ucraina, relatează AFP.

Această mişcare este un semnal că Rusia continuă să înăbuşe presa liberă, scrie şi The Guardian, citat de Libertatea. 


Noul proiect al jurnaliştilor de la Novaia Gazeta a fost lansat pe 15 iulie, atât în print, cât şi online. Însă prima ediţie a publicaţiei Novaya Rasskaz-Gazeta conţinea o analiză a ideologiei lui Vladimir Putin şi a autoritarismului.

La cererea procuraturii, autoritatea de supraveghere a telecomunicaţiilor din Rusia a blocat noul site, după numai o săptămână.

Potrivit unui comunicat dat de Novaia Gazeta, procuratura rusă a acuzat publicaţia de „discreditarea” forţelor armate ruse. Nu a oferit alte detalii.

Au închis online-ul, dar nu şi print-ul

„În acest moment, nu există plângeri împotriva revistei noastre care apare pe suport de hârtie. Aşadar, vom continua să pregătim al doilea număr al acesteia”, mai scriu jurnaliştii de la Novaia Gazeta în comunicat, invitându-i pe cititorii publicaţiei „să nu se lase descurajaţi”.

După suspendarea activităţii în martie, o parte din jurnaliştii publicaţiei au emigrat şi au lansat, în Europa de Vest, o nouă ediţie online (Novaya Gazeta Europe).

Iar redactorul-şef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021, şi-a scos medalia la licitaţie, luna trecută.

A primit pe ea peste 100 de milioane de dolari pe care i-a donat UNICEF pentru a ajuta copiii ucraineni refugiaţi.


Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Soby Soby
    @jk, protestul va fi ținut cumva afară la sediul CNA? Pe postarea lor de pe Facebook nu scrie că protestul va avea loc afară la sediul CNA, scrie că protestul va fi ținut pe 26 iulie și atât din ce am reținut eu.
  • jk jk
    Soby,protestul lor va fi maine la 8 dimineata,inainte de sedinta CNA care va incepe pe la 10...
  • Soby Soby
    Off-topic: Mâine la CNA, cei de la News România cere rediscutarea prelungirea licenței canalului lor. Noi sperăm ca CNA să rămână la decizia retragerii licenței News România!

    În plus, cei de la News România sunt foarte supărați pe CNA, deja au creat o petiție online în care a strâns peste 401 de semnături și mâine, 26 iulie, vor face un protest împotriva CNA, cum a făcut și OTV proteste împotriva CNA în perioada 2012-14.
  • Mile Mile
    De ce nu exista presa libera în Arabia, libertatea nu ne zice nimic , televiziuni private emit , evident nu
  • mile mile
    nici in arabia nu exista presa libera , iar americani ii pupa , cum adica , nu mai fiti ipocriti ce are pacea cu acel premiu oferit nu este decat politic daca nu exista la altii nu va exista oricum presa libera in rusia ca ii cumpara americani

Trimite un comentariu

sus