Skip to main content

Propaganda Rusiei. Ce naraţiuni false, de dezinformare, aplică pentru a „picta“ tabloul invaziei din Ucraina

 
Războiul din Ucraina. Sursa foto: History Channel
Războiul din Ucraina. Sursa foto: History Channel

Invazia Rusiei din Ucraina este prezentată de către ruşi în cu totul altă culoare. Sub lupa propagandei, adevărul este grav deformat, arată un raport al Departamentului de Stat american. Nu e nimic nou însă. Rusia face acest lucru de mulţi ani.

Publicitate

Scopul acestor dezinformări este:

  • de a deruta.
  • de a distrage atenţia.
  • de a manipula adevărul pentru a satisface interesele Kremlinului.

Care sunt minciunile prezentate drept adevăruri? Departamentul de Stat SUA a făcut publice cele mai persistente cinci naraţiuni de dezinformare ale Rusiei.

Iată care sunt cele cinci teme majore de dezinformare rusească recurente, pe care Kremlinul le reajustează în prezent, în încercarea de a umple mediul informaţional cu naraţiuni false despre acţiunile sale în Ucraina, potrivit Departamentului de Stat:

Tema 1: „Rusia este o victimă inocentă”

Reprezentanţii oficiali ai guvernului rus prezintă în mod fals Rusia, ca pe o victimă perpetuă. Iar acţiunile sale agresive sunt „un răspuns forţat“ la presupusele acţiuni ale Statelor Unite şi ale aliaţilor democratici.

Pentru a da greutate acestor afirmaţii, Rusia apelează la una dintre etichetele sale preferate pentru a încerca să riposteze: „rusofobia”, a menţionat sursa citată.

După ce a invadat Ucraina în 2014, guvernul rus şi canalele media de dezinformare controlate de stat au început să-i acuze pe toţi cei care puneau la îndoială acţiunile Rusiei că sunt rusofobi xenofobi.

De exemplu, Rusia susţine că reacţia negativă a comunităţii internaţionale la faptul că a invadat o ţară independentă s-a datorat, pur şi simplu, faptului că oamenii se temeau şi urau Rusia.

Tema 2: Istoria, după Rusia

Ce fac reprezentanţii oficiali ai guvernului rus când istoria nu se aliniază cu obiectivele Kremlinului?

Neagă evenimentele. Sau denaturează relatările istorice. Totul în încercarea de a prezenta Rusia într-o lumină mai favorabilă. Şi pentru a deservi agenda sa internă şi geopolitică.

Putin a mers până-ntr-acolo încât să publice, în 2020, o versiune răstălmăcită a începutului celui de-al Doilea Război Mondial.Totul în încercarea de a minimiza şi raţionaliza decizia lui Stalin de a se alia cu Hitler.

Ce face Rusia? Blamează alte ţări pentru război. Iar pe cei care nu sunt de acord cu versiunea ei de adevăr îi etichetează ca fiind nazişti sau simpatizanţi ai naziştilor.

"Kremlinul aplică această formulă şi pentru istoria statalităţii Ucrainei, pentru conduita NATO în timpul destrămării Uniunii Sovietice, pentru sistemul său GULAG, pentru Marea Foamete din Ucraina, cunoscută sub numele de „Holodomor” şi pentru multe alte evenimente în care acţiunile istorice ale Kremlinului nu corespund scopurilor sale politice actuale", se mai arată în raport.

Tema 3: „Prăbuşirea civilizaţiei occidentale este iminentă”

Rusia propagă afirmaţia falsă că civilizaţia occidentală este în colaps. Practic, în viziunea ei Occidentul s-a îndepărtat de la „valorile tradiţionale” şi promovează concepte precum egalitatea persoanelor LGBTQI+, egalitatea femeilor şi multiculturalismul.

Dispariţia civilizaţiei occidentale este una dintre cele mai vechi teme recurente de dezinformare a Rusiei, afirmaţiile privind „Occidentul în declin” fiind documentate începând din secolul al XIX-lea, mai arată raportul Departamentului de Stat.

Tema 4: „Mişcările populare sunt «revoluţii de culoare» sponsorizate de SUA”

Kremlinul nu înţelege noţiuni democratice, precum dreptul la libertate de exprimare.

Rusia a acuzat Statele Unite că a instigat la revolte sau că a pus la cale „revoluţii de culoare” în Georgia, Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Ucraina şi în Orientul Mijlociu şi Africa.  

Atunci când vede o mişcare populară care este pro-democraţie, Kremlinul va spune automat că SUA se află în spatele ei.

„Aceste acuzaţii nefondate vizează adesea organizaţii locale şi internaţionale ale societăţii civile, precum şi presa independentă care expune abuzuri legate de respectarea drepturile omului şi corupţia.  Kremlinul încearcă să nege faptul că oamenii din ţările vecine ar putea avea autoritate, demnitate şi aspiraţii independente de auto-reprezentare, la fel cum le neagă aceste calităţi oamenilor din Rusia“, prezintă sursa citată.

Tema 5: Realitatea este cea pe care o doreşte Kremlinul

Kremlinul încearcă să fabrice multiple realităţi false. Şi să introducă confuzii în mediul informaţional, atunci când adevărul nu este în interesul său.

„De multe ori creând confuzie intenţionat, oficialii ruşi aduc argumente menite să încerce să transfere vina de la rolul jucat de guvernul rus, chiar dacă unele dintre naraţiuni se contrazic între ele.  

Cu toate acestea, în timp, prezentarea mai multor naraţiuni contradictorii poate deveni ea însăşi o tehnică menită să genereze confuzie şi să descurajeze reacţii“, se mai arată în raport.

Unde prezintă Rusia aceste naraţiuni? Pe canalele de dezinformare finanţate de stat, dar şi prin reţelele de socializare.

„A fost clar pentru întreaga lume, de exemplu, că Rusia a încercat să îi asasineze pe fostul ofiţer de informaţii militare rus Serghei Skripal şi pe fiica sa, Iulia, cu agentul neurotoxic Noviciok în Salisbury, Anglia, pe 4 martie 2018.  

În cele patru săptămâni care au urmat acelui incident, canalele „Russia Today” şi „Sputnik” finanţate şi dirijate de guvernul rus, au difuzat 138 de naraţiuni separate şi contradictorii prin intermediul a 735 de articole, conform Institutului de Politici (Policy Institute) King's College, de la Londra“, mai arată sursa citată.

Ce mai spune raportul:

„De mulţi ani, Rusia fabrică un set de naraţiuni false pe care ecosistemul său de dezinformare şi propagandă le injectează cu perseverenţă în mediul informaţional global.

Aceste naraţiuni acţionează ca un şablon, care permite Kremlinului să ajusteze aceste naraţiuni, cu un singur element consecvent – un dispreţ total faţă de adevăr, în timp ce modelează mediul informaţional pentru a-şi susţine obiectivele politice.

Entităţile militare şi serviciile de informaţii ruseşti se implică în această activitate a ecosistemului de propagandă şi dezinformare al Rusiei, care include:

  • operaţiuni maligne pe reţelele de socializare,
  • utilizarea unor canale de presă online, intermediare, legitime sau clandestine,
  • injectarea de dezinformare în programele de televiziune şi radio,
  • organizarea de conferinţe menite să influenţeze participanţii să creadă în mod eronat că Ucraina, şi nu Rusia, este de vină pentru tensiunile sporite din regiune
  • utilizarea operaţiunilor cibernetice pentru a deteriora imaginea canalelor de presă şi pentru a efectua operaţiuni de accesare ilegală (hacking) şi de publicare (release) a datelor“, a transmis biroul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Citeşte şi: După Russia Today, alte două posturi ruseşti sunt în vizorul CNA. Se discută „limitarea“ lor


Citeşte şiCNA: Russia Today nu se mai transmite în România


 

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • moisa florian moisa florian
    parerea mea ca noi ( Romania) santem ca de obicei pe partea opusa a a trendului actual cu Ukraina.. In loc sa ne expriman si noi moderat . ca asi alte cateva state UE mai destepte, ..santem cei mai vehementi, ca un catel mic care latra la unu mare, stiind ca in spate are dulai de sprijin..dar astia ne vor lasa balta ..verificat, garantat
  • RzV RzV
    Probabil ca daca toti cetatenii rusi ar vedea prezentata si cealalta parte a situatiei atunci si-ar da seama care e realitatea si s-ar uni impotriva lui Putin si l-ar da jos de la conducere. Doar ei pot acum opri dezastrul.

Trimite un comentariu

sus