Skip to main content

G4Media: România, în cea mai mare grupă de risc privind libertatea presei în UE. Număr crescut de ameninţări la adresa jurnaliştilor

 
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Presa din România a fost inclusă în cea mai mare categorie de risc privind libertatea de exprimare, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană, semnalează G4Media.

Publicitate

România este în aceeaşi grupă cu ţările vecine Bulgaria şi Ungaria, mai arată raportul privind respectarea statului de drept în UE, făcut public miercuri de Comisiei Eurropeană.

Toate ţările UE au fost grupate în cinci niveluri de risc de către Media Pluralism Monitor, mai scrie G4Media.

România este în grupa cu cel mai ridicat risc. Alături de ea mai sunt Bulgaria, Grecia, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovenia.

Din concluziile raportului UE:

  • Nu există suficientă transparenţă în ceea ce priveşte difuzarea de conţinut plătit de partidele politice în afara campaniilor electorale, iar accesul jurnaliştilor la informaţii rămâne deficitar.
  • Cazurile de ameninţare, hărţuire şi violenţă fizică împotriva jurnaliştilor sunt mai îngrijorătoare decât anul trecut.
  • Secţia de investigare a infracţiunilor din sistemul judiciar (SIIJ) a fost desfiinţată, dar unele preocupări legate de investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor din sistemul judiciar persistă.
  • Îngrijorările privind funcţionarea şi bugetul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) persistă. România nu a transpus încă Directiva privind serviciile media audiovizuale, astfel cum a fost revizuită prin Directiva 2018/1808, iar acest lucru a întârziat modificări importante necesare pentru a îmbunătăţi funcţionarea şi eficacitatea autorităţii de reglementare în domeniul mass-media. La un an de la alegerea membrilor CNA, autoritatea de reglementare nu are încă un preşedinte.
  • Lipseşte în continuare o protecţie cuprinzătoare a avertizorilor de integritate.
  • Nu există suficientă transparenţă în ceea ce priveşte mass-media audiovizuale şi alegerile.

Detalii pe larg despre situaţia presei din România, dar şi ce recomandări are Comisia Europene pentru ţara noastră, în analiza G4Media.ro

Citeşte aici raportul integral al Comisiei Europene privind România.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Andrei Andrei
    Păi cum? Acum când am scăpat de mogulii de presă și majoritatea afacerilor media au fost preluate de tinerei obscuri? Când am scăpat de Gușă, Voiculescu, Patriciu, Vîntu? Păi e frumos? Pe vremea mogulilor n-am auzit ca presa să fie inclusă în astfel de topuri. Ghinion!
  • Andrei Andrei
    G4media despre presa quality...un fel de DIGI 24 de online :)))))

Trimite un comentariu

sus