Skip to main content

Vrem sursele! Poliţia din Sibiu cere sursele ziarului Libertatea, după un clip cu o şefă din Poliţie la grătar în pandemie

 
Foto: antena3.ro
Foto: antena3.ro

UPDATE/ Parchetul de pe lângă Judecătoria din Sibiu a dat dreptate jurnaliştilor Libertatea şi a infirmat ordonanţa înaintată de poliţie. Motivul infirmării ordonanţei? Ar „duce implicit la încălcarea principiului libertăţii de exprimare”, scrie Libertatea

Publicitate

Ştirea iniţială:

Vrem sursele! Poliţia din Sibiu cere sursele unui articol din Libertatea. În respectivul material, jurnaliştii au publicat un film cu un grătar organizat în pandemie, în curtea şcolii de poliţie, iar unul dintre protagonişti era chiar şefa instituţiei. 

Poliţia înaintat o ordonanţă împotriva publicaţiei, prin care cere „datele de identificare ale persoanei/lor care v-au pus la dispoziţie înregistrările”, conform Libertatea.

Publicaţia coordonată de Cătălin Tolontan a scris despre Alina Radu, directorul şcolii de Poliţie Sibiu – centrul Chinologic, care a făcut, în aprilie 2020, un grătar cu colegii în curtea Centrului Chinologic Sibiu.

Potrivit Libertatea, Poliţia judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, a trimis pe 1 iulie 2021 o ordonanţă prin care cere ziarului să spună cine le-a pus la dispoziţie înregistrările la care se face referire în articol. 

Ordonanţa a fost semnată de Marian Liviu Frăţilă, inspectorul principal al poliţiei din Sibiu.


Articolul despre şefa poliţiei din Sibiu - AICI.


Poliţia le atrage atenţia celor de la Libertatea că, în cazul unui refuz, riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 5.000 de lei. Cu toate acestea, ziariştii refuză să îşi dezvăluie sursele. 

„Cum există reglementări clare în Constituţie şi jurisprudenţă naţională şi europeană suficientă, Libertatea nu negociază cu nimeni, nici cu autorităţile statului, protecţia surselor sale. Ziarul a refuzat să ofere înregistrările brute sau orice elemente despre oamenii care le-au furnizat”, spun cei de la Libertatea.

Iată ce a cerut Poliţia prin ordonanţă jurnaliştilor (via Libertatea.ro):

„1. Prederea imediată şi în condiţii de confidenţialitate de către noi a înregistrărilor brute astfel cum au fost recepţionate la redacţie, surprinzând un eveniment desfăşurat la data de 23.04.2020 în Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu şi difuzate de libertatea.ro la data de 11.05.2020;

2. Comunicarea:  – Datele de identificare ale persoanei/persoanelor care v-au pus la dispoziţie înregistrările; – Modul în care aţi intrat în posesia înregistrărilor; – Corespondenţa purtată de către reprezentantul instituţiei noastre şi persoanele care v-au pus la dispoziţie înregistrările”.


CITEŞTE ŞI: Antena 1 vrea ca Libertatea să scoată două texte despre Acces Direct! Unul e o opinie. A notificat redacţia


Citeşte şi: TVR ameninţă Paginademedia.ro cu judecata: „Dezvăluiţi sursele utilizate”


Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Andreea Andreea
    Deci Militia romana in loc sa faca ancheta sa vada exact despre ce e vorba, ei cer sursele...asta facea Securitatea inainte de 89. Problema mare era ...cine a facut pozele, nu ca duduia o ardea la gratare in timp ce fraierii, se conformau legii cum e normal si stateau acasa, izolati. *P.S - fraieri in viziunea militiei.
  • A A
    Politia romana... cei mai prosti. :)) Sursele nu se dezvaluie, prostilor.
  • didi didi
    ce tupeu. a fost sau nu a fost aia la picnic in pandemie? daca zice ca nu, ok, iata inregistrarile. ce facem mai departe, ce prevede legea in cazul incalcarii restrictiilor in contextul pandemiei? ce conteaza cine a filmat, cum a filmat, cu ce aparat, la ce ora etc?
  • geo geo
    Ce nu va e clar ca unul de-al vostru neinvitat la sindrofie v-a facut si v-a dat la presa...eventual, daca aveti camere de luat vederi in zona, il puteti gasi chiar voi...asta daca sindrofia a avut loc intrun obiectiv militarizat in care filmarea nu este permisă !
  • Șerban Șerban
    Încă ceva. De ce vor înregistrările brute? Că doar nu au fost făcute cu camere omologate :)))
  • Șerban Șerban
    Și noi vrem analizele lui BRomania, și totuși n-am primit nimic.
  • mile mile
    demisia imediat

Trimite un comentariu

sus