Skip to main content

Îţi finanţezi vedeta şi câştigi criptomonede! Smiley, Connect-R, Lora, într-un proiect blockchain

 
Smiley a intrat în Clapart, un proiect blockchain românesc. Sursa foto: Facebook/Smiley
Smiley a intrat în Clapart, un proiect blockchain românesc. Sursa foto: Facebook/Smiley

Cătălina Ponor, Smiley, Lora, Connect-R şi Speak şi... criptomonedele. Artiştii sunt parte (alături de aproape 200 de nume) a unui proiect blockchain dezvoltat de un român care i-a lansat o piesă şi lui Snoop Dogg.

Publicitate

Detalii, în continuare:

Fanii pot deveni parteneri cu artiştii favoriţi. Le finanţează opera şi apoi câştigă bani din asta, ca în orice afacere. Iniţiator este un producător român care are o casă de producţie.

Un proiect blockchain românesc face posibil ca fanii să investească direct în muzica pe care o ascultă sau în operele favorite. Şi pot obţine redevenţe sub formă de criptomonede în urma acestor finanţări.

Prima rundă publică se deschide la 1 iunie, au anunţat iniţiatorii.

CLAPART, evaluat deja la 50 de milioane de dolari, permite tuturor să facă investiţii în media şi va fi lansat în toamnă.

Astfel, finanţarea, producţia şi aprecierea unei opere devin o experienţă comună pentru creatori şi public, iar fanii vor avea ocazia să devină parteneri cu artiştii preferaţi.

Platforma reuneşte deja peste 200 de creatori confirmaţi şi 20 de ambasadori, printre care Cătălina Ponor, Smiley, Lora, Connect-R, Speak sau Antonio Pican.

Proiectul îi aparţine lui Tudor Fornea, fondator Tuan Records, un producător care i-a lansat o piesă inclusiv lui Snoop Dogg şi  care lucrează cu artişti de renume de la noi precum Lora, Connect-r sau Shift.

Pe larg, despre ce înseamnă această idee:

Prin CLAPART, tehnologia blockchain şi criptomonedele fac un pas înainte pe piaţa de media şi entertainment. Şi are două componente:

1. CREATORII. Proiectul presupune mai întâi lansarea unei platforme online adresată tuturor creatorilor: de la muzicieni la actori şi programatori, artişti vizuali, scriitori şi poeţi, gameri sau designeri, influenceri şi creatori de NFT-uri.

Aceştia vor avea astfel posibilitatea să îşi lanseze noile proiecte pentru susţinere publică. Şi vor putea să-şi producă singuri operele şi să deţină controlul deplin asupra expresiei lor artistice.

2. CONSUMATORII DE ARTĂ. Fani şi iubitori de artă, investitori şi manageri, pot investi în proiectele artiştilor ca apoi să împartă cu ei beneficiile financiare provenite din succesul operei.

Astfel, pe baza unui protocol unic Royalty Share Token (RST), creatorii de conţinut artistic pot folosi cu uşurinţă propriul token prin intermediul căruia le este practic finanţată opera de către comunitatea de fani.

Toţi cei care au investit vor beneficia automat de redevenţe, sume provenite din drepturile de autor aferente operei, distribuite sub formă de criptomonede, în moneda nativă platformei.

Afacerea beneficiază de o echipă de management formată din 15 specialişti, proiectul CLAPART fiind deja evaluat în primul trimestru al acestui an la 50 milioane de dolari prin încheierea cu succes a unei runde private de finanţare (seed round) la care au participat business angels din România şi un fond de investiţii internaţional, se mai arată în comunicat.

Pe data de 1 iunie, se deschide prima rundă de finanţare publică adresată în special publicului din România, direct pe site-ul proiectului.

Tudor Fornea, Chief Executive Officer al CLAPART:

„Ideea CLAPART a venit pe baza experienţei mele de artist şi producător, dar şi ca fan al unor artişti extraordinari pe care îi apreciez. Am încercat să înţeleg de ce creatorii, indiferent de arta în care se manifestă creaţia lor, nu ar putea să se adreseze direct fanilor ca să fie susţinuţi de către aceştia pentru a-şi lansa şi promova opera.

Şi, pentru că nu am găsit niciun motiv valid - altul decât că nu s-a mai făcut, mi-am dat seama că ideea acestui parteneriat dintre creatori şi fani este mai degrabă un vis împlinit al tuturor celor din această industrie.

Sunt convins că relaţia dintre creatori şi fani aşa cum o ştim azi nu va mai fi la fel niciodată şi mulţumesc echipei mele, artiştilor deja confirmaţi şi investitorilor care au susţinut acest proiect până acum”.

Din punct de vedere tehnic, platforma foloseşte tehnologia blockchain fiind construită pe Binance Smart Chain (BSC), în baza unui parteneriat româno-american cu Beyond Entreprizes, una dintre cele mai importante companii cu servicii integrate adresate proiectelor blockchain, cu peste 60 astfel de proiecte implementate cu succes la nivel mondial.

Ce spun fanii? Unul din doi respondenţi ai unui sondaj consideră  investiţia alături de artişti sau creatori ca fiind atractivă. Studiul a fost realizat online de Novel Research pe un eşantion aleator de 800 de persoane, din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus