Skip to main content

O redacţie formată exclusiv din jurnaliste. În ce ţară a fost înfiinţată şi ce subiecte va trata

 
Nasrin Mohamed Ahmed, redactor-şef Bilan, ia un interviu pentru un material jurnalistic. Sursa foto: The Guardian via Bilan
Nasrin Mohamed Ahmed, redactor-şef Bilan, ia un interviu pentru un material jurnalistic. Sursa foto: The Guardian via Bilan

Femei despre femei. ONU a pus bazele unei redacţii alcătuite exclusiv din jurnaliste, scrie The Guardian.

Publicitate

Redacţia a fost înfiinţată în Somalia, ţară în care vocile femeilor sunt mai puţin auzite. Mai mult decât, aici jurnalistele nu sunt luate prea mult în seamă, tocmai pentru că sunt femei.

Cele care lucrează în mass-media din Somalia se confruntă cu multiple provocări. Sunt ignorate. Li se refuză promovări. Sau sunt victimele hărţuirii, după cum au povestit chiar membrele noii redacţii pentru The Guardian.

De aceea, prin acest proiect, jurnalistele au rara oportunitate de a documenta subiecte care vorbesc cu şi despre femei.

Redacţia reprezintă un proiect pilot finanţat de ONU care se va desfăşura pe o perioadă de un an. Scopul? Publicarea de subiecte care vorbesc despre viaţa femeilor, violenţa de gen, femeile în politică şi femeile antreprenoare.

Redacţia Bilan a fost înfiinţată în capitala Somaliei, Mogadiscio, şi va avea sediul la Dalsan Media Group, una dintre cele mai mari organizaţii media din ţară. Momentan este alcătuită din şase jurnaliste, conduse de Nasrin Mohamed Ahmed, una dintre puţinele producătoare de ştiri senioare din ţară.

„Bărbaţii cred că ar trebui să intri, să citeşti ştirile şi să mergi acasă”, a spus Nasrin Mohamed Ahmed pentru The Guardian, cea care ocupă funcţia de redactor-şef al redacţiei Bilan.

Aceasta are 27 ani şi este membru fondator al organizaţiei Somali Women Journalist.

Jurnalistele vor produce materiale media pentru TV, radio şi online

„Vrem să acoperim aceste probleme şi să punem la încercare mentalitatea societăţii conform căreia femeile ar trebui să stea acasă”, a mai spus redactorul şef al proiectului.

„Cea mai mare provocare cu care se confruntă femeile jurnaliste din Somalia este abuzul, în special din partea jurnaliştilor bărbaţi. Se oferă să te ajute, dar numai dacă le oferi ceva în schimb”, a adăugat şi Fathi Mohamed Ahmed, redactor-şef adjunct.

Bilan înseamnă luminos şi clar în limba somaleză. ONU speră să extindă acest proiect şi în alte regiuni ale Somaliei.

„Sperăm că va schimba jocul pe scena mass-media din Somalia, deschizând noi oportunităţi pentru femeile jurnaliste şi punând în lumină subiectele care au fost ignorate, în special cele care sunt importante pentru femei”, a spus Jocelyn Mason, reprezentanta Programului de Dezvoltare al Naţiunilor Unite la Mogadiscio.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Camelia Camelia
    @Margo
    Compari Somalia cu o țară care are pretenții de membru UE. In privinta egalitatii intre sexe suntem cu vreo 100 de ani peste Somalia. Conducerea PNL se face de râs. Sincer, ceea ce simt este 100% rușine de rușinea lor.
  • margo margo
    mda, daca redactia era formata exclusiv din barbati, ar fi fost acuzati de discriminare, dar daca sunt numai femei, vad ca nimeni nu protesteaza. in schimb, noua conducere a pnl exclusiv barbateasca e anacronica, misogina si discriminatorie...

Trimite un comentariu

sus