Skip to main content

Cum pot câştiga jurnaliştii de investigaţie 20.000 de euro. Premiul Daphne Caruana Galizia

 
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Premiu de 20.000 de euro pentru jurnalişti. Parlamentul European a lansat oficial apelul la candidaturi pentru Premiul Daphne Caruana Galizia.

Publicitate

Înscrierile au fost deschise marţi, pe 3 mai, de ziua mondială a libertăţii presei, iar lucrările pot fi transmise pe site-ul https://daphnejournalismprize.eu/ până pe 31 iulie 2022, ora 23.59 (CEST), se arată într-un comunicat. 

Premiul se acordă anual pentru jurnalism de calitate care promovează sau apără principiile şi valorile de bază ale Uniunii Europene.

Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului, a mai anunţat Parlamentul European.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola:

„Mesajul Parlamentului European este clar: Europa este alături de cei care caută adevărul. Condeiul lui Daphne a fost redus la tăcere pentru că a descoperit adevărul şi nu ar trebui să permitem niciodată jurnaliştilor să devină ţinte şi victime.

Prin acest premiu, Parlamentul European va continua să apere libertatea de exprimare, pluralitatea mass-mediei şi jurnalismul de calitate şi va contribui la transmiterea acestor valori generaţiilor viitoare“.

Cine se poate înscrie? Şi care sunt condiţiile?

Pot candida jurnalişti profesionişti şi echipe formate din jurnalişti profesionişti de orice naţionalitate.
Însă candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entităţi mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Câştigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanţi ai presei şi ai societăţii civile din cele 27 de state membre ale Uniunii şi din reprezentanţi ai principalelor asociaţii europene de jurnalism.

Ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia.

„Premiul şi suma aferentă de 20.000 de euro demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigaţie şi importanţa unei prese libere.

Eurodeputaţii au denunţat atacurile asupra jurnaliştilor, în special din partea politicienilor, şi au solicitat Comisiei să prezinte acte legislative împotriva proceselor abuzive. La 27 aprilie, a fost anunţată o propunere de soluţionare a litigiilor răuvoitoare împotriva jurnaliştilor şi activiştilor“, se mai arată în comunicat.

Cine a fost Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă şi activistă anticorupţie. Ea a realizat reportaje ample despre corupţie, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetăţeniei şi legăturile guvernului maltez cu Panama Papers. A fost hărţuită şi ameninţată, iar apoi a fost asasinată prin explozia unei maşini-capcană pe 16 octombrie 2017.

Reacţia publicului la ancheta desfăşurată de autorităţi a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat. În 2019, eurodeputaţii au criticat modul deficient în care s-a realizat ancheta şi au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus