Skip to main content

Cum a ajuns sistemul medical din România în colaps, într-o campanie Observator: Sistemul dăunează grav sănătăţii

 
Cum a ajuns sistemul medical din România în colaps, într-o campanie Observator: Sistemul dăunează grav sănătăţii

Observator, principalul program de ştiri al Antenei 1, a dat startul, pe 7 aprilie, unei noi campanii: Sistemul dăunează grav sănătăţii, serie de reportaje prin care arată cum a ajuns sistemul de medicină primară în colaps şi, mai ales, ce înseamnă acest lucru pentru pacienţi.

Publicitate

Reporterii Observator au vorbit cu medici din străinătate, unde medicina de familie funcţionează, iar modelele de succes de peste graniţă ar putea fi, poate, împrumutate şi de România.

Medicina de familie este baza oricărui sistem medical. Filtrul prin care ar trebui sa treacă orice pacient, înainte să ajungă într-un spital. Doar că, în România, filtrul nu funcţionează.

Cifrele sunt mai mult decât îngrijorătoare – din aproape 5 milioane de internări pe an, estimările arată că 30% dintre ele sunt nejustificate.

Pentru că nu există prevenţie, românii sunt primii din UE la decese premature (peste 47% din decesele din România ar fi putut fi evitate). Mai mult, 25% dintre români nu şi-au făcut niciodată analize medicale.


Medicul de familie ar putea fi cel mai important pilon al sistemului medical, dacă ar face prevenţie şi dacă ar degreva specialiştii de anumite intervenţii. Doar că, în România, medicina de familie e un eşec şi riscă să dispară. Cu legi schimbate în fiecare an, cu un deficit uriaş de personal, nemulţumiţi de finanţare, îngropaţi în birocraţie, medicii de familie sunt tot mai puţini şi tot mai bătrâni. Tinerii preferă să plece în Europa, care le oferă condiţii mult mai bune.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Barica Barica
  Neinteresant ce a făcut România te iub

  Ce visezi ? Vezi ca Romania te iubesc e lider detasat. Antenuta Zero cu reportajele ei e cam zero barat.
 • Mile Mile
  Neinteresant ce a făcut România te iub
 • Sega Sega
  Neinteresant au facut si Romania te iubesc inainte reportaje pe acest subiect , astia de la antenuta copiaza tot
 • Pensileca Pensileca
  Bravo antena e post de dreapta

  Si post pentru pensionari.
 • jk jk
  Mile,ce are directia de partid/guvernare cu o astfel de campanie,care efectiv va scoate ce e mai evident din acest domeniu atat de bolnav,care normal ar trebui sa fie sanatos tun
 • Mile Mile
  Bravo antena e post de dreapta

Trimite un comentariu

sus