Skip to main content

Care este publicaţia „corectă” din Rusia pe care Cătălin Tolontan o citeşte zilnic: „Fac un soi de reportaj polemic, cu multe ironii la adresa lui Putin”

 
Care este publicaţia „corectă” din Rusia pe care Cătălin Tolontan o citeşte zilnic: „Fac un soi de reportaj polemic, cu multe ironii la adresa lui Putin”

Ce ziar din Rusia citeşte zilnic Tolontan? Coordonatorul editorial pentru publicaţiile Ringier, Libertatea şi GSP, Cătălin Tolontan, a dezvăluit că citeşte zilnic site-ul Kommersant din Rusia, care are „multe ironii la adresa preşedintelui” (Vladimir Putin, n.red.) şi care este „corect”, „în sensul că nu supralicitează că au surse, pentru că nu au”, într-un interviu pentru Caţavencii.ro.

Publicitate

„Citesc zilnic site-ul Kommersant, încă de la începutul războiului. Este principalul ziar financiar din Moscova, cu un puternic segment politic. Au corespondent prezent fizic la aproape orice eveniment unde apare Putin. Şi fac un soi de reportaj declarat polemic, cu multe ironii la adresa preşedintelui.

Dar poţi citi, pe larg, argumentele lui Putin, uneori le publicăm în Libertatea, pentru că noi credem că datoria noastră e să ne informăm cititorii.

Nu vreau să spun că presa din Rusia e liberă – ce libertate e aceea cînd procurorii analizează ce ai voie să scrii? –, ci spun doar că mai găseşti locuri de unde îţi poţi lua ceva informaţii”, a afirmat Cătălin Tolontan.

„Ei sunt corecţi, nu supralicitează că au surse”

Acesta aminteşte şi de un caz „rar” în care Kommersant a publicat o ştire în care au invocat „surse de la Kremlin”, ale căror declaraţii românii le-ar putea recunoaşte cu uşurinţă.

„În Kommersant am găsit unul dintre rarele cazuri în care au dat o ştire în care au invocat <<surse de la Kremlin>>. Ei sînt corecţi, nu supralicitează că au surse, pentru că nu au. Din cînd în cînd mai prind însă ceva.

Ştirea la care mă refer e cea în care un înalt oficial de la Kremlin le-a explicat ziariştilor pe ce se bazează guvernul lor ca să reziste restricţiilor impuse de Vest. <<Oamenii noştri sînt învăţaţi să îndure. Evaluările noastre iau în calcul acest lucru>>, le-a spus, sub anonimat, ziariştilor.

Veţi spune <<Ce mare lucru?>>. Este o informaţie utilă, cred, pentru oricine o citeşte. Pentru că un român îşi dă seama imediat că aşa gîndeşte un guvern autoritar, doar am trăit şi noi aşa ceva. Şi chiar pe asta se bazează Putin: pe călirea poporului, de decenii, în faţa lipsurilor”, a mai explicat coordonarul editorial al Libertatea.

Interviul complet cu Cătălin Tolontan pe Caţavencii.ro

Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus